nvidia-najima-inzenyry-transmety
Novinka nVidia najímá inženýry Transmety

nVidia najímá inženýry Transmety

Michal Kleman

Michal Kleman

4. 11. 2009 14:50 13

Společnost nVidia si před déle než rokem licencovala technologie vyvinuté společností Transmeta. "Paktování" s firmou, co se zajímala o x86 procesory však nekončí.

Reklama

nVidia začala najímat inženýry a vývojáře ze zaniklá Transmety. Tato společnost se kdysi zabývala výrobou procesorů (především architektury vliw), z toho však pramenila snaha převádět programy z x86 platformy na jiné. Inženýři Transmety tak mají velice dobré znalosti architektury x86 a vzhledem k tomu, že nVidia odkoupila technologie Transmety, včetně nespecifikovaných "dalších výpočetních technologií," je velice rpavděpodobné, že se pokusí zaútočit na trh s procesory.

nVidia najímá inženýry Transmety
i Zdroj: PCTuning.cz

"Věříme, že nVidia by mohla vstoupit na trh s x86 procesory a stát se jedním z hlavních dodavatelů procesorů této architektury. nVidia by tím ochránila nejen své výdělky z grafických jader, ale mohla by oživit čipsetovou divizi. Věříme, že nVidia najímala zaměstnance Transmety extenzivně, zvláště proto,ž e značná část x86 instrukcí přestává být kryta patenty," řekl analytik Doug Freedman pro EETimes.

Grafické čipy a procesory neměly ještě před desetiletím společného téměř nic, ale rychlý vývoj grafických jader a evoluce procesorů svedla tyto dvě záležitosti tak blízko k sobě, že si mnohdy vzájemně přebírají úlohu. GPU jsou nyní programovatelná a zvládají mnoho úloh kromě počítání obrazu a procesory mají mnoho jader, integrované řadiče a mnohé ponesou v blízké budoucnosti grafická jádra. Všechny společnosti to vědí a nvidia již podnikla kroky k začlenění se mezi výrobce procesorů, a to od připojení do sdružení "Hyper Transport Technology" a "Silicon-On-Insulator" až po nahrazení Davida Kirka Williamem Dallym, expertem na paraelní výpočty (zabýval se například projekty Larrabee a Cell).

Kromě těchto kroků nVidia najímá mnoho zaměstnanců firem, jež se zabývaly procesory (kromě Transmety například Stexar a další). Dále tato společnost skupuje výrobní technologie a licence, je však velice nepravděpodobné, že by nVidia odkopila například společnost VIA Technologies, jelikož x86 licence jsou nepřenosné. Dle analytika D. Freedmana je pravděpodobnější, že x86 čip nVidie opravdu vznikne od základu v laboratořích nVidie, nepůjde o "vyženěnou" technologii.

Podle X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama