pripravovane-apu-ryzen-4000g-se-objevuji-v-databazich-maji-prinest-az-8-jader
Novinka Připravované APU „Ryzen 4000G“ se objevují v databázích, mají přinést až 8 jader

Připravované APU „Ryzen 4000G“ se objevují v databázích, mají přinést až 8 jader

Adam Vágner

Adam Vágner

11. 5. 2020 19:32

Během posledního týdne se hned ve dvou velkých internetových databázích benchmarků objevil dosud neohlášený procesor AMD Ryzen pro platformu AM4. Zřejmě jde desktopovou obdobu mobilních Ryzenů 4000 Renoir.

Reklama

V minulém týdnu se v databázi UserBenchmark objevily výsledky testovacího vzorku procesoru AMD pod označením „AMD Eng Sample: 100-000000149-40_40/30_Y“. Jde o dosud „neznámý“ procesor s osmi jádry a šestnácti vlákny otestovaný v nové základní desce Asrocku B550 Taichi.

Podle dostupných indicií, jako jsou testy výkonu nebo testy latencí paměti a absence grafiky (z nichž by mohlo být už na první pohled zřejmé, o jaký procesor jde) by mělo jít o novou generaci APU pro socket AM4 – desktopovou obdobu mobilních Ryzenů 4000 s architekturou Renoir. Testy propustností pamětí totiž vycházejí obdobně jako u mobilního Ryzenu 7 4800H a podobné je to i s výsledky testů výkonu. U desktopového osmijádra Ryzen 3700X, které má oproti mobilním Ryzenům čtyřnásobnou kapacitu cache L3, se testy latence pamětí výrazně liší.

Připravované APU „Ryzen 4000G“ se objevují v databázích, mají přinést až 8 jader
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvedené informace ale určitě berte s velkou rezervou, nikde není psáno, že jde opravdu o desktopový Renoir a nejde aní o bůhví jak sofistikovaný benchmark, ale o šestimegový exáč, který v rychlosti proběhne výkon komponent ve vašem PC a výsledky nahraje na web společnosti. A obzvlášť v kombinaci s neznámým hardwarem z něj, stejně jako u ostatních nástrojů podobného ražení, mohou padat nesmysly.

Další výsledky, tentokrát už i s označením procesoru AMD Ryzen 7 4700G, se objevily v žebříčcích výsledků benchmarku Ashes of the Singularity Escalation. Ale i ty berte raději s rezervou, manipulace s údaji zasílanými z počítače na server se asi také nedá vyloučit.

Připravované APU „Ryzen 4000G“ se objevují v databázích, mají přinést až 8 jader
i Zdroj: PCTuning.cz

Ať už jsou výsledky pravé, nebo ne, dá se čekat, že se procesory s podobnou konfigurací pro stolní počítače dříve či později objeví. APU Renoir v podobě 7nm mobilních Ryzenů 4000 už najdete v noteboocích. Špičkový mobilní Ryzen 4900H a 4800 H má právě osm procesorových jader a šestnáct vláken. Proti straší generaci 12nm APU s architekturou Picasso, které nabízejí nejvýše čtyři jádra a osm vláken, tak nabízejí výrazně vyšší procesorový výkon.

U integrované grafiky Vega už to s nárůstem výkonu tak slavné nebude, něco málo vytěží z přepracovaných CU a podpory rychlejších pamětí DDR4-3200, ale mobilní verze čipů spoléhá i na rychlejší LPDRR4X-4266.

Co se od osmijádrových APU už nejspíš čekat nedá, je cena, na kterou jsme u nich bývali zvyklí – výkonem se mohou dostat i nad šestijádrové Ryzeny 3000, které začínají na pěti tisících korun a jde o větší monolitický čip, který je nejspíš na výrobu dražší a nedávalo by moc smysl prodávat jej levněji.

Nevýhodou APU Renoir proti desktopovým Ryzenům 3000 je kromě mnohem menší cache L3 i použitá sběrnice PCIe 3.0, která bude mít nejspíš pro samostatnou grafiku vyhrazených jen osm z šestnácti dostupných linek PCIe, výhodu mohou naopak mít díky optimalizaci čipů pro mobilní segment ve spotřebě, zejména při nízké zátěži.

Zdroj: UserBenchmark a Oxid Games via Tom's Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama