Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů

Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů | Kapitola 2

Redakce PCT

Redakce PCT

31. 12. 2015 22:00 21

Seznam kapitol

1. Ročník 2015 2. Nejlepší produkt roku 3. Nejhorší produkt roku 4. Inovace roku a nejzajímavější řešení roku 5. Nejlepší trend(y) roku 6. Nejhorší trend(y) roku
7. Zklamání roku 8. Překvapení roku 9. Škoditel roku 10. Pamětihodné marketingové přestřelky a perly 11. Článek, interview, web roku 12. Výhled, přání do roku 2016

S Novým rokem máme pro vás připravené shrnutí, které je výsledkem společného projektu několika českých redakcí a redaktorů píšících o hardwaru. Jaké produkty byly nejlepší, nejhorší, co se líbilo a nelíbilo a co bychom rádi do budoucna očima redaktorů DIIT, Extrahardware, PC Tuningu Světa Hardware a Cnews.

Reklama

Nejlepší produkt roku

Petr Diviš: Tento rok byl na dobré hardwarové produkty celkem slabý. Za zajímavý produkt z pohledu hráče by se dal označit operační systém Windows 10, který kromě DX12 přinesl i změnu v memory managementu (WDDM 2.0). Díky němu lze pozorovat výrazné zlepšení plynulosti her (redukce microstuteringu), které překračují paměť grafické karty.

Mezi hardwarem bych volil hi-endovou grafickou kartu GeForce GTX 980 Ti. Cenovka sice je vysoká, ale v nereferenčních edicích se jedná o kartu, co je schopna ve většině her slušně rozhýbat 4K rozlišení. Navíc má i vynikající poměr výkon na watt.

Pavel Boček: Kandidáta nemám jen jednoho, ono to ani nejde, zdroje, stejně jako jiná zařízení, se dělí na mnoho různých podkategorií. Nicméně z majoritního pohledu to asi budou řady Corsair RMi a hlavně mladší RMx, což je totéž bez konektivity Corsair Link (což stejně zajímá jen minimum lidí). Zmíním ale i jeden opravdu samostatný produkt - Enermax Digifanless. Digifanless je tak trochu hlavně prestižní hračka, protože laťka tu byla posunuta jen o kousek, nicméně ukazuje, že Enermax se pokouší vzmáhat. Na cestě jsou nové řady, založené právě i na tomto vlastním návrhu od vývojářů Enermaxu, čili pouhé rebrandy platforem CWT už jsou snad pryč. On i Digifanless vlastně vychází z Platimaxů, nicméně do jeho výroby Enermax opravdu neměl nic vysloveně vlastního, vše byly jen mírně modifikované řady CWT. Vydání bylo posunuto na příští rok, já už mám domluvenu schůzku se zástupci Enermaxu na CeBITu, tak doufám, že to Enermaxu vyjde a vyšvihne se zpátky.

Adam Vágner: V paměti mi utkvělo víc věcí. Kdybych se měl omezit na herní grafiky, u nich se letos bohužel nic vysloveně revolučního neodehrálo. Nejzajímavější mi přišla GTX 980 Ti, ale i u ní to byl do jisté míry jen dojezd toho, co Nvidia nakousla loni. Potěšila mě GTX 960 a její vlastnosti – tak nějak si představuju herní grafiku střední třídy. Vím, že pro spoustu lidí je primární výkon a poměr cena/výkon a tak jim vyhovuje i přímý konkurent v podobě R9 380/380X, ale mně se prostě nelíbí, když výkonem průměrná grafika žere jako highend a hučí jako highend (a často i hůř, protože musí mít levnější chladič).

U AMD mě potěšilo jedno specifické řešení – R9 Fury od Sapphire. Díky kratšímu PCB zůstalo mnohem víc místa na žebrování chladiče a v zadní třetině karty vznikl průchozí pasiv ne nepodobný těm, jaké používáme k chlazení procesorů. A na celkovém výkonu to bylo znát – i přes vysokou spotřebu byla karta docela tichá a nepříliš žhavá.

Zaujal mě stylus Pencil u Apple Ipad Pro (a v negativním slova smyslu to, jak byl přijat odbornou a následně širokou veřejností). V ruce jsem jej teda neměl (a asi jen tak mít nebudu), ale z videí soudím, že to je (v kombinaci s Ipad Pro) konečně řešení, se kterým už se dá celkem komfortně kreslit a nestojí to vysloveně majlant.

Ale všechno přebíjejí nové SSD pro M.2 v režimu PCIe – je to rychlé, mnohem rychlejší než disky připojené přes SATA 6 Gb/s, malé, a na rozdíl od šílených karet do běžného PCIe to není nijak zvlášť drahé. Tohle je věc, která rozptýlila mé obavy z toho, co bude, až výrobci u SSD narazí na limit rozhraní SATA. Při té příležitosti musím zmínit čipset Z170, u kterého se Intel po dlouhé době zamyslel a konečně se aspoň nějak pokusil napravit malý počet PCIe linek u mainstreamových platforem Intelu.

Adam Vágner: „všechno přebíjejí nové SSD pro M.2 v režimu PCIe – je to rychlé, mnohem rychlejší než disky připojené přes SATA 6 Gb/s, malé, a na rozdíl od šílených karet do běžného PCIe to není nijak zvlášť drahé. “
i Zdroj: PCTuning.cz
Adam Vágner: „všechno přebíjejí nové SSD pro M.2 v režimu PCIe – je to rychlé, mnohem rychlejší než disky připojené přes SATA 6 Gb/s, malé, a na rozdíl od šílených karet do běžného PCIe to není nijak zvlášť drahé. “


David Ježek: Z letošních produktů mě v hlavních kategoriích nic vysloveně nenadchlo, takže odbočím do periferních oblastí. Z toho co mi prošlo rukama musím vyzdvihnout úžasnou, skvělou a vynikající klávesnici Cherry MX Board 6.0, jejímž jediným podstatným neduhem je defacto jen vysoká cena (aktuálně ~5000 Kč). Za sebe mohu říci, že po počáteční averzi na spínače MX Red pro běžné psaní jsem si na ně poměrně zvykl a posledních X měsíců píši právě na (jiné) MX Red klávesnici. Pokud mohu ještě zmínit heslovitě věci, o kterých již víme, tak si dovolím očekávat velký potenciál do budoucna od paměťové technologie 3DXPoint, grafického formátu FLIF (BPG byl představen loni, kdy jsem se tohoto shrnujícího článku nezúčastnil) a také šetřítko mobilních přenosů Opera Max.

Lukáš Fiala: Microsoft konečně stvořil webový prohlížeč, jehož použití není za trest. Uživatelské rozhraní Edge je sice poněkud spartánské, renderovací jádro je ale velice zdařilé a nemá problém plynule načíst i složitější weby s velkým množstvím obrázků, reklam a javascriptu, které Firefox nebo starší Internet Explorer na vteřinu či dvě položí na lopatky. Poté, co Opera zahodila své vlastní renderovací jádro a stala se klonem Chromu, je rozhodně pozitivní, že něco takového vzniklo.

Jan Olšan: Něco, co by v minulém roce vyloženě potěšilo, ba dokonce čnělo do výše, mě nějak nechtělo a nechtělo napadnout. Původně jsem chtěl ocenit příchod 4K filmů na optických médiích, neboť umožní méně krutou kompresi než u bohužel stále více populárních streamovacích služeb, ale žel Bohu to Ultra HD Blu-ray na trh nestihlo (do roku 2016 mu ale přeju úspěch).

Líbily se mi čelní panely s USB 3.1, které se připojují do často dostupného, ale ničím nevyužitelného slotu SATA Express. Je to sice kreativní počin, ale zase spíš okrajový a na označení „nej“ to není. Rád bych ocenil něco relativně levného, ale hodně užitečného, tak snad jako v některém z předchozích ročníků dám abstraktní (= líné) ocenění těm hardwarovým novinkám, které loni přinášely dobrý poměr cena výkon a které se nesnažily ze zákazníka vyrazit co nejvíc pozlátkem (nebo dnes gamerským „počervenočernátkem“), ale ani ho ošidit.

Mimochodem, když jsem toto téma konzultoval, dostal jsem jako tip Windows 10 – ovšem na produkt nejhorší (což se bude řešit v následující kategorii). To bych ale neřekl a tak si sem letos vydané Windows 10 vsunu jakožto výrobek ne nejlepší, ale stále dobrý. Je u nich totiž velice potěšitelný onen upgrade zadarmo. Leckdo ho odbude s tím, že „takovou hrůzu bych si za svoje sedmičky nevzal, ani kdyby zaplatili“, jenže. Ony Windows 7 už mají před sebou pouhé čtyři roky života, po nichž ustanou aktualizace a systém půjde za Windows XP a 98 na hřbitov neudržovaných OS. Windows 10 ale bude mít podporu až do října 2025. Ono se to nezdá, ale čtyři léta utečou jako voda, a pokud používáte Windows originální (a počítač vám tak dlouho vydrží), pak díky upgradu zadarmo budete muset další tři tisíce vysolit až za deset let. Když o tom teď přemýšlím, tak loni mě něco přece jenom „vyloženě potěšilo“ – tohleto.

Lukáš Václavík: V roce 2015 mě hodně potěšila bezzrcadlovka Olympus E-M10 Mark II. Co Japonci dokážou vytřískat z toho starého senzoru, je neuvěřitelné. Krásně detailní fotky, navzdory menšímu čipu velmi dobré výsledky i s vysokým ISO. K tomu přidali špičkovovou pětiosou stabilizaci, která funguje se všemi objektivy včetně těch starých manuálních připojených přes redukce. Ovládání je skvělé, Olympus už konečně nabídl i lepší video. Tohle je zkrátka skvělý přístroj pro náročnější focení.

Pavel Šantrůček: Bohužel, nemám nějakého svého jasného kandidáta na nejlepší produkt roku. V roce 2015 se mi líbilo poměrně hodně věcí, ale přeci jen žádná do takové míry, aby se stala nějakým jasným favoritem. Pokud bych přeci jen měl nějaký produkt trochu vypíchnout, pak se mi hodně líbila grafická karta Titan X, respektive její oříznutá varianta GeForce GTX 980 Ti. Vím, je to hodně drahý špás, zvláště pro dnešní nedodělky počítačových her, ale i tak mým mírným favoritem zůstává.

Mirek Jahoda: Taková GeForce GTX 980 Ti je bezesporu vynikajícím produktem, ale doba, kdy highendové grafiky stojí ke dvaceti tisícům, vybízí svým hlasem něco takového nepodporovat. Procesory Skylake od Intelu jsou sice opět lepší než CPU předchozí generace a s odstupem lepší než konkurenční procesory, míra výkonnostního nárůstu je alespoň v desktopu z praktického hlediska příliš nevýznamná. Za nejlepší produkt roku tak považuji 144Hz panely s technologií IPS či její obdobou AHVA. Díky LG.Display a AU Optronics tak letos máme celou škálu monitorů s kvalitním obrazem a při rozumném přístupu stavitele celého monitoru i rychlé zobrazovadlo pro hry.

Jirka Souček: Protože se rád omezím na hodnocení světa grafických čipů (na to ostatní tu máme řadu jiných odborníků), mohu vybírat v první řadě ze čtyř novinek od Nvidie (GeForce GTX 960, GeForce Titan X, GeForce GTX 980 Ti a GeForce GTX 950) a o něco více produktů od AMD (Radeon R7 360 a 370, Radeon R9 380, 380X, 390, 390X, Radeon Fury, Fury Nano a Fury X). Nedá se říct, že by se mezi těmito kartami nenašlo dost dobrých a zajímavých produktů, ale - upřímně řečeno - žádný z nich výrazněji nevyniká nad ostatními. Obzvlášť v nižších cenových relacích je to slabé, Radeon R7 360 nabízí za svojí cenu poměrně dost (mj. umí FreeSync), není však nejmladší a podpora pro video by chtěla oprášit. Když si člověk uvědomí, jak staré jádro nese o příčku výkonnější Radeon R7 370, je to velmi smutné, ale když vidí, že GeForce GTX 950 postavená na letošním GM206 nedokáže tuto osekanou a bezmála čtyři roky starou poloreinkarnovanou vykopávku výkonnostně převálcovat, je to pomalu k pláči. Ve vyšších cenových relacích to sice tak smutné není, ale žádný výslovný trhák, který by válcoval konkurenci nebo se vymykal výjimečným poměrem cena / výkon, letos nepřišel.

Pokud bych měl skutečně nějaký grafický produkt jmenovat, bylo by to APU Carrizo. Nedisponuje neobyčejným výkonem, ale to se od něj ani nečekalo. Jeho silnou stránkou je poměr cena / výkon v 15W segmentu a velmi dobrá multimediální výbava. Velké procesory Intelu (Broadwell, Skylake) žádné extrémní zlepšení poměru cena / výkon nepřinesly a cílí na o dost vyšší cenové příčky, Atomy jsou naopak výkonnostně mnohem níž a předešlé produkty AMD pro segment pod 20 wattů byly mnohem pomalejší. Byť Carrizo není a nikdy nebude trhat asfalt ani statistiky prodeje, přineslo alespoň v jednom segmentu nezanedbatelný posun.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama