SteelSeries Arctis Nova 5: Bezdrátový herní headset, co se hodí na vše a ke všemu
i Zdroj: Redakce PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze SteelSeries Arctis Nova 5: Bezdrátový herní headset, co se hodí na vše a ke všemu

SteelSeries Arctis Nova 5: Bezdrátový herní headset, co se hodí na vše a ke všemu

David Švrček

David Švrček

17. 6. 2024 12:00 4

Seznam kapitol

1. Parametry, Konstrukce 2. Konektivita, latence a kompatibilita 3. Aplikace a software 4. Mikrofon
5. Zvuk a měniče 6. Výdrž, baterie a nabíjení 7. Závěrečné zhodnocení

Herní sluchátka, která jsou lehká, pohodlná, elegantní a hlavně, na první pohled nepůsobí vůbec jako herní? Podívejme se na nový headset SteelSeries Arctis Nova 5, které se přizpůsobí každé hře a každému zařízení, na kterém je použijete.

Reklama

Bezdrátové technologie přenosu stále více nabírají na popularitě. Když si jednou zvyknete na život bez kabelů a na to, že vám nepřekážejí na stole, budete si už těžko odvykat. Navíc se dnes už u většiny produktů nemusíte bát, že bude mít bezdrátový přenos oproti kabelovému latenci. 

Sluchátka SteelSeries Arctis Nova 5 mají podle parametrů veškeré předpoklady k tomu, aby se staly vaším každodenním společníkem nejen v nehjorlivějších chvilkách v zápalu hry. Jaké jsou tedy poznatky z testování a jsou opravdu sluchátka tak dobrá, jak se z parametrů zdá?

Konstrukce
i Zdroj: PCTuning.cz
Konstrukce

Parametry SteelSeries Arctis Nova 5

MěničeNeodymové 40mm
Frekvenční rozsah20–22 000 Hz
Impedance36 Ohmů 
Citlivost93 dB
Připojenídongle USB-C 2,4 GHz / Bluetooth
KompatibilitaPC, PlayStation, Handheld, telefon, (Xbox)
Citlivost mikrofonu-38 dBV/Pa
Frekvenční rozsah mikrofonu100–10 000 Hz
Prostorový zvuk
MikrofonVšesměrový, zasouvací
MateriályPlast, paměťová pěna, textil
SoftwareSteelseries GG, Sonar, APK Nova 5
Hmotnost266 g
Obsah baleníkabel USB-A/USB-C, redukce USB-A/USB-C

Konstrukce sluchátek: Nenápadná a pohodlná

Na první pohled každého upoutá design. Arctis Nova 5 jsou sice herní sluchátka, ale člověk, co to neví nebo nezná logo značky, by to do nich absolutně neřekl. Decentní černé plastové provedení, žádná přehnaná extravagance, žádné podsvícení RGB. Taková sluchátka bych si klidně z fleku vzal na cestu do školy do autobusu nebo do posilovny. Vážně, každodenní společník kamkoliv.

Co se týče konstrukce, sluchátka jsou kompletně plastová. Nevidím to v žádném případě jako problém, provedení působí velice prémiově a sluchátka bytelně. Nikde nic nevrže, vše skvěle doléhá a rozhodně nemám pocit, že by se nějaká část měla po čase zlomit nebo prasknout. Navíc je díky plastu headset lehký jako pírko, váha ukazuje necelých 270 g. Po chvilce nošení vám ani nepřijde, že máte něco na hlavě.

Pohodlí je další vlastnost, u níž SteelSeries Arctis Nova 5 rozhodně nezklamou. Součástí hlavového mostu je pás z pružného textilu, který přilehne na hlavu a nikde netlačí. Na samotném pásu je pak pěkný zdobný detail, šedou nití vyšité decentní ornamenty, které sluchátkům sluší. 

Textilní náušníky z paměťové pěny jsou měkké a velmi dobře obejmou ucho. Možná by mohly být trochu větší, ale i já se svýma velkýma ušima jsem se do mušlí vešel. Textilní náušníky oproti těm koženkovým výhodu v lepší prodyšnosti, uši se v nich nepotí a nelepí se na pokožku. U svých náhlavních sluchátek s koženými náušníky mi to vadí, hlavně během letních měsíců. Jednu věc bych ale hlavovému mostu vytkl. Vysouvací mechanismus pro nastavení vzdálenosti mušlí od hlavového mostu nemá žádné odstupňování, ocenil bych nějakou hmatovou odezvu, abych věděl, zda mám mušle na obou stranách vysunuté stejně. U těchto sluchátek jen vysouváte nebo zasouváte a doufáte, že se na obou stranách trefíte nějak stejně, což je škoda.

V levé mušli se ukrývá srolovaný mikrofon, který jednoduchým potáhnutím z mušle vysunete. Mikrofon na mě působní rovněž pevným dojmem, nemám pocit že bych ho mohl zlomit nebo  vytrhnout. Na stejné mušli je ještě tlačítko pro vypnutí mikrofonu a kolečko pro ovládání hlasitosti. K němu mám rovněž výhradu, že chybí nějaká fyzická odezva, takže s ním můžu točit jak šílený. Navíc se mi velmi často stávalo, že když jsem sluchátka sundával z hlavy, omylem jsem o něj zavadil a následné zesílení mi málem odpálilo uši. 

Na pravé mušli najdeme tlačítko pro vypnutí a zapnutí sluchátek; pokud jsou sluchátka zapnutá, pozastavuje přehrávaný obsah. Vedle něj se nachází tlačítko pro přepínání režimů připojení z Bluetooth na 2,4 GHz dongle. Za tlačítky už zbývá jen moderní port USB-C pro nabíjení. Pozornější čtenáři si všimnou, že schází audiovýstup na 3,5mm jack. Tato sluchátka jsou skutečně natolik bezdrátová, že je kabelem k ničemu nepřipojíte (kromě nabíjení).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama