První člověk s Neuralinkem v mozku ovládá kurzor pomocí myšlenek
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Gencraft AI
Novinka První člověk s Neuralinkem v mozku ovládá kurzor pomocí myšlenek

První člověk s Neuralinkem v mozku ovládá kurzor pomocí myšlenek

Ondřej Lyko

Ondřej Lyko

20. 2. 2024 19:40 1

Po necelém měsíci Elon Musk sdělil, že se pacient po implantaci čipu Neuralink do mozku plně zotavil. V prvních testech se povedlo ovládat kurzor myši pouhou myšlenkou.

Reklama

O úspěšném zákroku, při kterém byl prvnímu člověku do mozku implantován čip Neuralink, jsme vás již informovali. Po skoro třech týdnech promluvil Elon Musk o aktuálním stavu pacienta a funkčnosti čipu. Řekl, že postup je dobrý a zdá se, že se pacient plně zotavil bez jakýchkoliv komplikací. Šťastný majitel křemíku je nyní schopen pohybovat kurzorem po obrazovce bez myši, jen díky propojení v mozku. 

Struktura implantátu Neuralink
i Zdroj: neuralink.com
Struktura implantátu Neuralink

Musk také sdělil, že cílem testování je nyní dosáhnout co nejvyššího počtu kliknutí myší. Společnost Neuralink uvedla, že jejich prvním cílem je umožnit právě pohyb kurzorem po obrazovce a psaní na klávesnici pouhou myšlenkou. Čip proto v mozku implantovali do centra pro koordinaci a pohyb. Tato technologie by pak potenciálně mohla dopomoci handicapovaným osobám používat počítač či jiné technologie. 

Po tom, co společnost Neuralink loni dostala povolení k užití na člověku od úřadů, čelila opakovaným výzvám k přezkoumání bezpečnostních protokolů. Jedná se o poměrně kontroverzní téma a ve společnosti vyvolává rozličné názory, nechali byste si implantovat Neuralink do mozku?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama