Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB

Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB | Kapitola 2

Michal Maňák

Michal Maňák

30. 11. 2022 08:30 29

Seznam kapitol

1. Úvod, metodika 2. Kingston Micro SDXC Canvas React Plus 3. Kingston SDXC Canvas Go! Plus 4. SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-II 5. SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-I
6. SanDisk Extreme PRO microSDXC UHS-I 7. SanDisk Extreme 8. Verbatim Premium microSDXC 9. Transcend UHS-I microSD 300S 10. Tabulkové porovnání, závěry

Důvodů, proč si pořizovat paměťovou kartu, ubývá. V mobilech už je výrobci vidí neradi, popularita digitálních fotoaparátů zažívá pořádný sešup a těch pár lidí, co s sebou na sport vozí GoPro nebo nějakou jinou outdoorovou kameru, popularitu karet nezachrání. Pokud však mezi těch pár výjimek patříte, nebo uvažujete o kameře do auta, mohl by se vám test paměťových karet hodit.

Reklama

Kingston Micro SDXC Canvas React Plus

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Většina karet v testu se pohybovala do tisícovky. Mezi nimi Canvas React Plus (part number MLPMR2/128GB) s cenovkou od cca 2 050 korun vypadá jako pěst na oko. Zač byste si měli připlácet? Adaptér na velikost SD, ani čtečka v balení do portu USB-A to patrně nebude…

Tím stěžejním je podporovaná rychlost. Kingston se pyšní rychlostí až 300 MB/s a specifikacemi Class 10, UHS-II, U3 a V90.

Stranou ponechme, že Class 10 neboli 10 MB/s dnes splňuje prakticky kterákoli karta, U3 odpovídající 90 MB/s je vůči udávané rychlosti rovněž irelevantní a to samé lze říct i o parametru V90. Dle tabulek by takto označená karta zvládat bitrate 700 Mb/s a najít si své uplatnění klidně i v kamerách s rozlišením 8K.

Tím už se dostáváme k meritu věci. Videotechnika na takové rozlišení je cokoli, jen ne levná, a drahé proto bude pravděpodobně i záznamové médium. Na Kingstonu je tak jen deklarovaná čísla naplnit.

Než se dostaneme k samotným tokům dat, zastavím se ještě u Application Performance Class, která udává, kolik operací karta stíhá v náhodném zápisu a čtení. Výrobce ji v případě Canvas React Plus neuvádí patrně záměrně. Nižší třída A1 je definovaná rychlostí čtení minimálně 1 500 IO/s a zápisem alespoň 500 IO/s. Kingston s touto kartou rychlost čtení přesáhl takřka dvojnásobně (2847,9 IO/s) při použití osmi front, zároveň u zápisu dosáhnul „jen“ 659 IO/s, přičemž minimem pro A1 je 500.

A jak dopadly samotné rychlosti v lépe představitelných jednotkách?

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Kingston Canvas React Plus deklarovaných rychlostí dosahuje, byť si trochu pomáhá tím, že na obalu nejviditelnější číslo 300 MB/s nemá definovaný „měřený úsek“. Ani tak očekávanému využití v audiovizuální technice pro 8K rychlost bránit nebude.

V ATTO Disk Benchmarku už karta na cílových 300 MB/s nedosáhla, ale držela se blízko. Čím je to způsobeno? Pravděpodobně kombinací toho, že ATTO neodděluje sekvenční a náhodné čtení a jeden megabyte skládá z 1024 kB, zatímco Crystal Disk Mark důsledně odděluje MB a MiB, takže deklarovaný megabyte se skládá z 1000 kB namísto správnějších 1024 kB.

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako poslední se dostal na řadu test v Galaxy S20+, telefonu, který zvládá video v 8K a měl by tedy částečně potenciál karty využít. V aplikaci SD Card Test dosáhl Kingston rychlosti 188 MB/s při čtení a 172 MB/s pro zápis. Obě hodnoty jsou si velmi blízké, takže si troufám soudit, že úzkým místem byl telefon, nikoli karta.

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz
Nejrychlejší v testu

Verdikt

Nejrychlejší karta v testu překvapivě není kartou nejdražší. Cena sice zdaleka není lidová, ale pokud vlastníte kameru, která zvládá rozlišení 8K, asi vás cena za Canvas React Plus neodradí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

vysoká rychlost
čtečka v balení
cena
UHS-II nedovoluje formát microSD
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama