serialata-testy-disku-a-noveho-rozhrani
Úložná zařízení Článek SerialATA - testy disků a nového rozhraní

SerialATA - testy disků a nového rozhraní | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

4. 4. 2003 00:00 32

Seznam kapitol

1. SerialATA - je to jenom o tenkém kabelu? 2. SerialATA - první testy 3. WinBench 99 2.0, Disk WinMark 4. IOmeter a závěr

Zavřu oči a vidím tu situaci docela živě - "Pánové, právě jsem dostal první disk s rozhraním SerialATA! Zkusíme nějaké testy: HDtach, Sandra... no to snad ne! Nevidím žádný nárůst výkonu. Tak to je teda zklamání, další technologie na nic - co to vlastně na nás zkoušejí. Ha! Hned o tom napíšu: ...v současné době nepřináší SerialATA žádné výhody... ale v budoucnosti možná..." - další technologie zmáknuta, jedem dál." Hmmm... tak takhle tedy ne! Věc je přece jen o něco komplikovanější. Stačí jít poněkud více do hloubky a zjistíte, že výhody SerialATA jsou nesporné.

Reklama

Tento test je složitým analyzátorem uměle simulovaného diskového provozu. Měnit lze neuvěřitelnou spoustu parametrů - od velikosti a typu zapisovaných dat, přes množství konkurenčních procesů současně přistupujících k disku.

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz

Měřili jsme podle dvou modelů - při prvním se využíval celý disk (120GB) a možný byl pouze jeden souběžný přístup.

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz

méně = lépe
i Zdroj: PCTuning.cz
méně = lépe

méně = lépe
i Zdroj: PCTuning.cz
méně = lépe

Při druhém měřícím modelu, kdy jsme simulovali File Server jsme už povolili konkurenční přístupy na disk. Velikost měřeného datového prostoru jsme zároveň omezili na 80GB abychom poněkud snížili vliv mechaniky disků a zdůraznili vliv diskového rozhraní (konec konců měříme SerialATA a ne pouze jeden konkrétní disk).

méně = lépe
i Zdroj: PCTuning.cz
méně = lépe

méně = lépe
i Zdroj: PCTuning.cz
méně = lépe

Je vidět že v tomto provozu je SerialATA jako ryba ve vodě (předpokládám, že výkonné SCSI disky by zde zazářily ještě více).

Pokud si myslíte, že takový způsob přístupu je vlastní pouze serverům, pletete se. Při intenzívním využívání PC, při více spuštěných programech je konkurenční přístup k disku běžný.

Závěr

SerialATA není módním výstřelkem ani pouhým zúžením kabelu. Je sice možné, že některé jednodušší benchmarky změří pouze výkon disku (Sandra, HDtach apod.) - ale vyvozovat z toho užitečnost či potřebnost SerialATA (SATA) je pošetilé.

Pokud překonáme porodní bolesti přechodu na nový standard (jakými jsou: nekompatibilita, omezený počet portů a nevyladěné ovladače) nebude již o čem diskutovat... tedy až do doby, než nastoupí SerialATA II (tento standard by však měl být se současnou verzí SATA naštěstí už kompatibilní).

Za zapůjčení disku Barracuda V s rozhraním SerialATA děkujeme firmě

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama