OnePlus ukázalo prototyp telefonu s opravdovým vodním chlazením
i Zdroj: OnePlus
Novinka OnePlus ukázalo prototyp telefonu s opravdovým vodním chlazením

OnePlus ukázalo prototyp telefonu s opravdovým vodním chlazením

David Jiránek

David Jiránek

27. 2. 2023 19:10 3

Společnost OnePlus čas od času přijde s exemplářem telefonu, který využívá novou neodzkoušenou technologii. V minulosti se experimentovalo například se zatmívacím sklem. Tentokrát se inženýři zaměřili na chlazení.

Reklama
Reklama

Pojem vodní chlazení u telefonů byl do teď spojen maximálně s heatpipes, ve kterých se nachází opravdu miniaturní množství kapaliny. Ta se navíc pohybuje díky rozdílu teplot a principem fungování se rozhodně neblíží vašemu vodníkovi, který chladí stovky wattů u procesoru.

OnePlus ovšem v novém prototypu OnePlus 11 Concept přináší systém chlazení, který se světu počítačů blíží. Aktivní chlazení CryoFlux lze připodobnit k uzavřenému okruhu vodního chlazení. V zádech zařízení nalezneme speciální mikropumpy i kanálky pro proudění kapaliny. Díky průhledným zádům tak lze vidět oběh chladící směsi.

Podle OnePlus by mělo chlazení CryoFlux snížit teploty při nabíjení o 1,6°C, při hraní dokonce o 2,1°C a přidat tak 3-4 FPS. Ohledně chlazení se ovšem vyhradil youtuber MKBHD, podle kterého systém v praxi nefunguje. Naopak v LinusTechTips si všimli delšího zahřívání, tedy zlepšení.

Telefon totiž stále nedisponuje radiátorem nebo obdobným prvkem pro efektivnější přenos tepla do okolí. Nashromážděné teplo z čipu telefonu se tak akorát lépe rozprostře napříč celým zařízením. Ve výsledku jde tak spíše o kosmetický prvek.

Vzhledem k historii prototypů OnePlus telefonů nelze čekat, že by se tento dostal do prodeje. Vystačit si tak musíte se základním modelem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama