Solidigm P44 Pro 1TB a 2 TB: nástupce SSD od Intelu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Solidigm P44 Pro 1TB a 2 TB: nástupce SSD od Intelu

Solidigm P44 Pro 1TB a 2 TB: nástupce SSD od Intelu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 10. 2022 16:00 7

Seznam kapitol

1. Solidigm = Intel + SK Hynix 2. Představení disků 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Název disků Solidigm vám asi zatím nic neřekne, vězte ale, že jde o výrobce, který koupil byznys s SSD od Intelu. Intel prodal svou továrnu a celé portfolio SSD společnosti SK Hynix. A ta nyní pod značkou Solidigm uvádí své první SSD pro desktop.

Reklama

V roce 2021 se Intel rozhodl prodat svůj byznys s NAND a SSD Korejské společnosti SK Hynix. Zprávy proběhly všemi médii, takže jste je jistě zaznamenali. 

Intel začal šetřit, a tato divize jistě byla ztrátová. Je to zřejmé, výrobce procesorů se nemůže naplno věnovat i diskům. Osobně jsem SSD od Intelu používal dlouhé roky, včetně disků 3D Xpoint, které byly to nejlepší, co trh s SSD vůbec kdy přinesl. Škoda, že Intel tento segment už před lety vzdal.

Společnost SK Hynix ale není žádná druhořadá firma, právě naopak. Je to jasný lídr ve výrobě pamětí a čipů NAND. Patří celosvětově do první trojky výrobce pamětí. Je trochu zvláštní, že SK Hynix, jehož brand je uznávaný a známý, sází na výrobu SSD pod zcela novou značkou. To je hodně odvážné rozhodnutí. Co zákazníkovi řekne Solidigm, když o tom nikdy neslyšel. Navíc je ten název krapet „krkolomný“.

Solidigm P44 Pro 1TB a 2 TB: nástupce SSD od Intelu
i Zdroj: PCTuning.cz

Důležité je říci, že SK Hynix běžné SSD disky prodává i pod svou značkou, proto změnu na brand Solidigm trochu nechápu. První řada disků od SK Hynix, ještě na bázi technologií Intel, je P41 Platinum. Ten samý ale najdete i na webu Solidigm, pouze s jiným potiskem. Dnes uváděná novinka existuje už jen s označením Solidigm.

A jak už bylo řečeno, SK Hynix (Solidigm) paměťové čipy a disky vyrábět umí. Model P44 Pro je tedy opravdu špičkový zástupce disků pro PCIe 4.0. Je osazen vlastním řadičem SK Hynix, což ale může být ještě řadič Intelu a původní čipy Micron. To ale nemá cenu řešit, nás zajímá aktuální výkon produktu.

Výrobce je trochu opatrný a vydává pouze dva modely, což v dnešní době strmého pádu zájmu o PC chápu. Kapacita 1 TB a 2 TB byla rozumná volba. Oba disky mají stejnou konstrukci a prodávají se bez chladiče. My samozřejmě otestujeme klasickou porci testů, cache SLC i teplotu disku. Už teď vám ale prozradím, že oba disky patří k naprosté výkonové špičce v oblasti disků pro PCIe 4.0.

Solidigm P44 Pro 1TB a 2 TB: nástupce SSD od Intelu
i Zdroj: PCTuning.cz

POZOR! Při testování na platformě AM5 jsem zjistil, že ve všech muxovaných slotech PCIe 5.0 na desce (PCIe x16 i M.2) nefungují disky NVMe pro PCIe 4.0. I když jsem v BIOSu přepnul na PCIe 4.0, základní deska disky nevidí. A je jedno, zdali ho máte v adaptéru, nebo přímo ve slotu M2. Nějaká chyba v návrhu desky, nebo BIOSu možná. Zkusil jsem i více SSD pro PCIe 4.0 SSD a všechny se chovají stejně. Jediný slot, který funguje, je ten přímo spojený s CPU. Nefunguje ani slot PCIe x4 z čipsetu. To je divné a tipuji to na chybu desky. S Asusem řešíme, kde je problém...

Solidigm P44 Pro 1TB a 2 TB: nástupce SSD od Intelu
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama