serialata-testy-disku-a-noveho-rozhrani
Úložná zařízení Článek SerialATA - testy disků a nového rozhraní

SerialATA - testy disků a nového rozhraní

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

4. 4. 2003 00:00 32

Seznam kapitol

1. SerialATA - je to jenom o tenkém kabelu? 2. SerialATA - první testy 3. WinBench 99 2.0, Disk WinMark 4. IOmeter a závěr

Zavřu oči a vidím tu situaci docela živě - "Pánové, právě jsem dostal první disk s rozhraním SerialATA! Zkusíme nějaké testy: HDtach, Sandra... no to snad ne! Nevidím žádný nárůst výkonu. Tak to je teda zklamání, další technologie na nic - co to vlastně na nás zkoušejí. Ha! Hned o tom napíšu: ...v současné době nepřináší SerialATA žádné výhody... ale v budoucnosti možná..." - další technologie zmáknuta, jedem dál." Hmmm... tak takhle tedy ne! Věc je přece jen o něco komplikovanější. Stačí jít poněkud více do hloubky a zjistíte, že výhody SerialATA jsou nesporné.

Reklama

Když se objeví nějaká nová technologie, vždy se najde dost lidí, kteří si o ni myslí, že vůbec nemá smysl. K čemu potřebujeme SerialATA s propustností 150MB/s, když zde máme UltraATA 133? Stojí vůbec těch, navíc teoretických, 17MB/s za ty problémy, které jsou spojené s nutnou nekompatibilitou?

Podobně to vypadalo, když se zaváděla sběrnice PCI, první disky UltraATA, rozhraní AGP 2x,  4x či 8x - kde bychom bez těchto vymožeností ale byli dnes? Vrátit se ke grafickým kartám PCI nebo nedej bože ISA se už nikdo pochopitelně nechce :-) Věřte mi, stejně tomu bude s dnešními disky UltraATA - ještě jsou zde, jejich dny jsou však už sečtené - nahradí právě je SerialATA (a to pak SerialATA II atd, atd...).

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz

SerialATA vs ATA (UltraATA)

Zdálo by se, že nejdůležitějším rozdílem mezi těmito systémy je šířka sběrnice, potažmo šířka spojovacího kabelu. V případě klasického rozhraní (Paralell) ATA se jedná o 80 žilový kabel (polovina jsou zemnící vodiče) - u SerialATA (SATA) se jedná o značně užší, neboť sedmižilový kabel. Chybou by však bylo domnívat se, že to je vše co tyto systémy odlišuje - z původní koncepce totiž téměř nezůstal kámen na kameni: rozdílné jsou vlastnosti sběrnice, její frekvence, způsob komunikace mezi řadičem a diskem, časování přenosu dat, přenos řídících povelů nebo kontrola integrity dat... Nový systém je prostě "chytřejší" (smart) a to hned na několika úrovních.

SerialATA - sběrnice

Narozdíl od paralelního rozhraní ATA, kdy se k přenosu dat používají dvě 16-bit sběrnice (každá pro jeden směr) které jsou taktované frekvencí 50MHz, používá SerialATA dvě sériové stíněné sběrnice pro pro obousměrný přenos dat s frekvencí 1500Mhz (1.5GHz). Používá se moderní diferenciální 250mV "signaling" (maximální délka kabelu je 1m), sběrnice je přímá, nesdílená, nekolizní a propojuje vždy pouze dva body (point-to-point bus) disk a řadič - tím se liší od FireWire, Ethernetu či USB. Přenos dat je tedy vysoce efektivní a přes sériový charakter přenosu "bit po bitu" dat jsou odezvy (latency / response) lepší než v případě UltraATA. Poznámka: v diskuzi se objevily názory, že ve skutečnosti se o sběrnici nejedná ale o "port".

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz


klasický paralelní 40pin konektor i kabely UltraATA známe asi všichni

Vnější provedení sběrnice a konektorů SerialATA je již navrženo tak aby bylo možné připojení disků za chodu počítače (hot plug, hot swap). To je poklona směrem k podnikovým a serverovým systémům a krok směrem k místům kde je nyní SCSI.

Zajímavé je, že napájecí konektor má v nové konfiguraci více pinů než konektor datový (piny musí přenést mnohem větší proudy a proto jsou znásobené). Narozdíl od starého napájení používá SerialATA napětí 12V a 3.3V. Poznámka: v přechodovém období budou nekompatibilitu konektorů a napětí řešit redukce napájení Molex -> SATA (jejich cena se pohybuje kolem 80-100Kč).

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz

SerialATA - logika

Zase jsme poněkud zabředli do konektorologie - zatímco spoustu zajímavého se skrývá za novým managementem přenosů dat a řídících povelů mezi diskem a řadičem. Nebudeme zde rozebírat veškeré detaily (těm věnujeme samostatný článek) jen zmíníme že SerialATA je někde v polovině cesty mezi SCSI na straně jedné a IDE / UltraATA na straně druhé (kdy je disk prakticky "otrokem" řadiče a jeho možnosti optimalizace čtení a zápisu jsou velmi omezené).

Díky změnám v této oblasti by komunikace počítač - řadič - disk v případě konkurenčních přístupu na disk měla být efektivnější (králem v této oblasti je dosud rozhraní SCSI). Profitovat by na tom mohly nejvíce servery a počítače často využívající souběžného chodu několika úloh. Je to paradoxní, ale efektivnější by mělo být i tzv. swapování na disk při nedostatku paměti.

SerialATA - současná implementace

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvotním záměrem konstruktérů bylo zachovat maximální kompatibilitu s existujícími BIOSy, programy a operačními systémy. Systému se v průběhu bootování jeví každý port SATA jako ATA zařízení typu "master".

Typickým modelem dnes, na začátku dlouhého přechodového období, bude nejspíše kombinace 1-2 disků SerialATA s paralelními (klasickými) zařazeními typu ATA (zejmána optickými zařazeními CD/DVD/RW).

Předpokládám, že během určité doby prvotní omezení padnou a vše postupně přejde pouze na SATA.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama