Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru
i Zdroj: Razer
Herní příslušenství Recenze Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru

Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru

David Jiránek

David Jiránek

9. 8. 2023 10:00

Seznam kapitol

1. Představení a unboxing 2. Parametry a ergonomie 3. Senzor, Software a podsvícení 4. Dojmy z používání a hodnocení

Razer po delší době představil zcela novou řadu myší a nám to nedalo, abychom si novinku taky nevyzkoušeli. Ač by se na první pohled mohlo zdát, že řada Cobra moc novinek nepřináší, ergonomií je úplně jinde než například Basilisk nebo Viper. Své místo si v portfoliu najde, ale obstála i v recenzi?

Reklama

Představení myši

Razer patří mezi prémiovější výrobce herního příslušenství, o čemž svědčí cenovky nejen u myší. Rovnou si tu tedy propálíme evropské ceny dvojice nových myší Razer Cobra a Cobra Pro. Za první zmíněnou verzi dáte 50 eur, tedy v přepočtu 1200 korun. Na drátovou myšku od „lepšího“ výrobce to není špatné. Ostatně po DeathAdder Essential, DeathAdder V2 a Viper Mini jde o nejlevnější model v portfoliu výrobce. Vzhledem k dvojici postranních tlačítek, skvělé ergonomii (o té později) a hmotnosti jen 58 gramů půjde o model, který zláká masy hráčů.

My ale máme na recenzi bezdrátového bratříčka Cobra Pro, tedy model pro trochu náročnější. Oproti základní Cobře nabízí zejména dvojí bezdrátové připojení a také trochu výraznější podsvícení RGB. Pojďme si myšku uvést do portfolia výrobce.

Cobra Pro se řadí mezi „imerzní“ myši, tedy modely, které jsou cílené na ergonomický grip. Ačkoliv se to tak nemusí zdát, myš má blíže například k modelu Basilisk nebo G502 od Logitechu než k řadě Viper. Že nejde o PR blábol, jsem si vyzkoušel na vlastní kůži (nebo spíš dlaň). V rukách jsem totiž měl několik let G502 a na test i oživený model od Logitechu G502 X. Přímo pro porovnání mám k dispozici i Viper Ultimate patřící do kategorie „Performance”. A opravdu pohodlí úchopu Cobry Pro se spíše blíží G502 (a tím pádem Basilisku) než k sérii Viper. Přitom byste to do myši na první pohled vůbec neřekli.

Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru
i Zdroj: Razer

Z porovnání bych rád zmínil hmotnost 77 gramů, což je sice o 19 gramů více jak Viper V2 Pro, ale zároveň o 35 gramů méně než Basilisk. Pro někoho, kdo vykonává kancelářskou práci, může být myš o hmotnosti přes 100 gramů úplně běžná, ale u akčních her a stříleček se ty desítky gramů dají opravdu poznat. Samozřejmě je to o preferencích, starší G502 šla zatížit skrze závaží, to u většiny modelů už nevidíme.

Balení a co v něm (ne)najdete

Než se plně ponořím do hardwaru a ergonomie, pojďme si myšku rozbalit a popovídat si o tom, co najdete, a hlavně nenajdete v základním balení. Pokud budete brát drátovou variantu, tam je to celkem jasné, ale záludnosti si Razer schoval u bezdrátové Cobry Pro. Hned vysvětlím.

Cobra Pro umí bezdrátové nabíjení a polling rate nadstandardních 4 000 Hz. Obojí v základním (a námi testovaném balení) nenaleznete. Zde se ukazuje, proč za tuto myšku lze dát relativně slušný peníz, i když jde o celkem high-end model. V základu totiž jde o myš, která obě klíčové funkce postrádá. Hodnocení tohoto přístupu se dá brát třeba podle toho, co Razer píše na svém webu. Výrobce konkrétně vyzdvihuje tři klíčové funkce – možnost uzpůsobení (v základu), připojení (z části v základu) a podsvícení (rovněž v základu). Bezdrátové nabíjení najdete celkem nenápadně schované níže na webu i s dokovací stanicí, Hyperpolling taky.

Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru
i Zdroj: Razer

A co v základním balení konkrétně najdete? Jde o klasiku – samotnou myš, přijímač USB-A, ohebný kabel a redukci se samičkami USB-C a USB-A. Přijímač tak můžete zapojit do přechodky a při drátovém nabíjení tuto přechodku vypojit a využít ten stejný kabel. V jiných kombinacích budete muset složitěji přepojovat nebo si zaplníte dvě USB-A. Razer ovšem umí na jeden přijímač spárovat více svých produktů. Pokud máte od tohoto výrobce myš nebo sluchátka, lze je napojit na jeden dongle. Jinak samozřejmě nechybí brožurky, samolepky a z toho důležitého to je vše. Pojďme se tedy podívat na první prohlídku myši.

Ze spodní strany najdeme dva rozměrné 100% kluzáky PTFE a jeden menší lemující optický senzor. Tento senzor zvládá až 30 000 DPI, akceleraci 70 G a Razer ho označuje jako Focus Pro 30K Optical Sensor. Trochu si ho rozebereme v další kapitole, ale mohu vás předem ujistit, že si na něj nebudete stěžovat.

Recenze Cobra Pro – nová generace herních myší od Razeru
i Zdroj: David Jiránek

Na spodní straně myši se nachází také prázdný puk. Jde nejen o místo na volitelné bezdrátové nabíjení (pamatujete PowerPlay od Logitechu? Pokud ano, puk vám bude povědomý), ale i o krytku, pod kterou můžete umístit přijímač USB-A. Redukce se tam už nevejde.

Jinak spodní strana disponuje přepínačem mezi Bluetooth, 2,4GHz sítí a pozicí vypnutí a párovací tlačítko, které lze namapovat třeba na přepnutí DPI. Myš si teda poradí se třemi druhy připojení – BT, 2,4 GHz a skrze drát.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama