Superpočítače NASA jsou přetížené a způsobují zpoždění misí
i Zdroj: NASA
Novinka Superpočítače NASA jsou přetížené a způsobují zpoždění misí

Superpočítače NASA jsou přetížené a způsobují zpoždění misí

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

18. 3. 2024 16:45

Kdo by to byl řekl, že NASA bude postižená nedostatkem kvalitního hardware? Vždyť tahle agentura by měla mít to nejlepší. Takhle se na ten Mars ve svém životě nepodívám!

Reklama

Dokonce i NASA je postižena zastaralým a nedostatečným hardwarem. Generální inspekce odhalila, že přetížené a zahlcené superpočítače vytváří masivní bottleneck v infrastruktuře, což nakonec povede (vedlo) ke zpoždění několika misí. Z celého reportu je jasné, že NASA musí upgradovat, chce-li se udržet na špici výzkumu vesmíru. Důvod zdržení pro některé mise je zřejmý – ředitelé misí požadují víc strojového času, než kolik současné mašiny zvládnou, tudíž musejí čekat.

Superpočítače NASA
i Zdroj: NASA
Superpočítače NASA

Situace je natolik kritická, že několik NASA týmů si pořídilo vlastní superpočítače, místo využívání těch současných. Například tým Space Launch System investoval do superhardware 250 tisíc dolarů. Podle zprávy používají vlastní superpočítače téměř všechny NASA centra. Inspekce dále zmiňuje, že NASA nedokáže držet krok s moderními trendy, částečně kvůli organizačním a finančním omezením. Jinými slovy, jsou tu obavy z dodavatelského řetězce, schopnost efektivně superpočítače využít, či nedostatek kvalifikovaného personálu. A závěr zprávy? Doporučení, aby NASA ustanovila tým a vytvořila strategii na řešení tohoto problému. Jak jinak.

Jestli si chcete počíst, zpráva je na webových stránkách NASA.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama