serialata-testy-disku-a-noveho-rozhrani
Úložná zařízení Článek SerialATA - testy disků a nového rozhraní

SerialATA - testy disků a nového rozhraní | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

4. 4. 2003 00:00 32

Seznam kapitol

1. SerialATA - je to jenom o tenkém kabelu? 2. SerialATA - první testy 3. WinBench 99 2.0, Disk WinMark 4. IOmeter a závěr

Zavřu oči a vidím tu situaci docela živě - "Pánové, právě jsem dostal první disk s rozhraním SerialATA! Zkusíme nějaké testy: HDtach, Sandra... no to snad ne! Nevidím žádný nárůst výkonu. Tak to je teda zklamání, další technologie na nic - co to vlastně na nás zkoušejí. Ha! Hned o tom napíšu: ...v současné době nepřináší SerialATA žádné výhody... ale v budoucnosti možná..." - další technologie zmáknuta, jedem dál." Hmmm... tak takhle tedy ne! Věc je přece jen o něco komplikovanější. Stačí jít poněkud více do hloubky a zjistíte, že výhody SerialATA jsou nesporné.

Reklama

K testům jsme obdrželi předprodukční disk (relase candidate?) Seagate ST3120023AS. Je to známá a ověřená Barracuda V s 8MB cache v provedení s rozhraním SerialATA.

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako sparing partnery jsme mu postavili další dva silné protihráče. Novou, nastupující Barracudu 7200.7 (ST 3120022A s 2MB paměti cache) a...

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz

...známého IDE "drtiče" - Western Digital WD 1200JB s 8MB cache (tento disk má tedy cache stejné velikosti jako testovaný model SATA). Všechny disky byly vybavené fluidními ložisky a tudíž byly velmi tiché (mimo soutěž - Segaty byly v průběhu testu mírně tišší).

Jako základní desku jsem použil Gigabyte 8PE800Ultra (čipová sada i845E) s integrovaným řadičem SerialATA Silicon Image Sil3112ACT144. Procesorem bylo Pentium 4 2.66GHz.

Rád bych předem upozornil na to, že část testů, jako například HDtach je ve skutečnosti testem interních přenosových vlastností disku, další část (ta nás zajímá poněkud více) jako IOmeter je závislá i na použitém rozhraní (SATA, ATA).

HDtach a DiskSpeed32

Tyto testy poskytují obdobné výsledky a jsou zaměřeny na přenosové vlastnosti disku. Nevyužívají souborový systém, čtou a případně zapisují sekvenčním způsobem sektor po sektoru. Význam použitého rozhraní - SerialATA nebo ATA - je sekundární.

Seagate Barracuda V SerialATA
i Zdroj: PCTuning.cz
Seagate Barracuda V SerialATA


WD 1200JB
 

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz


Seagate Barracuda 7200.2

Výsledky měření odpovídají použitým diskům. Povzbudivé je, že SerialATA hlásí poloviční zátěž CPU. Zajímavé je i to, že pouze disk vybavený rozhraním SerialATA nabízí vyšší rychlost zápisu než oba disky UltraATA.

SerialATA - testy disků a nového rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama