notebooky-proca-noteline-710-s-centrinem
Mobilní zařízení Článek Notebooky: ProCa NoteLine 710 s Centrinem

Notebooky: ProCa NoteLine 710 s Centrinem | Kapitola 6

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

27. 8. 2003 00:00 24

Seznam kapitol

1. Centrino a BRAVE NoteLine 710 2. Technické specifikace 3. Design notebooku 4. NoteLine 710 - provedení a ergonomie
5. Obraz - grafika a TFT 6. Chlazení notebooku a jeho šetřící režimy 7. NoteLine 710 - výkony a závěr

Notebook týdne: Na PCtuningu jsme recenzovali notebook s mobilním Pentiem 4-M (Premio 3010N), s Athlonem XP-M (nx9005)... dnes je na řadě model s procesorem Intel Pentium M (jádro Banias). Na recenzi k nám dorazil notebook BRAVE NoteLine 710 od společnosti ProCa který využívá i další komponenty patřící do řady Intel Centrino™ - základní desku s čipovou sadou i855(zde GM) a síťovou kartu Intel PRO/Wireless 2100. Potvrdí se dlouhá výdrž notebooku?

Reklama
Notebooky: ProCa NoteLine 710 s Centrinem
i Zdroj: PCTuning.cz


modul procesoru se nachází v pravé části notebooku

Testovaný notebook byl vybaven procesorem Pentium M 1.3GHz s 1MB L2 cache. Procesor používá technologii Intel Enhanced Speed Step. Při 600MHz, v režimu LFM (Lowest Frequency Mode) je tento procesor napájen napětím 0.956V, při 1.3GHz (Highest Frequency Mode) využívá 1.388V. Static Deeper Sleep Voltage je 0.75V.

Procesor procesor podle zatížení dokáže měnit napájecí napětí a pracovní frekvenci - od minimálních 600MHz až po maximum, 1.3GHz v pěti krocích (600, 800, 1000, 1200, 1300MHz).

Při běžné práci byl notebook velmi tichý - průměrná frekvence se pohybovala kolem minimálních hodnot, použitý regulovaný ventilátor byl velmi tichý a při běžném provozu jen zřídkakdy přecházel do režimu vyšších otáček a i v tomto režimu nebyl notebook nijak hlučný.

Intel Enhanced SpeedStep

Intel SpeedStep je, stejně jako AMD PowerNow!, technologií prodlužující délku práce notebooku při napájení bateriemi tím, že dynamicky volí výkon procesoru podle aktuálních požadavku. Je totiž evidentní, že nároky na výkon procesoru jsou jiné v průběhu práce s textovým editorem, kdy systém většinu času čeká až stisknete další klávesu (a systém může běžet na min. frekvenci) a jiné tehdy, když provádíte výkonově náročnou kompresi videa nebo když hrajete 3D hru.

Máte notebook? Nezapomeňte na nastavení odpovídajícího napájecího profilu!

To jak se systém chová (šetřící režimy notebooku) lze nastavit v Ovládacích panelech Windows XP (s notebookem je dodáván právě tento operační systém, k dispozici jsou ovladače i pro jiné os). Zjistil jsem, že mnoho uživatelů dosud nemá tušení, že výkon procesoru, jeho přidělování a vypínání jednotlivých komponent ovlivňuje současně nastavené tzv. napájecí schéma - lze je zvolit v záložce "Power Schemes" (Napájecí profily).

Notebooky: ProCa NoteLine 710 s Centrinem
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor notebooku může, podle nastavení ve Windows XP, pracovat ve třech šetřících a výkovových režimech:

  • pouze na minimální frekvenci (tento režim využívá schéma "Maximální úspora baterii" nebo "Prezentace"),
  • v režimu s dynamickým přidělováním výkonu (np. schéma "Přenosný počítač / Laptop", frekvence se pohybuje od 530-1660MHz),
  • v režimu kdy procesor běží na maximální frekvenci (schéma "Max. výkon")...

...přičemž systém dokáže zjistit, kdy je napájen sítí a kdy bateriemi.

Dynamické přidělování výkonu předvádí firemní utilita Frequency ID Util.

Notebooky: ProCa NoteLine 710 s Centrinem
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: V praxi je přepínání natolik transparentní, že nepoznáte, jede-li notebook na normální nebo úsporné frekvenci.

Výdrž baterii - konstantní zatížení

Pro účely testování výdrže bateriového provozu notebooků jsme u nás zavedli novou testovací metodiku. Tou je kontinuální přehrávání stejného filmu uloženého na disku ve formátu DivX. K tomuto úkolu je totiž třeba odvést určité množství "výpočetní práce", která v čase prakticky stálá a poměrně snadno "změřitelná" (měří se doba přehrávání videa do "uspání" notebooku) ale docela dobře reprezentuje běžné zatížení procesoru.

NoteLine v bateriovém režimu pohání 8 článkový Li-ion akumulátor o napětí 18.8V s kapacitou 4.4Ah (4400mAh).

Test1

Testovalo se s nainstalovaným kodekem DivX 5.02 - přehrával se film ve formátu DivX 4 (zvuk: stereo v mp3). Obraz se zobrazoval na panelu notebooku v okně 720x576 (nepoužívali jsme externí TV / VGA výstup), jas byl nastaven na střední hodnotu. Notebook byl nastaven do režimu "Presentation", baterie byly nabité na max. kapacitu.

PCtuning Battery test 1:
4h : 08min,
hodnocení: velmi dobré

Výdrž baterii - výdrž / výkon

Metodika druhého testu je rozdílná - test probíhá takto: systém je zatěžován CPU úkoly po dobu jedné minuty, poté následuje 2min pauza. V zátěžové době záleží na procesoru, kolik práce stihne - proto jsou k dispozici dva údaje: výkon a doba do vypnutí notebooku.

Notebook byl nastaven na maximální úsporu baterii (běžel vynuceně na minimální frekvenci) - v tomto testu jsme totiž preferovali výdrž baterii.

PCtuning Battery test 2:
3h : 35min, měrný výkon CPU 1845 bodů

Notebooky: ProCa NoteLine 710 s Centrinem
i Zdroj: PCTuning.cz

Notebooky: ProCa NoteLine 710 s Centrinem
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: tento test zatěžuje notebook více než výkonově nenáročné psaní textů nebo občasné brouzdání Internetem. Pro simulaci mírného zatížení připravíme rozdílnou metodiku.

Notebooky: ProCa NoteLine 710 s Centrinem
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor Pentium M taktovaný i nejnižší frekvencí 600MHz je překvapivě výkonný. 60 bodů CPUmarku 99 není vůbec špatný výsledek!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama