Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: Sony
Herní příslušenství Článek Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end

David Jiránek

David Jiránek

13. 9. 2022 06:00 6

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Inzone H3 – obsah balení a zpracování 3. Inzone H3 – software, zvuk a hodnocení 4. Inzone H7 – obsah balení a zpracování
5. Inzone H7 – software, připojení, zvuk a výdrž 6. Inzone H9 – zpracování a software 7. Inzone H9 – audio, ANC, výdrž a hodnocení 8. Závěrečné hodnocení

Herní portfolio Sony už dávno nezahrnuje jen konzoli Playstation. Firma stále více cílí také na počítačové hráče, o čemž svědčí stále častější porty konzolových exkluzivit na PC. Obdobný osud potkal i periferie. Inzone je novou rodinou herního příslušenství pro konzolisty i počítačové hráče. Mezi produkty zatím nalezneme sluchátka a monitory. Na první zmíněné jsme se podívali podrobně.

Reklama
Reklama

Konec konzolové exkluzivity

Začneme netradičně u jednoho konce. Když jsem se podíval do knihovny na Steamu, viděl jsem tituly jako Horizon: Zero Dawn, God of War a nového Spider-Mana. Je to jen hrstka z nových her, které už nejsou dostupné pouze na konzoli PlayStation. Ostatně moje srdcovka, Death Stranding, vyšla na PC před pár lety a vlastně jsem hru nikdy na PSku nezapnul. Marketing se změnil a Sony už nechce jen prodávat maximum konzolí. Chce také dostat k hrám maximum hráčů. Tito hráči z velké části sedí u monitorů a před sebou mají klávesnici a myš.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: PlayStation

Počítačové porty konzolových her nejsou ničím novým, ale u Sony se toto stávalo zřídka nebo s větším odstupem po vydání. Toto tempo ovšem znatelně zrychluje a ze Sony je cítit, jak si firma uvědomuje důležitost počítačového trhu. Ostatně i PS Plus doznalo změn, aby se předplatné aspoň trochu mohlo rovnat s Game Passem. Dříve přitom platilo, že obě předplatné přistupují k celé záležitosti jinak.

Právě z těchto důvodů jsem se nedivil, když Sony ukázalo nová sluchátka Inzone. Že si firma troufla i na dva monitory je rovněž logické. V obou případech toto příslušenství připojíte ke konzoli i PC. V podstatě už chybí jen reproduktory, kdežto myš a klávesnici bych vůbec neočekával.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: Sony

Rodina Inzone si půjčuje design od PlayStationu 5 a přidává prvky známé z jiných výrobků Sony. Zde bych zmínil hlavně vyhlášená, avšak drahá sluchátka WH-1000XM5. Jejich nový design se do headsetů Inzone jednoznačně promítl, bohužel už se totéž nedá říci o výrobní kvalitě některých prvků.

Zrod Inzone rodiny je poměrně jasný, pojďme si tedy představit jednotlivé produkty, které v dnešní souhrnné recenzi máme.

Představení Inzone

Řadu Inzone jsme si prvně představili na konci června. Podoba sluchátek už v tu dobu kolovala pár týdnů po internetu. 

Inzone je nová herní značka Sony, ze začátku nabídne trojici sluchátek a dva monitory pro konzolisty i PC hráče
i Zdroj: Sony

Inzone je nová herní značka Sony, ze začátku nabídne trojici sluchátek a dva monitory pro konzolisty i PC hráče

Playstation a příslušenství pro konzoli již nebude jediným herním vybavením, které Sony nabízí. Výrobce totiž ukázal novou…

29. 6. 2022 12:20
1

Headsety H3, H7 a H9 mají celkem jasné rozdíly, které ještě více pocítíte v praxi.

H3 jsou drátová sluchátka na 3,5mm jack, přičemž v balení nechybí přechodka na USB. H7 a H9 zastupují bezdrátové modely, přičemž u H9 nalezneme i aktivní potlačení okolního ruchu. Tato funkce je u herních headsetů velmi ojedinělá. Další rozdíly naleznete v tabulce níže.

Parametry

Inzone H3

Inzone H7

Inzone H9

Cena

 2 490 Kč

5 749 Kč

7 499 Kč

Připojení

3,5mm jack / USB-A

USB-A dongle, Bluetooth

Drivery

40 mm

Frekvence

10 – 20 000 Hz

5 – 20 000 Hz

Prostorový zvuk

7.1

7.1, Tempest 3D

Váha

299 gramů

325 gramů

330 gramů

Výdrž na baterii

x

40 hodin

20 h s ANC, 32 h bez ANC

Aktivní potlačení
okolního ruchu

ne

ano

Z tabulky je znát zejména rychle stoupající cena. H7 stojí více jak dvojnásobek oproti H3 a dávat za vrcholový model přes 7 tisíc rozhodně není málo. Konektivita, funkce i zpracování ovšem odůvodní tuto cenovku. Více v následujících odstavcích.

Vybalení a první dojmy

Inzone H3 je vstupním modelem do celé řady, proto jsem nečekal, že by Sony přidalo řadu příslušenství. Moje tušení se naplnilo, kromě sluchátek s neodnímatelným kabelem zakončeným 3,5mm jackem z krabice vybalíte pouze zvukovou kartu s konektorem USB-A.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Celkový vzhled sluchátek Inzone H3 se od modelů H7 a H9 liší, včetně provedení jednotlivých prvků. S odstupem času musím říct, že je to dobře. Inzone H3 totiž po prvním nasazení na hlavu nepůsobí prémiovým dojmem, jaký od Sony čekáte. Je to způsobeno hlavně velmi volnými klouby u náušníků. Ty se otáčejí prakticky samovolně. Zároveň headset nemá moc velký přítlak na uších a po pár dnech nošení jsem zaznamenal, že mi sluchátka nejednou začala padat z hlavy. Prudké pohyby i předklon v kombinaci s kroucením hlavy může znamenat pád headsetu a tomu nezabránilo ani upravení polohy sluchátek na uších.

Exteriér headsetu je vyvedený v kombinaci bílé a černé barvy s mnoha ladnými liniemi. Design převzatý z konzole PlayStation 5 působí opravdu elegantně. Ačkoliv je zevnějšek plastový, velmi jemná povrchová úprava neláká otisky prstů ani škrábance. To ovšem neplatí o tmavých šmouhách, které mohou vzniknout například při pokládání na podložku od myši. Bílý exteriér podobné nedokonalosti a známky opotřebení rychle ukáže.

Náušníky bych řadil ke středně velkým a díky malému přítlaku na uších a pohodlné vysoké vycpávce ani celodenní nošení nepředstavovalo problém.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Krátce po vybalení tak sluchátka dělala smíšené dojmy. Na pohled velmi lákavý headset totiž působí v rukou levněji.

Zpracování

Samotný headset je klasické konstrukce s pevným hlavovým mostem, jenž lze v délce lehce upravit. Horní strana spojovací konstrukce je vyvedená v matné bílé barvě, kdežto spodní v černé. Střed mostu je polstrovaný a překrytý náhražkou kůže. Vrstva vycpávky je dostatečná a zároveň velmi měkká. Nedosahuje sice až ke stranám, kde jí nahrazuje plast, nicméně tato část už se o hlavu neopírá.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: Sony

Na horní konstrukci navazují výsuvné prvky, které umožňují prodloužení hlavového mostu. Volitelné rozpětí bude vyhovovat uživatelům s větší i menší hlavou. Jednotlivé pozice, v nichž výsuvná část drží, neposkytují zcela přesvědčivou mechanickou odezvu. Mechanismus tak oproti dražším modelům i v této části lehce ztrácí.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / Hrej.cz

Pod výsuvnou částí nalezneme kloub, který otáčí sluchátka do stran (například při položení okolo krku nebo na stůl). Tento kloub ovšem postrádá prakticky jakýkoliv odpor a po sundání z hlavy jsem měl pocit, že náušníky samovolně začnou rotovat prakticky bez omezení. Samovolně točící se náušníky při zdvižení ze stolu nedělají čest jinak dobré kvalitě výrobků od Sony. Nejde přitom dle mého o konstrukční vadu, spíše špatně zvolenou úroveň odporu kloubu.

Podobný osud střetnul také kloub starající se o náklon náušníků. U něj to ale není tak razantní a naklonění o pár stupňů nahoru a dolů se nedá srovnávat s otáčením o 90° ve výše popsaném scénáři.

Mezi vycpávkou náušníků a bílým exteriérem se nachází plastová mřížka, která je z některých úhlů vidět. Ta naopak dodává sluchátkům hezký osobitý styl a měla by vylepšovat basy.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Černé náušníky jsou pak ze dvou různých materiálů. Obvod je nylonový, kdežto vnitřní stěny imitují kůži. Samotný střed zakrývající pohled na drivery je pak plyšový.

Neradoval jsem se ani u pevně připojeného kabelu. Zde bych raději viděl modulární, sluchátka za tuto cenu jím běžně disponují. Kabel je navíc tenký a zkrátka obyčejný.

Mikrofon na levé straně lze sklápět a poloha nahoře automaticky vypne snímání. Zde Sony chválím, tento prvek je praktický a neměl by chybět u žádných sluchátek s obdobnou konstrukcí. Rameno mikrofonu je jinak relativně objemné a jeho konec nejde snadno ohnout.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Nakonec zde máme ovládací prvky, tedy jen jeden – kolečko pro regulaci hlasitosti. Jeho odpor je v tomto případě větší než u všech kloubů okolo náušníků.

Pokud nevezmu v potaz zanechané dojmy z volných kloubů, jde o velmi elegantní sluchátka. Nic zde nevrže, plasty doléhají, elegance headsetu nechybí. Na pohled jde opravdu o hezký model, jenže v praxi máte pocit, že headset stál o tisícovku méně a vyrobila ho firma s mnohem menšími zkušenostmi na poli sluchátek.

Software

Dostáváme se poprvé k aplikaci Inzone Hub. Jelikož se jedná o softwarovou novinku, která bude konkurovat například iCUE od Corsairu, Ngenuity od HyperX a dalším, rozhodl jsem se věnovat u každého modelu tomuto programu jednu část.

V případě headsetu Inzone H3 můžete aplikaci Inzone Hub použít jen po připojení skrze přibalenou redukci USB-A. Jinak mi program headset neregistroval, což je logické. Nicméně to znamená, že i základní ekvalizér a funkce jsou vázané přímo na sluchátka od výrobce.

V aplikaci nalezneme také možnost naskenovat si uši pomocí mobilní aplikace a fotoaparátu. K tomu si musíte zřídit účet a povolit využití dat. Zda se fotky vašich uší poté válí v nějaké databázi s cenovkou, jsem raději nezjišťoval.

Takto upravený zvuk mi přišel na poslech úplně stejný jako v základu. Přímé porovnání stěžuje nejen absence jakéhokoliv vizuálního ukazatele v podobě například grafu nebo ekvalizéru, ale i fakt, že po vypnutí funkce musíte uši znovu naskenovat.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Mezi další funkce softwaru patří možnost nastavit hlasitost mikrofonu a jeho odposlech. Jedinou úpravou nahrávaného zvuku je přepínač pro kontrolu zisku. Při testovací nahrávce byla tato funkce vypnuta. Jestli ovšem hlasitě řvete po každé výhře v PUBG, raději ji zapněte. Vaši spoluhráči to jistě ocení.

Software sice nenabízí v kombinaci s Inzone H3 mnoho funkcí navíc, to základní ovšem nechybí. Jde o tři ekvalizéry a možnost vytvořit si vlastní. Nastavit lze i různé profily a ty pak přiřadit jednotlivým aplikacím. Pro střílečku si tak můžete nastavit jiný profil než u odpočinkové adventury.

Celkově je Inzone hub svěží aplikací, která funguje spolehlivě a velmi rychle. Vzhledem k malému portfoliu podporovaných produktů (v praxi software použijete jen pro monitor a sluchátka) půjde z počátku o program pro jedno, maximálně dvě zařízení u každého uživatele. Jediná funkce, která mi u programu chyběla, byla jakákoliv filtrace mikrofonu.

Zvuk

Dostáváme se k subjektivnímu hodnocení zvuku. U hardwarové části jsem se s Inzone H3 moc nemazlil, faktem ovšem je, že headset hraje úměrně ke své ceně. Zvuk je pestrý, basy jsou na přiměřené úrovni a flat profil (prakticky základní) produkuje relativně vyvážené audio.

Při poslechu hudby jsem si užil lehce zvýšený důraz na basy (hráči je rádi, že?), které sluchátka zvládají obstojně. Vysoké tóny sice nejsou tak detailní, nicméně trocha hraní si s ekvalizérem tento problém vyřeší.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

U hraní jsem neměl problém se zaznamenáním kroků nepřátel nebo směrem příchozí střelby. Určitě na kompetitivní hraní existují trochu lepší volby, nicméně pro obecné hráče jde z audio stránky o dobrou volbu. Tento fakt dokládá i možnost tvořit si zvukové profily k jednotlivým hrám.

Zda využijete Spatial Audio, je na vás. Jde prakticky o ekvalizér zvuku, který podle reklam navozuje pocit prostorového audia. Zapnutí této funkce utlumí celkový zvuk a vytváří pocit, že audio hraje ze všech směrů. Podle mého takto Spatial Audio funguje u všech sluchátek prakticky stejně a je jen na vašich preferencích, zda ho zapnete a zvyknete si na něj. Já v tom velký smysl nevidím.

Zvuk zakončíme u mikrofonu, jenž se řadí k průměru. Konstrukční kvalitou hraje Sony na jistotu a nahrávaný hlas plně dostačuje na domluvu při hraní i online meetingu. Kromě jakékoliv chybějící filtrace v přibaleném softwaru (u konkurence běžné) nemám co vytknout. Nejde o špičkový mikrák v dané třídě, ale ani o propadák.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Hodnocení

Sony Inzone H3 bych vytknul zejména zpracování. Na pohled hezká sluchátka s obstojnou zvukovou kvalitou za tuto cenu působí v ruce o něco hůře, než bývá u produktů Sony zvykem. Kladné dojmy z líbivého a originálního designu jsou vniveč, když headset vezmete do rukou. V tomto segmentu je opravdu velká konkurence a Inzone H3 nabízejí navíc jen značku a vzhled. V řadě dalších prvků se řadí do průměru. S konzolí vám navíc bude ladit prakticky jakýkoliv bílý headset. Rozhodně nejde o špatnou volbu, nicméně konkurence nabízí v mnoha ohledech něco navíc.

Obsah balení a první dojmy

Dostáváme se k prostřednímu modelu Inzone H7. Začneme balením těchto bezdrátových sluchátek, které obsahuje tradiční přijímač s koncovkou USB-A a nabíjecí kabel (USB-C na USB-A). Jinak v balení opět nalezneme jen pár příruček.

Na pohled jsou sluchátka Inzone H7 velmi podobná modelu H3. Bílé a černé plochy, elegantní tvary a výklopný mikrofon. Tyto body mají oba headsety společné, jenže na detailech záleží a u H7 to vypadá, že si Sony opravdu dalo záležet. Sluchátka totiž působí v ruce mnohem lépe. Jednotlivé konstrukční prvky jsou zpracované precizněji a zanechávají dojem, jaký jsem na poměry obvyklé u Sony čekal.

Inzone H7 už neopakují chyby v podobě příliš volných kloubů a nedostatečného přítlaku. Za příklad lepšího zpracování si mohu vzít také výsuvnou část prodlužující hlavový most. Jednotlivé pozice, v nichž se konstrukce zafixuje do zvolené délky, cvakají mnohem jistěji a mechanismus již nepůsobí, jako by nebyl dostatečně pevný.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Náušníky jsou lehce větší v prakticky všech rozměrech a jejich vyšší hmotnost dává najevo, že máte na hlavě kvalitní headset. Přítomnost více ovládacích prvků a jejich logické rozmístění podtrhuje fakt, že Sony s náhlavními bezdráty má léta zkušeností.

Konstrukce

Co se změnilo oproti Inzone H3, je celá sekce kloubů mezi hlavovým mostem a náušníky. Rotace do stran nyní probíhá v prostorách pod výsuvnou částí a naklánění nahoru a dolů je vyřešená velmi elegantním napojením v horní straně náušníků. Když jsem s náušníky začal hýbat, měl jsem pocit, že jejich upevnění je řešeno soustavou kloubů. Ve skutečnosti je konec části spojující konstrukci a náušník uchycen hlouběji ve sluchátkách. Pohyb náušníků v této ose je tak velmi plynulý.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Už jen toto originální řešení si zaslouží pochvalu. Sony dokázalo ozvláštnit malý prvek sluchátek, který tak odlišuje H7 a H9 od konkurence.

Rovněž mohu pochválit bílý mikrofon, opět upevněný k levému náušníku. Ten díky sladění s bílým exteriérem méně vybočuje z designu headsetu a nevypadá kvůli tomu tak mohutně. Kromě uchycení náušníků se změnila lehce i jejich velikost a tvar polstrování. To je nyní zakulacené na straně, kde se dotýká vaší hlavy. Osobně jsem neměl problém ani s jednou variantou, co se pohodlí týče.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Hlavový most je pak prakticky identický, až na výše popsanou sekci s klouby propojující náušníky. Malá změna udělala v praxi velký rozdíl.

Headset v tomto případě netrpí nedostatkem přítlaku. Ten je velmi dobře rozložen mezi náušníky a hlavový most přesně tak, jak se na sluchátka s touto konstrukcí patří. Nezaznamenal jsem samovolné posouvání náušníků při předklonění ani náznaky pádu. Jde o velmi důležitou vlastnost vzhledem k tomu, že headset lze používat skrze bluetooth i mimo PC.

Co se ovládacích prvků týče, kromě kolečka pro úpravu hlasitosti zde nalezneme tlačítko pro zapnutí s barevnou diodou indikující stav, bluetooth tlačítko a kolébku pro regulaci hlasitosti hry a komunikace. K tomuto prvku se dostaneme v softwarové části.

Z hardwarové části si H7 odnáší mnohem lepší známku než levnější H3. Pokud by Sony nabídlo fyzicky stejný headset v drátové podobě, nebudu mít problém jej doporučit.

Software a připojení

V případě bezdrátových sluchátek už si se softwarem vyhrajeme malinko více. Kromě zvukového profilu, úpravy dynamického rozsahu zvuku a možnosti synchronizovat profily s aplikacemi přibyl ukazatel stavu baterie, Bluetooth a vyvážení zvukových výstupů.

Obdobně jako například SteelSeries i sluchátka Inzone od Sony nabízejí oddělený herní a voice audio. To si lze upravovat pomocí kolébky hlasitosti na sluchátkách, nebo posunutím přepínače v programu Inzone Hub.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

V praxi jde opět o velmi užitečnou vychytávku. Z vlastní zkušenosti vím, že při přidání bas u ekvalizéru nechcete, aby vaši kamarádi na Discordu zněli dunivě. Potřebujete ve hře slyšet každý krok, ale zároveň v méně napjatých chvílích chcete komunikovat se spoluhráči? Stačí změnit vyvážení a během pár sekund slyšíte spoluhráče mnohem lépe.

Inzone Hub ukazuje baterii sluchátek po 25 %, přičemž sluchátka vás na nízký stav baterie upozorní přibližně ve zbývající čtvrtině. Mezi další funkce patří možnost aktivovat a deaktivovat automatické vypínání a zvolit čas, po jaké době se má headset vypnout.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Volit lze také mezi kvalitou zvuku a lepším připojením. V praxi jsem ovšem rozdíly nezaznamenal. Poslední funkce se váže k Bluetooth. Headset umožňuje spárování se dvěma zařízeními zároveň a můžete si nastavit, zda bude Bluetooth po zapnutí sluchátek aktivované, nebo nikoliv, anebo si zapamatuje poslední stav.

Zde je vidět, že software Inzone Hub umožňuje u dražších modelů mnohem více nastavení a v nabídce se dá stále velmi dobře vyznat. Chyběl mi zde jedině konkrétnější ukazatel stavu baterie a opět filtrování pro mikrofon.

Kromě 2,4GHz sítě lze využít také Bluetooth ke spárování dvou zařízení zároveň. Obě přitom mohou hrát přes sebe prakticky neomezeně.

U připojení jsem nicméně zaznamenal v krátké době jeden výpadek, po kterém bylo potřeba sluchátka restartovat. Software také headset při úplně prvním připojení nezaregistroval a byl potřeba restart PC. Toto se stalo v případě obou bezdrátových modelů (H7 a H9).

Zvuk a výdrž

Opět mohu s klidem v duši říct, že Inzone H7 hrají dobře na danou třídu. Zvuk je na poměry bezdrátových sluchátek velmi čistý, při vypnutí není slyšet žádný šum a hráče potěší i certifikace pro Discord (u všech modelů).

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Vokály jsou velmi jasné a vysoké tóny výrobce neudusil kvůli dunivějším basům tak moc, jak to bývá u jiných výrobců. Základní profil je opět relativně vyrovnaný a plochý, přičemž si ho lze snadno upravit pomocí ekvalizéru v Inzone Hub.

Při poslechu jsem nenarazil na jediný žánr, který by sluchátka nezvládala. Vyváženost audia si zkrátka Sony pohlídalo na jedničku a pomáhá tomu i dobrá izolace od okolí. Inzone H7 sice audiofilům nedoporučíte, obyčejný hráč ovšem bude velmi spokojený. Zejména pak musím pochválit basy, pokud jim pořádně přidáte v ekvalizéru. Jedním slovem jsou zkrátka mohutné.

Při hraní her bylo slyšet, odkud přicházejí nepřátelé, každý dunivý pád budovy podtrhoval atmosféru hry a obecně jsem tak neměl námitky. Ostatně univerzálnost sluchátek v oblasti audia podtrhuje fakt, že si u herního výstupu můžete přidat basy a Discord / TeamSpeak vám zůstane oddělený na základním výstupu. V obou případech uslyšíte perfektně.

Mikrofon už je trochu jiná písnička a od H3 se jeho projev liší. Hlas je sice čistší, nicméně mi přišel více robotický. Druhá strana vám rozumět bude, ovšem o nejde o zrovna nejlepší mikrofon k headsetu.

Nakonec zde máme výdrž, která se mění podle způsobu využívání. Já při zapojení k PC a spárování pomocí Bluetooth s telefonem neměl problém dosáhnout čtyř dní, kdy jsem na sobě sluchátka měl okolo deseti hodin. Nabíjení dvakrát do týdne bude zřejmě ideální. Obecně je výdrž srovnatelná s lepšími modely na trhu a nemusíte se bát, že po jednom nebo dvou dnech vám dojde energie.

Hodnocení

Inzone H7 ukazují, že má Sony s výrobou sluchátek dlouhé zkušenosti. Elegantní konstrukce je tentokrát opravdu špičkově zpracovaná a headsetu nechybí řada funkcí navíc. Od dvou audio stop pro hru a chat přes dlouhou výdrž na baterii až po připojení Bluetooth. Za obdobnou cenu nenajdete mnoho sluchátek s podobnou výbavou. Zvukový projev naprosto odpovídá dané ceně a obecně jde o jeden z lepších bezdrátových headsetů v této cenové hladině.

Zpracování

U headsetu Inzone H9 si dovolím přeskočit obsah balení. V krabici totiž naleznete totéž jako v případě modelu H7, tedy přijímač a nabíjecí kabel. Také exteriér je velmi podobný, až na pár maličkostí, které si zde rozebereme.

Inzone H9 se od H7 liší v podpoře aktivního rušení okolního hluku (ANC). Z tohoto důvodu jsou na samotných mušlích mikrofony naslouchající vašemu okolí. Kromě potlačení hluku dokáží také bez prodlevy zesilovat audio okolí v ambientním režimu. Právě proto na headsetu nalezneme o jedno tlačítko navíc přepínající ANC, ambientní režim a vypnutí těchto funkcí.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Další výraznou změnou jsou náušníky. Ty už nejsou nylonové, nýbrž kožené a opět zakulacené v části dotýkající se hlavy. Sluchátka díky stále dobrému a vyváženému přítlaku přirozeně izolují od okolí, ačkoliv ne tak moc, abych se přistihl, že křičím a neslyším svůj vlastní hlas. To maximálně při zapnutém ANC. Pochválit musím zejména vycpávku z paměťové pěny. Náušníky opravdu krásně sednou okolo uší a patří mezi nejpohodlnější díky kombinaci materiálu, mechanického přítlaku a velikosti.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Poslední drobností je pak kruhové podsvícení v oblasti, kde se náušníky napojují na konstrukci sluchátek. Modrá barva podsvícení ovšem nejde v softwaru měnit ani vypnout.

Software

Inzone H9 po softwarové části využívají všechny funkce zmíněné u headsetu Inzone H7. Opět zde nechybí ukazatel baterie a stavu Bluetooth nebo ekvalizér. Mezi novinky tak mohu zmínit zejména ANC a ambientní režim.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

V případě ANC a ambientního režimu lze využít možnosti, aby si headset pamatoval poslední volbu po vypnutí. Jednotlivé režimy jdou přepínat v programu i tlačítkem, případně je můžete zcela vypnout.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Dalších změny oproti H7 už nenajdete. Sluchátka opět podporují spárování s PC/konzolí a zároveň telefonem pomocí Bluetooth. Prostorový zvuk si můžete vylepšit naskenováním uší díky aplikaci v mobilu (minimální rozdíl) a nebo si přepnout dynamický zvukový rozsah.

Sluchátka Inzone H9 jsou zkrátka v mnoha ohledech vylepšenou verzí modelu H7. Rozdíly jsou malé, konkrétně podsvícení, náušníky a ANC. Zejména na poslední prvek se podíváme v další kapitole.

Audio a ANC

Zvukové podání Inzone H9 se prakticky neliší od modelu H7. Opět jde o slušně hrající herní headset, který neudělá ostudu ani při nenáročném poslechu muziky. Při hraní jsou slyšet detaily, stopy nepřátel a prostorová orientace nepředstavuje žádný problém.

Hlavním tahákem je zde zejména aktivní potlačení hluku. Funkce známá spíše ze sluchátek na venkovní použití není u herních headsetů zcela běžná. Původně jsem byl k možnostem využití této funkce u herních headestů skeptický, nicméně už po pár minutách nošení jsem změnil názor.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Aktivní potlačení okolního hluku krásně funguje, pokud máte hlasitější počítač, konkrétně větráčky. Po aktivaci ANC jsem málem zapomněl, že vlastním herní stroj, který je náročný na chlazení. Takové ticho pro hraní jsem naposledy zažil při streamování obrazu přímo na televizi. Podobně dobře sluchátka filtrují i hluk z PlayStationu. Co naopak stále uslyšíte, jsou například zvuky klávesnice a klikání myši.

Sluchátka s ANC zvládají filtrovat zejména opakující se frekvence. Až mě mrzí, že jsem Inzone H9 neměl možnost vyzkoušet při zapnutí 3D tiskárny. Při komunikaci si také všimnete, že svůj hlas slyšíte méně. S tím je zkrátka třeba počítat.

Využití najde i ambientní režim. Pokud jsem s kýmkoliv v okolí mluvil, stačilo stisknout tlačítko u sluchátek a ANC se přepnulo do režimu odposlechu okolí. Software umožňuje i zesílit hlas a obecně vyšší tóny. Zároveň s tím uslyšíte také více ruchů z okolí.

Headset opravdu naslouchá oběma externími mikrofony na mušlích, což zjistíte prostým přejetím prstem po výřezech v konstrukci.

ANC i ambientní režim má u herních sluchátek do jisté míry smysl a Sony díky dobré podpoře v softwaru a fyzickým tlačítkům na headsetu dovedlo tuto funkci do zdárného konce. Rychlé přepínání vám umožní, že při krátké konverzaci nemusíte headset sundávat z uší. Odstranění hluku v okolí pak účinně filtruje hluk chlazení počítače i konzole.

Výdrž a hodnocení

Samozřejmě nic není zadarmo. Inzone H7 jsem chválil za celkem slušnou výdrž. Pokud ovšem využijete Inzone H9 na maximum (což byste za tuto cenu měli), dostanete se na dva dny výdrže. To platí při zapnutí ANC/ambientního režimu a spárování s telefonem pomocí Bluetooth. Baterka pak ubývá opravdu rychle a dva celé dny u počítače jsou ve finále výsledkem, který bych zde očekával.

Sony ukázalo, že i v oblasti high-endu lze nabídnout něco neotřelého. ANC samozřejmě není úplnou novinkou, podpora pro Bluetooth a dvojí připojení také ne. Někdo by mohl namítnout, že jiné headsety nabízejí třeba bezdrátové nabíjení. Zde zase získáte opravdu dobrý design a kvalitní provedení.

Inzone H9 tak dávají několik důvodů, proč si připlatit. Jde o herní sluchátka bez větších kompromisů. Existují sice modely s lepším mikrofonem nebo delší výdrží, přesto se nedokážu zbavit pocitu, že balíček funkcí v podání Inzone H9 působí velmi celistvým dojmem. 

Závěr

Řada sluchátek Inzone ve výsledku ukazuje, že i na nasyceném trhu stále zbývá prostor pro novinky. Jde zejména o kombinaci funkcí a designu, což zejména bezdrátové modely splňují na výbornou. Sony ve většině případů ukazuje své zkušenosti díky dobré kvalitě zpracování a odpovídajícímu audiu. Opět nejde o headsety pro audiofily, nicméně hráče naprosto dostačující zvuk neurazí.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Celkový design si zaslouží pochvalu. Vsadit u herního příslušenství všechny karty na bílý exteriér s černými doplňky chce odvahu. Většina výrobců volí bílou jako alternativní barvu, Sony ovšem jde opačným proudem. Z hlavy mě napadá snad jen Alienware, který ovšem svými modely herních periferií tolik neprorazil. Sony to má jednodušší díky zavedené značce na poli sluchátek a audia i existenci PlayStationu jako dedikovaného herního hardwaru s dlouholetou tradicí.

Jak tedy Inzone řadu zhodnotit? Na první pokus dobrý! Moje největší kritika směřuje ke zpracování drátového a zároveň nejlevnějšího modelu. U H3 prostě Sony udělalo pár konstrukčních přešlapů, které se v této kategorii neodpouští. Vzhledem k minimálnímu příslušenství a dalším funkcím jde o model, který snad až na design zapadne.

Cena samozřejmě není nízká. Sony Inzone H3 stojí 2 490 Kč, což je za drátový model bez jakékoliv větší funkce navíc celkem dost. Vzhled zde zkrátka nestačí, zvlášť, když kvalita konstrukce nenadchne. Nejde o špatný headset, nicméně si troufnu tvrdit, že na trhu jsou objektivně lepší modely se stejnou cenou.

V případě H7 už jde o jinou pohádku. Bezdrátových sluchátek s podporou pro Bluetooth vedle 2,4 GHz sítě není mnoho a jejich cena je velmi podobná. Inzone H7 k tomu nabízí velmi dobrý software, slušnou výdrž (až dvojnásobnou oproti některé konkurenci) a velmi povedený design. Cena 5 749 Kč za herní headset s touto konektivitou je adekvátní a Inzone H7 patří ke špičce v této kategorii.

Sluchátka Sony Inzone H3, H7 a H9 – od základu až po úplný high-end
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Pro náročné je tu pak Inzone H9, Když jsem se koukal na porovnání headsetů s bezdrátovým připojením na 2,4 GHz, Bluetooth a ANC, zjistil jsem, že takových modelů je minimum. Něco nabízí Razer (Barracuda Pro), a to je prakticky vše. Jde o headset za 7 499 Kč, jenže jeho unikátní funkce a obecně vysoká kvalita hardwaru i softwaru ospravedlňuje tuto cenovku. Pro někoho to jistě bude nesmyslně velká investice, nicméně o vyhozené peníze ani zdaleka nejde. Inzone H9 jsou jedny z úplně nejlepších herních sluchátek na trhu a Sony bude tuto laťku jen těžko překonávat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama