Solidigm P44 Pro 1TB a 2 TB: nástupce SSD od Intelu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Solidigm P44 Pro 1TB a 2 TB: nástupce SSD od Intelu

Solidigm P44 Pro 1TB a 2 TB: nástupce SSD od Intelu | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 10. 2022 16:00 7

Seznam kapitol

1. Solidigm = Intel + SK Hynix 2. Představení disků 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Název disků Solidigm vám asi zatím nic neřekne, vězte ale, že jde o výrobce, který koupil byznys s SSD od Intelu. Intel prodal svou továrnu a celé portfolio SSD společnosti SK Hynix. A ta nyní pod značkou Solidigm uvádí své první SSD pro desktop.

Reklama
Solidigm P44 Pro 1TB a 2 TB: nástupce SSD od Intelu
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost Solidigm (SK Hynix) vsadila u disku P44 Pro na kombinaci svého řadiče a svých vlastních čipů NAND. Kontrolér ACNS075 je čtyřjádrový ARM s osmi kanály PCIe 4.0. To mu dává velký výkonový potenciál, který v mnoha směrech překonává i kontroléry Samsung. 

Oba testované modely Solidigm P44 Pro jsou dle výsledků testu druhé nejvýkonnější disky pro  PCIe 4.0 na trhu. Rovnat se jim může pouze Seagate Firecuda 530 a samozřejmě disky postavené na stejném OEM základu (Phison E18). Phison má ale na dnešní dobu už zastaralou konstrukci, potřebuje dvojnásobek NAND čipů. Řešení od Solidigm je jednodušší a také se lépe chladí, dva čipy topí méně než čtyři.

Solidigm P44 Pro 1TB a 2 TB: nástupce SSD od Intelu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nás příští rok už čeká éra disků NVMe pro PCIe 5.0, nabízí se tedy otázka, zdali má ještě smysl uvádět na trh disky pro PCIe 4.0. Očividně ano, jelikož i Samsung 990 je stále jen pro PCIe 4.0. Tato verze PCIe stále nabízí skvělý výkon a zajímavé ceny. Disky pro PCIe 5.0 budou drahé a jejich provozní vlastnosti zatím neznáme, navíc dvojnásobná propustnost si žádá mnohem výkonnější čipy NAND nebo výrazně víc diskových kanálů v řadiči. Solidní SSD pro PCIe 4.0 SSD má tedy zatím stále své místo na trhu, vzhledem k dobrým cenám těch od Solidigm mohou být zajímavou volbou do vašich počítačů.

Cena disků v ČR zatím ještě není k dispozici, ale orientačně to bude přibližně 6500–7000 Kč za větší 2TB verzi a okolo 3500 Kč za menší 1TB model.

Hodnocení Solidigm P44 Pro

Verdikt

Vstup na trh SSD se společnosti Solidigm povedl, řada disků P44 Pro přináší maximální výkon s rozhraním PCIe 4.0 a navíc za super ceny.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Špičkový výkon
Teplota nemá na výkon žádný vliv
Podpora softwaru a vlastní driver navyšující výkon
Velice dobrá cena
2TB verze má velkou SLC cache
Zápis mimo SLC cache má stále vysokou rychlost a v této třídě je výrazně nadprůměrný
1TB verze by mohla mít větší cache SLC
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama