Samsung Galaxy S23 Ultra nabízí 200Mpx fotoaparát a stylus S Pen. Stojí ale 45 tisíc korun
i Zdroj: Samsung
Mobilní zařízení Novinka Samsung Galaxy S23 Ultra nabízí 200Mpx fotoaparát a stylus S Pen. Stojí ale 45 tisíc korun

Samsung Galaxy S23 Ultra nabízí 200Mpx fotoaparát a stylus S Pen. Stojí ale 45 tisíc korun

Jakub Fišer

Jakub Fišer

1. 2. 2023 19:01 11

Kromě základního modelu S23 a většího sourozence S23+ představil korejský Samsung dnes večer také vlajkový superphone S23 Ultra. Ten přináší nový čipset a vyšší meziroční cenu, jako dva zmínění sourozenci. Novinka však boduje 200Mpx hlavním fotoaparátem.

Reklama

Design a zpracování

Loňská generace S22 Ultra přinesla design nápadně podobný dřívějším Notům od Samsungu. Aktuální řada S23 Ultra v tomto trendu pokračuje: novinka má tak velice podobný hranatý design s částečně zahnutými zády i přední částí s displejem.

Všechny dostupné barvy: černá, krémová, zelená a fialová
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning
Všechny dostupné barvy: černá, krémová, zelená a fialová

Hliníková konstrukce je pevná jako skála, neprohýbá se a nikde nevrže, navíc potěší odolností IP68. Zadní stranu pokrývá sklo Victus 2 s matnou povrchovou úpravou, která byla z 80 % vytvořena z recyklovaných PET lahví. Přední část kryje stejné odolné sklo Gorilla Glass, tentokrát recyklované z 20 %.

Detail na fotoaparát na zádech
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning
Detail na fotoaparát na zádech

Samsung samozřejmě dále pokračuje ve svém ekologickém trendu v prodejním balení, nenabízí tedy nabíječku, pouzdro ani nic dalšího. V útlém balení najdete pouze náležitou literaturu, sponku na SIM slot, telefon samotný a USB-C kabel.

Obrovský displej na práci i na zábavu

I zde se Samsung inspiroval u své loňské generace. S23 Ultra přináší 6,8″ Dynamic AMOLED 2X displej s 2,5D zahnutými stranami. Obrazovka má rozlišení Quad HD+, tedy 2K+ a už na první pohled zaujme svou jemností přes 500 pixelů na palec.

Displej je opravdu hodně velký
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning
Displej je opravdu hodně velký

Výborně funguje v praxi i dynamická obnovovací frekvence, která umí dle potřeby přepínat od 1 do 120 Hz a tím nejen zpříjemnit používání displeje, ale také ušetřit výdrž baterie.

Rád bych ještě doplnil, že displej je i naživo opravdu hodně velký a Ultra skutečně necílí na fanoušky kompaktní strojů. Dokazují to i rozměry: 78,1 × 163,4 × 8,9 milimetru a hmotnost 234 gramů.

Výkon a výbava

Korejci letos potěší všechny fanoušky, kteří roky volali po změně čipové sady. Exynos z let minulých letos i u evropských modelů nahradil nejmodernější a nejvýkonnější Snapdragon 8 Gen 2 od Qualcommu.

Uvnitř evropské verze S23 Ultra konečně najdeme čipset Snapdragon
i Zdroj: Samsung / S23 press kit
Uvnitř evropské verze S23 Ultra konečně najdeme čipset Snapdragon

Výrobce tvrdí, že tento čipset byl pro telefony Samsung speciálně optimalizován, aby fungoval co možná nejlépe. Měl by být taktovaný o něco výše než běžná varianta. V praxi můžeme jednoznačně potvrdit – S23 Ultra je bleskurychlý telefon, žádná výpočetní operace ani hra pro něj není problém. Svůj podíl na celkovém komfortu má i sofistikovaný chladicí systém, který je oproti loňskému modelu víc než 2× větší.

Kromě výkonného čipsetu nabízí Ultra 8 nebo 12 GB operační paměti a nakonec také 256, 512 či 1 024 GB úložného prostoru pro data uživatele. U nás budou v prodeji všechny zmíněné varianty, v žádném případě však nelze použít pro rozšíření microSD kartu.

Detail na stylus S Pen
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning
Detail na stylus S Pen

Akumulátor uvnitř telefonu má kapacitu 5 000 mAh a podporuje nabíjení výkonem až 45 W. Řeč je samozřejmě o kabelovém nabíjení, bezdrátový výkon je omezen na 15 W. Nechybí ale ani slaboučké 4,5W reverzní bezdrátové nabíjení.

Z dalších specifikací nutno zmínit chytrý stylus S Pen ukrytý v těle smartphonu, 5G, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, NFC, GPS, stereo ozvučení od AKG, zabezpečení Knox, ultrasonickou čtečku otisků prstů v displeji a také Android 13 s nadstavbou One UI 5.1. Mimochodem, výrobce garantuje 4 velké updaty Androidu a 5 roků podpory bezpečnostních aktualizací.

Fotoaparát a video

Jednou z největších novinek je dozajista fotoaparát. S23 Ultra disponuje na zádech čtyřmi čočkami, které doplňuje LED přisvícení a dvojice 3D senzorů. Letošní nejvýkonnější model z řady Galaxy S nabízí tento výběr fotoaparátů:

  • 200Mpx hlavní s clonou f/1.7, záběrem 85° a optickou stabilizací
  • 12Mpx širokoúhlý s clonou f/2.2, záběrem až 120° a fázovým ostřením
  • 10Mpx teleobjektiv s clonou f/2.4 a 3× optickým zoomem
  • 10Mpx periskop s clonou f/4.9 a až 10× bezztrátovým přiblížením
S23 Ultra rozhodně bude patřit k nejlepším fotomobilům roku
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning
S23 Ultra rozhodně bude patřit k nejlepším fotomobilům roku

Přední strana také doznala vylepšení – čelní kamerka má sice „jen“ 12 Mpx, nicméně naučila se autofokus a má též nabídnout ostřejší snímky i za horších světelných podmínek. Chybět nesmí ani super-stabilní video a 8K při 30 fps.

Cena a dostupnost

Nejlepší nový telefon od Samsungu vstupuje na trh 17. února, po boku svých dvou souputníků S23 a S23+. Oproti nim však vyjde o úroveň dráž. Základní varianta 8/256 GB stojí 34 999 Kč. Pokud budete chtít verzi 12/512 GB, připravte si 39 499 Kč. A pro ty skutečně náročné je připravená 1TB varianta s 12 GB RAM za necelých 45 000 Kč. Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Co říkáte na meziroční zdražení?
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning
Co říkáte na meziroční zdražení?

Také u Galaxy S23 Ultra lze uplatnit výhodu v rámci zahajovací nabídky od 1. do 16. února. Můžete si totiž pořídit vyšší paměťovou variantu s cenou té nižší. A pakliže donesete nepoužívané staré zařízení, třeba vysloužilý mobil, dostanete výkupní bonus v hodnotě starého mobilu plus 3 000 korun.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama