Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru
i Zdroj: Razer
Herní příslušenství Recenze Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru

Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru | Kapitola 2

David Jiránek

David Jiránek

9. 8. 2023 10:00

Seznam kapitol

1. Představení a unboxing 2. Parametry a ergonomie 3. Senzor, Software a podsvícení 4. Dojmy z používání a hodnocení

Razer po delší době představil zcela novou řadu myší a nám to nedalo, abychom si novinku taky nevyzkoušeli. Ač by se na první pohled mohlo zdát, že řada Cobra moc novinek nepřináší, ergonomií je úplně jinde než například Basilisk nebo Viper. Své místo si v portfoliu najde, ale obstála i v recenzi?

Reklama

Parametry

Abych měl život trochu jednodušší, vypůjčím si obrázek specifikací od Razeru. Co nám tabulka prozrazuje? Například využití optických spínačů u hlavních tlačítek, 11 zón podsvícení, vestavěnou paměť na 5 profilů nebo různou výdrž baterie podle druhu připojení.

Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru
i Zdroj: Razer

Začal bych u spínačů. Myš totiž nabízí hned tři druhy tlačítek (pokud nebudu počítat samotné kolečko). Dvě hlavní využívají optické spínače. Z používání mohu říct, že zpracování spínačů i těchto tlačítek je absolutně precizní. Není zde žádná vůle, stisk je lehký, aktivace okamžitá a dojezd tvrdý. Jinými slovy při každém kliknutí budete mít absolutní jistotu a celkový pocit z používání je skvělý.

Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru
i Zdroj: David Jiránek

A podobně mohu chválit boční tlačítka. Jejich umístění je nejen prakticky perfektní na moji ruku s dlouhými prsty, ale zároveň se tlačítka nevyklají a mají jistý a jasný stisk. To bývá u těchto postranních spínačů často opomíjeno. V praxi jsem tato tlačítka nikdy nestiskl omylem a komfort používání zůstal na stejně vysoké úrovni jako v případě těch hlavních.

Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru
i Zdroj: David Jiránek

Chválou nekončím ani u dvojice „DPI tlačítek“ za kolečkem. Jejich úzký profil se postaral o to, že je neaktivujete omylem při stisku hlavních tlačítek. Zároveň jsou snadno nahmatatelná a opět je pro ně charakteristická perfektní kombinací stisknutí a kliknutí.

Kolečko je pak jemné, precizní a relativně tiché. V případě G502 (X) a jiných jsem slyšel každé otočení i přes sluchátka, to zde nehrozí. Ačkoliv někomu může chybět třeba volnoběh, považuji to za kancelářskou funkci, kterou u herní myši nevyužijete. Razer zvolil gumový povrch kolečka s výstupky a barevným podsvícením podél okraje. Pokud si navolíte jednotné podsvícení, jde o velmi elegantní řešení.

Ergonomie a provedení

Černá barva, matné a lesklé plasty, pogumované bočnice. Kuchařky na přípravu herní myši se Razer držel celkem pečlivě a žádné kreativní ingredience zde nehledejte. Ano, přidalo se pro někoho nadmíru koření v podobě RGB podsvícení, ale jinak jde o zaručený recept, který i zde funguje.

Zpět k faktům, Cobra je téměř symetrická myš. Má sice souměrnou konstrukci, boční tlačítka ale najdete jen vlevo. Pokud jste levák, můžete o pořízení uvažovat v případě, že vám nevadí malíčkem klikat na dvě boční tlačítka (nebo je úplně vynechat).

Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru
i Zdroj: David Jiránek

Ohledně zařazení do „imerzní“ kategorie, jak jsem již naznačil v úvodu, Razeru se povedlo změnit skelet myši oproti Viperu dost na to, aby se ergonomie znatelně zlepšila. Už nejde o myš, kde budete úchop hledat. Zde to nepředstavuje ústupek při koupi a těžko se hledá, jak toho Razer dosáhl. Při používání a srovnání s Viper Ultimate mi přišlo, že jednotlivé záhyby po bocích přispívají ke snazšímu uchopení za boky myši. Mohou za to i gumové plochy, nicméně větší zásluhu dávám dynamičtějšímu vytvarování.

Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru
i Zdroj: David Jiránek
Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru
i Zdroj: David Jiránek

Cobra Pro je na hraně toho, kam se dá zajít co se týče ergonomického vytvarování při zachování souměrnosti. Jakmile byste chtěli lepší imerznější uchopení, začnete myš tvarovat po vzoru Basilisku, Nagy a dalších. A tam už si leváci neškrtnou, pokud výrobce nepřipraví model přímo pro ně. Samozřejmě jsem neměl v ruce každou myš a možná ojedinělé kusy mé tvrzení vyvrátí.

Razer zmiňuje, že se Cobra Pro hodí na uchycení „fingertip“ a „claw“. V obou případech mohu potvrdit, že myš skvěle padne do ruky, lehce ji nadzvednete, neklouže a ani se vám při držení nepotí ruka. Matné plasty dobře odrážejí otisky prstů, mastnotě se ale nevyhnete, pokud sáhnete stejnou rukou po brambůrkách.

Lícování nepohyblivých dílů, tedy kromě tlačítek, je perfektní. Tam, kde tlačítka navazují na konstrukci, mezeru najdete, avšak je konzistentní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama