Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB

Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB | Kapitola 4

Michal Maňák

Michal Maňák

30. 11. 2022 08:30 29

Seznam kapitol

1. Úvod, metodika 2. Kingston Micro SDXC Canvas React Plus 3. Kingston SDXC Canvas Go! Plus 4. SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-II 5. SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-I
6. SanDisk Extreme PRO microSDXC UHS-I 7. SanDisk Extreme 8. Verbatim Premium microSDXC 9. Transcend UHS-I microSD 300S 10. Tabulkové porovnání, závěry

Důvodů, proč si pořizovat paměťovou kartu, ubývá. V mobilech už je výrobci vidí neradi, popularita digitálních fotoaparátů zažívá pořádný sešup a těch pár lidí, co s sebou na sport vozí GoPro nebo nějakou jinou outdoorovou kameru, popularitu karet nezachrání. Pokud však mezi těch pár výjimek patříte, nebo uvažujete o kameře do auta, mohl by se vám test paměťových karet hodit.

Reklama

SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-II

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud Canvas React Pro byl šampionem Kingstonu, největším vyzyvatelem od SanDisku je jednoznačně Extreme PRO SDXC UHS-II (part number SDSDXDK-128G-GN4IN). I ten za největší benefity karty udává bezchybný záznam videa ve 4K a 8K v kvalitě kina a rychlosti až 300 MB/s pro čtení a 260 MB/s pro zápis.

Podstatné je, že takových rychlostí karta dosahuje kvůli standardu UHS-II, což odhalí už pohled na kartu samotnou – piny jsou ve dvou řadách vedle sebe. Takové schéma se na formát microSD nevejde, proto i SanDisk Extreme PRO najde své uplatnění pouze tam, kde je slot plné velikosti. Mechanickou inspekcí odhalíte i milou drobnost – SanDisk nechal nad svým logem maličký prostor pro popis fixou. Pokud tedy střídáte několik karet a chcete se v nich vyznat, vyjde vám vstříc. Klidně použijte i nesmývatelný popisovač, karta je voděodolná a ještě ji dostanete v plastovém zavíracím pouzdře, ne zatavenou v obyčejném blistru.

A hlavně je karta rychlá. Přesto už první test odhalil, že cenu stanovil výrobce více než ambiciózně. Pokud vám Kingston přišel za zhruba dva tisíce drahý, SanDisk přijde na bratru 4 200 korun, a přitom v Crystal Disk Mark dosáhnul horších výsledků než levnější konkurent!

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvlášť sekvenční čtení vykazuje velké rozdíly. U čtení je SanDisk o zhruba 8 % pomalejší, ve čtení jedné osmi frontách o circa 6 % a v jedné frontě dokonce o 12 %. Zároveň na malých datových souborech jsou odlišnosti víceméně zanedbatelné.

Rychlostní odstup potvrzuje i ATTO Benchmark, zejména v zápisu je vidět průměrné manko okolo 26 MB/s, průměrný odstup ve čtení už je nižší, ale stále je patrný. Tam, kde Kingston neklesnul v blocích nad 1 MB pod 264 MB/s, je SanDisk o 1–15 MB/s pomalejší.

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Při testu na mobilním telefonu se opět hardware Samsungu ukázal slabým místem, v SD Card Test nedosáhla karta ani zdaleka svých limitů, průměrně se pohybovala na 174 MB/s pro čtení a 165 MB/s při zápisu.

Překvapilo proto nejvíc to, že krátkodobě se v grafu aktuální rychlost zvládla dostat až na 214 MB/s. Při opakování testu se objevily podobné výchylky několikrát, průměrnou rychlost však ovlivnily jen v řádu nižších jednotek MB/s.

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz
Příliš drahá na to, co umí

Verdikt

Zklamání testu. Čísla uváděná ve specifikacích karta nedosahuje. Rychlost je sice pořád vysoká a oproti běžným kartám extrémní, ale platit vysokou cenu a pak ani nedostat to, co se píše na obalu, SanDisku dobré jméno neudělá. A pouzdro v balení takový přešlap vážně nezachrání.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

rychlost při sekvenčním čtení a zápisu
prostor pro popis karty
pouzdro v balení
cena
nedosahuje deklarovaných výkonů
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama