prvni-testy-core-i5
Novinka První testy Core i5

První testy Core i5

Michal Kleman

Michal Kleman

9. 12. 2008 00:00 12

Server Expreview přinesl novinku o výsledcích mainstreamové platformy založené na procesoru Lynnfield. Ten by mohl nést marketingový název Core i5.

Reklama

Detaily o rozdílech mezi Core i7 a Core i5 se můžete dočíst zde, zajímavé však budou také výkonnostní výsledky platformy, kterou v prodejní verzi uvidíme až ve třetí čtvrtině roku 2009. Procesor Intel Core i5 s taktem 2,13GHz byl otestován na serveru Chiphell. Výsledky jsou vcelku zajímavé.

První testy Core i5
i Zdroj: PCTuning.cz

Předprodukční vzorek Core i5 s taktem pouze 2,13GHz v počítaní Ludolfova čísla pokulhává pouze o dvě vteřinky za procesorem Intel Core 2 Quad s taktem 3GHz a o čtyři vteřiny za nejslabším z procesorů Core i7 - modelem 920, který je taktován na 2,66GHz.

První testy Core i5
i Zdroj: PCTuning.cz

Je velmi zvláštní, že tento procesor v programu Cinebench R10 porazil i výše zmiňovaný nejslabší Core i7, i když jen o 40 bodů. Lynnfield získal 3134bodů a Core i7 s vyšším taktem 3097. Upřímně musím říct, že mi na tomto testu něco přestává vonět...

První testy Core i5
i Zdroj: PCTuning.cz

Benchmark Fritz Chess také vypoví hodně o procesorovém výkonu. Zde se Core i5 usazuje pod všemi čtyřjádry od Intelu, a to pravděpodobně díky svému velmi nízkému taktu. Lynnfield v tomto testu dostává 7784bodů, pro srovnání, Core 2 Quad QX 9650 s taktem 3GHz dostává 8423bodů a Core i7 s taktem 2,66GHz 9866bodů.

První testy Core i5
i Zdroj: PCTuning.cz

Končíme u 3D Marku Vantage, skóre procesoru se zde usadilo mezi nejsilnějšími procesory Core 2, které poráží asi o 2000 bodů, a nejslabšími Core i7, na které asi 3000bodů ztrácí.

První testy Core i5
i Zdroj: PCTuning.cz

Je otázkou, proč nese novinka označení Core i5, jestliže nejde o chybu, ale o novou obchodní strategii Intelu, zůstává otázka, čím budou obsazeny další pozice, nejpalčivější otázkou je, co se dostane na pozici Core i6. Mnoho serverů, zahraničních i tuzemských spekuluje, že by mohlo jít o procesory s jádrem Havendale. Já si to nemyslím, ať už bude marketing jakýkoliv, vždy měly silnější modely vyšší číslo, a za žádných předpokladů dvoujádro s IGP (ještě ke všemu s Intelovským) není výkonnější, než čtyřjádrový procesor. Navíc Havendale je čistě kancelářskou záležitostí, kde se výrobci nebojí používat nízká čísla, proto je pro něj pravděpodobnější označení Core i3.

Core i4 a Core i6 by tak mohly být časem 32nm shrinky těchto procesorů, jelikož nic jiného pro desktpovou platformu se u Intelu v blízké, ani daleké budoucnosti nevyskytuje. Celé poslední dva odstavce jsou pouze spekulace, proto mě prosím "nekamenujte," pokud máte jiný názor. Rád si je všechny v diskuzi přečtu.

Podle Expreview

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama