Prodeje grafik klesly do hlubin jako Titanik – jsou nejníže za posledních deset let
i Zdroj: Nvidia
Novinka Prodeje grafik klesly do hlubin jako Titanik – jsou nejníže za posledních deset let

Prodeje grafik klesly do hlubin jako Titanik – jsou nejníže za posledních deset let

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

23. 11. 2022 20:10 8

Očividně nelze čekat, že trh bude pořád nenasytný a kupovat veškeré předražené haraburdí, které se v obchodech objeví. A hle, brzda byla zatažena.

Reklama
Reklama

Tak se nám stalo, že dodávky grafik (integrovaných i diskrétních) klesly ve třetím kvartálu 2022 na desetileté minimum. Není to samozřejmě jen z důvodu, že pařani přestali nakupovat, ale jde o souhru více faktorů. Výrobci PC sestav vyčkávali na nové generace karet, tudíž neutráceli za dosluhující modely. Těžba kryptoměn pomocí GPU byla v podstatě popravena díky změnám, které prodělalo Ethereum a trh zaplavily na smrt vytěžené karty. K prodejům nepřispěl ani obligátní Covid, jehož důsledky jsou v ekonomikách pořád citelné, inflace, sankce USA vůči Číně a nejspíš i špatně posolené silnice. Zkrátka faktorů je mnoho.

Pokud jde o čísla, prodeje grafik (všechny typy) klesly celosvětově o 25% oproti předchozímu roku. Samotné desktopové grafiky spadly o 15% a notebooky o 30%. Jde o největší pokles od roku 2009. Podíl na trhu mezi firmami AMD, NVIDIA a Intelem se také změnil. AMD si proti loňsku pohoršilo z 18% na 12%, NVIDIA z 20% na 16% a Intel se proti tomu napakoval, protože podíl zvýšil ze 62% na 72%. Vánoce ale obvykle znamenají zvýšenou potřebu utrácet za ptákoviny, tak je možné, že trh zázračně probere. Nebo taky ne.

Pokles dodávek GPU
i Zdroj: tomshardware
Pokles dodávek GPU
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama