Pohádky od umělé inteligence mohou vznikat na levném Raspberry Pi
i Zdroj: Copilot AI
Novinka Pohádky od umělé inteligence mohou vznikat na levném Raspberry Pi

Pohádky od umělé inteligence mohou vznikat na levném Raspberry Pi

David Jiránek

David Jiránek

29. 4. 2024 16:15

Chcete pro své nejmenší vytvořit opravdu originální pohádku i s ilustracemi. Šikovný programátor přišel s procesem, který obyčejné Raspberry Pi a eInk displej přetvoří na nekonečnou studnici příběhů.

Reklama

Thomas Valadez si řekl, že už ho klasické pohádky nebaví a touží po něčem originálním. Proto přišel s projektem elektronické knihy, kde mu příběh i s ilustrací vygeneruje umělá inteligence. Stačilo mu k tomu využít pár veřejných AI projektů, Raspberry Pi 5 a displej s elektronickým inkoustem.

Výsledkem Valadezova snažení je software, který vytvoří jednu stránku s textem a obrázkem. Obojí se k sobě doplňuje, jak vidíme na příkladu níže. K tvorbě textu a obrázku se využívá jazykový model Ollama a Stable Diffusion, který má za úkol generování obrázků. Obojí teoreticky běží i na pomalejším hardwaru a pravděpodobně si i vystačíte se starším Raspberry Pi.

Pohádky od umělé inteligence mohou vznikat na levném Raspberry Pi
i Zdroj: Thomas Valadez

Aby šlo o věrnou kopii elektronické knihy, autor sáhl po zobrazovači Inky Impression 5,7", který seženete za přibližně 1 500 korun. Jde o barevný eInk displej, tudíž zde vyniknou i ilustrace.

Program je zatím celkem omezený a dokáže generovat jen jednu stránku příběhu naráz. S pár úpravami by ale nebylo obtížné, aby AI připravilo několik stránek dopředu. Valadez zároveň dodává, že má problém s rozličností obsahu. Postavy a témata se mu zatím celkem často opakují. Poukázal i na nedodělky, jako nevhodný font a jeho zalamování.

Celý program je open-source na Githubu Valdeze a naleznete zde také návod, jak si podobnou AI knihu vytvořit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama