pirati-mohou-skoncit-bez-internetu
Novinka Piráti mohou skončit bez internetu

Piráti mohou skončit bez internetu

Zdeněk Šarman

Zdeněk Šarman

4. 11. 2008 00:00 12

Francouzský senát schválil zákon, který umožňuje příležitostné piráty odstřihnout od internetu.

Reklama

Francouzský senát drtivou většinou schválil nový zákon, který umožňuje odstřihnout příležitostné piráty nelegálně sdílející hudbu, filmy, hry nebo jiný materiál podléhající autorským právům. Celý systém funguje na principu dvojího varování, které budou provideři (ti byli hlídáním potenciálních pirátů pověřeni) rozesílat prostřednictvím e-mailů svým klientům. Zákon v současné době čeká na konečné potvrzení francouzským parlamentem.

Ve hře byl i další, relativně mírnější, návrh, podle kterého se počítalo pouze se zaplacením pokuty, ale ne s úplným odstřižením od internetu. Argumentem pro tuto variantu byla zejména povaha internetu, resp. znemožnění přístupu na něj by již znamenalo výrazný zásah do osobní sféry člověka. Tento návrh ale přijat nebyl a byla tak prosazena tvrdší forma postihu.

Piráti mohou skončit bez internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavá ovšem bude situace, pokud zákon schválí i parlament. Tím by se francouzská legislativa dostala do kolize s legislativou Evropské unie, která se v dubnu (apríl) tohoto roku ostře postavila proti schvalování zákonů tohoto typu v evropských zemích. Odříznutí od internetu by totiž podle Evropské unie bylo zásahem do základních lidských práv a občanských svobod.

Na podobném zákoně, který by zjednodušil sledování příležitostných pirátů, se v současné době pracuje i ve Švédsku, kde by zákon mel nabít účinnosti již začátkem roku 2009.

Zdroj: BBC NEWS

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama