serialata-testy-disku-a-noveho-rozhrani
Úložná zařízení Článek SerialATA - testy disků a nového rozhraní

SerialATA - testy disků a nového rozhraní | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

4. 4. 2003 00:00 32

Seznam kapitol

1. SerialATA - je to jenom o tenkém kabelu? 2. SerialATA - první testy 3. WinBench 99 2.0, Disk WinMark 4. IOmeter a závěr

Zavřu oči a vidím tu situaci docela živě - "Pánové, právě jsem dostal první disk s rozhraním SerialATA! Zkusíme nějaké testy: HDtach, Sandra... no to snad ne! Nevidím žádný nárůst výkonu. Tak to je teda zklamání, další technologie na nic - co to vlastně na nás zkoušejí. Ha! Hned o tom napíšu: ...v současné době nepřináší SerialATA žádné výhody... ale v budoucnosti možná..." - další technologie zmáknuta, jedem dál." Hmmm... tak takhle tedy ne! Věc je přece jen o něco komplikovanější. Stačí jít poněkud více do hloubky a zjistíte, že výhody SerialATA jsou nesporné.

Reklama

Disk WinMark vychází z simulovaného měření reálnými aplikacemi. Business část simuluje zatížení způsobené intenzivním chodem operačního systému - zahrnuje swapování, přepínání úloh, souběžné zavádění programů a knihoven dll.

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde si disk SerialATA vede výborně. Druhá část, High-End, je průměrem vypočítaným z chodu několika aplikací, od Front Page až po Ediraci videa a audia.

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz

V situaci kdy je přístup k diskům "jednovláknový", vítězí vysoce optimalizovaný disk WD 1200JB, kuriózní je, že obě Barracudy zde souhrnně dosahují totožných výsledků.

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se podíváte na jednotlivé výsledky blíže, uvidíte, že disk s rozhraním SerialATA vítězí tam, kde přístup nemá podobu jednolitého datového proudu ale je rozdělen do několika podprocesů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama