pny-gtx-580-xlr8-s-hybridnim-chlazenim-chlazena-vodou-i-vzduchem
Novinka PNY GTX 580 XLR8 s hybridním chlazením. Chlazená vodou i vzduchem

PNY GTX 580 XLR8 s hybridním chlazením. Chlazená vodou i vzduchem

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

26. 4. 2011 06:00 6

Nejvýkonnější jednočipová grafická karta od nVidie, GTX 580, bude mít v podání výrobce PNY hybridní chlazení, díky kterému grafika může běžet na vysokých frekvencí.

Reklama

Vzhled nové GTX 580 se od referenčního nijak neliší. Pak vám ale přijdou divné dvě hadice, vycházející z plastového krytu. Výrobce PNY totiž osadil grafickou kartu vodním blokem od výrobce Asetek, který je napojený na instantní chladící okruh, který tvoří radiátor s čerpadlem a 120mm větrákem.

Poprvé byl tento chladídí okruh k vidění na CeBITu 2011, takže celkem nedávno. Výrobce grafiky navíc šikovně využil stávajícího chlazení. V podstatě se jedná o referenční chladič, z kterého byla vyndána parní komora (vapor-chamber) s měděnou základnou a hliníkovými žebry, kterou nahradil vodní blok. Celé hliníkové tělo chladiče, které chladí napájecí oblast a paměti však zůstalo. Díky tomu budou tyto části chlazeny a ventilátor také bude ochlazovat samotný vodní blok, což už je sice zbytečné, ale alespoň bude chladit to, co vodní blok ne.

PNY GTX 580 XLR8 s hybridním chlazením. Chlazená vodou i vzduchem
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Ventilátor větráku pravděpodobně bude mít nižší otáčky, protože je zbytečné, aby běžel na plný výkon a dělal tak hluk. Tištěný spoj grafické karty také zůstal nezměněný. Na videu níže je vidět grafická karta v akci. Zatím nejsou stanovené finální frekvence, s kterými půjde do prodeje, ale čím vyšší budou, tím vyšší bude i cena. Základní frekvence jsou 772 MHz pro jádro, 1544 MHz pro shadery a 4008 MHz pro paměti. Při těchto frekvencích dosahuje grafická karta teploty 51,9 °C v zátěžovém testu Unigine Heave (se základním vzduchovým chladičem je teplota 82,7 °C). Při přetaktování na frekvence 995 MHz, 1846 MHz a 4400 MHz se teplota vyšplhala na krásných 64,1 °C. Se vzduchovým chlazením by karta dosahovala 87,4 °C. Je tedy jasné, že není problém prodávat tuto grafickou kartu i na 1 GHz a nechat si za ni pořádně zaplatit. Cena a datum vydání PNY GTX 580 XLR8 však nejsou známé.

Zdroj: techPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama