O kutilech a makerech aneb není bastlení jako bastlení
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek O kutilech a makerech aneb není bastlení jako bastlení

O kutilech a makerech aneb není bastlení jako bastlení | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 5. 2018 03:00 12

Seznam kapitol

1. Amatéři amatérům 2. Dodělej doma 3. Když to funguje, není to blbý 4. Nemusí, prostě chce 5. Z inkubátoru pro masy 6. Jen tak pro radost

Když se objevily články lákající na Maker Faire Prague 2018, občas se v nich autor zmínil, že u nás už je „hnutí makerů“ tradiční. A hned byl oheň na střeše: Češtinu si jednak prznit nedáme, a potom – maker není kutil! Jenže jaký je vlastně rozdíl mezi tím importovaným „makerstvím“ a naším tradičním „kutilstvím“?

Reklama

Věc se má tak, že jádrem „makingu“ je málokdy praktická hodnota. Kutil si stavěl sekačku, protože nebyly a potřeboval sekat zahradu – anebo počítač, protože ho potřeboval v práci, ale jeho podnik neměl volné valuty. Maker staví obřího robota anebo vzdušné dělo proto, že to je legrace. Když kolem tvůrčího ducha křepčí neomarxista a vykřikuje, že vy si tu stavíte robota, zatímco lid trpí příjmovou nerovností, tak to tvůrce dost znechutí. Tihle jedinci se vlastně moc neliší od těch původních marxistů, kteří zaměřovali za socíku výrobu „ve prospěch společnosti“, zatímco se o potřeby běžných spotřebitelů anebo dokonce jejich zábavu nijak nezajímali.

Ale radost z tvoření je jádro všeho. To, co tvoříte, vás musí bavit, i když to má praktickou hodnotu jenom pro vás anebo vůbec žádnou. Zásadní hodnota Maker Movement je v tom, že jde o činnost hlavně osvětovou, inspirující a vzdělávací. První projekty děláte proto, že to je zábava a že se s nimi něco naučíte. Tam zásadně pomáhají sety pro začátečníky, jako je třeba Arduino Starter Kit.

Arduino Starter Kit je vyloženě vzdělávací sada, která vás provede experimenty a dá vám prostor pro vaše vlastní zkoumání a jednoduché projekty. Všechno je připravené, máte všechno po ruce a nemusíte – i když můžete – dokupovat další díly a komponenty. Teprve ve chvíli, kdy se vám tvoření zalíbí, můžete sáhnout po silnějších anebo specializovanějších komponentách, jako je Arduino DUE. To nabízí podstatně vyšší výpočetní výkon, více paměti a už ho můžete použít pro seriózněji míněné projekty.

A potom se můžete logicky dostat ještě dál, například si pořídíte 3D tiskárnu, abyste svým projektům dali lepší tvar či pevnější konstrukci. S postupem času se tak přesunujete od stavebnic ke komplexním věcem – a pokud zjistíte, že mají praktickou či zábavní hodnotu i pro jiné, můžete je začít nabízet jako produkty.

Na konci se můžete stát nejen tvůrci, ale přímo výrobci či podnikateli. To je, řekněme, ta optimální cesta. Nikdo vás ale po ni nenutí jít, můžete se jenom bavit, experimentovat anebo se dívat, jak to dělají jiní. Přestože chápu, že si někdo může myslet, že Maker Movement je nějaká svého druhu revoluce, která obrátí konzumenty v tvůrce, je to zcestná iluze. Vybrané talenty to inspiruje, ale s masou to nic zásadního neudělá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama