studie-nasilne-videohry-jsou-prospesne-pomahaji-zejmena-traumatizovanym-vojakum
Novinka Studie: násilné videohry jsou prospěšné, pomáhají zejména traumatizovaným vojákům

Studie: násilné videohry jsou prospěšné, pomáhají zejména traumatizovaným vojákům

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 3. 2011 15:30 13

Vojákům pomáhají rychleji odbourávat stres a zapomenout na traumata z bojiště, tvrdí výzkum univerzity v kanadském Edmontonu.

Reklama

Nedávno jsme vás informovali závěrech studie společnosti Continental, podle které jsou hráči závodních her v ostrém provozu horšími řidiči. Výsledky podobného průzkumu téměř vždy vyvolají bouřlivou diskusi. Jedni s nimi souhlasí, druzí je naopak striktně odmítají. Neutrálních reakcí je pomálu.

Je takřka nepsaným pravidlem, že ankety věnující se problematice videoher a jejich dopadu na psychický stav hráčů, vedou zpravidla k tomu, že hraní není příliš prospěšné.

Výjimka však potvrzuje pravidlo, o čemž svědčí průzkum Jayne Gackenbachové z univerzity (Grant MacEwan University) v kanadském Edmontonu, která na Game Developers Conference 2011 oznámila, že akční hry jako např. Call of Duty vojákům a válečným veteránům pomáhají ulevit od stresu a lépe se vyrovnat s prodělanou psychickou zátěží.

Nepřehlédněte:

Hráči závodních her jsou horšími řidiči, tvrdí studie

U vojáků, kteří hrají akční videohry, díky tomu dochází k potlačení agresivního jednání, redukovány jsou problémy vedoucí k nespavosti, v menší míře se pak vyskytují i deprese.

Do studie bylo zapojeno celkem 98 respondentů, kteří byli rozděleni do dvou skupin na základě množství času stráveného hraním videoher. První skupinu tvořili tzv. hardcore hráči, kteří konzoli zapínají několikrát denně, resp. několikrát do týdne a hrají hry jako World of Warcraft (na PC), Call of Duty anebo Red Dead Redemption. Do druhé skupiny byli vybráni jedinci, kteří naopak hrají pouze příležitostně, a navíc se jedná zpravidla o jiný žánr než jakým jsou akční hry.

Podle autorky hraní akčních videoher pomáhá vojákům rychleji odbourávat stres a zlepšuje jejich celkovou psychickou pohodu. „Konzole si s sebou berou i do výcvikových kempů a táborů, kde na nich často hrají,“ tvrdila Gackenbachová a rozhovor zakončila: „A ukazuje se, že máme dobrý důvod pro to, abychom je v tom nechali pokračovat“.

Studie: násilné videohry jsou prospěšné, pomáhají zejména traumatizovaným vojákům
i Zdroj: PCTuning.cz

Autor fotografie: Steven Stahlberg

Zdroj: vg247

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama