vodni-chlazeni-test
Skříně, zdroje, chladiče Článek Vodní chlazení: test ...

Vodní chlazení: test ... | Kapitola 2

Petr Válek

Petr Válek

17. 6. 2004 00:00 106

Seznam kapitol

1. Vodní chlazení: klady a zápory 2. Testované bloky 3. Další testované bloky 4. Testy a závěr

Problematika chlazení procesorů je stále aktuálnějším tématem. Vzhledem k tomu, že klasické chladiče odvádějí v horkém počasí svůj výkon pouze tehdy, pohnou-li pořádně vrtulí (a takových 5000ot/min je docela slyšet), narůstá počet těch, kteří pokukují po něčem, co by chladilo lépe a přitom tiše. První volbou je pak většinou věc, která funguje v autech už století - vodní chlazení. I když se nejedná o řešení pro každého, nebude od věci podívat se na některé tzv. "water blocky" a jejich chladící výkony zblízka.

Reklama

Celkově se nám do dnešního testu sešla sedmička borců. Všechny z nich lze běžně koupit. Nejdříve si je tedy stručně popíšeme a v závěru najdete jejich výkony v testech.

Zalman ZM-WB2 Gold

Firma Zalman, průkopník v oblasti chlazení se nám díky firmě TNtrade, které tímto děkujeme, mohla pochlubit svým novějším modelem bloku vodního chlazení ZM-WB2 Gold. Jak už název napovídá jde o model, který je částečně pozlacen. Lze jej použít pro všechny dnes běžně používané procesory. V balení najdete samozřejmě všechny spony a také redukce na menší průměry hadic.

Vodní chlazení: test ...
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Samotné tělo chladiče je vyrobeno kompletně z mědi, obal pak z hliníku. Modrá barva spolu s pozlacením a niklovaným šroubováním bloku docela sluší.

 Hlavní část je vyrobena promyšleně.
i Zdroj: PCTuning.cz
Hlavní část je vyrobena promyšleně.

Vodní chlazení: test ...
i Zdroj: PCTuning.cz

Spodní pozlacená plocha je špičkově vyleštěna, bez nerovností což jen napomůže kvalitnímu dosednutí plochy chladiče na CPU. Stabilita a dotlak na CPU je vynikající. Jeho samotná montáž je bezproblémová na všech procesorech, které jsme měli k dispozici (Socket A, Socket 478, Socket 754).

  • Rozměry 64 x 31 mm

  • Váha 447g

  • Materiál měď (jádro), hliník (obal)

  • Použití pro Socket A, 478 i 754 případně 940 či 939

KPcool revize 1.5

Dva nadšenci z České republiky již nějakou dobu vyrábějí sadu bloků pro vodní chlazení, kterou samozřejmě také dále vyvíjejí. Jejich podomácku vyrobené bloky, které prezentují jako KPcool se můžou směle kvalitou provedení rovnat výrobkům renomovaných firem. V sadě najdete kromě bloku na CPU také blok na čipset a grafickou kartu.

Umístění je možné opět na všechny dnes dostupné sockety. Sponu si volíte při objednávce. Stejně tak je možnost si vybrat s několika barevných variant. Blok je opět vyroben v kombinaci mědi (jádro) a hliníku (eloxovaný obal).


blok na CPU má své rozměry i hmotnost na hranici nosnosti základní desky

Jádro bloku má až nebezpečně podobnou konstrukci jako předchozí zalman. Více je však žeber a přímo pod trubičkami vedoucími vodu do bloku je vyfrézovaná drážka pro snadnější průnik vody do jednotlivých žeber.

Spodní plocha je ručně lapována, ale i na obrázku je patrné, že je mírně drsná. Její rovina je zcela v pořádku. Montáž bloku i celé sady je bezproblémová. Dotlak na CPU je i v případě tohoto bloku v pořádku. Vyžaduje však vytažení kompletní základní desky (zalman toto vyžaduje také) a umístění šroubků, na ně pak samotných bloků. Šroubky se sponou, kterou dostanete při koupi použijete pouze na Vámi určený procesor.

  • Rozměry 70 x 44 mm

  • Váha přibližně 450g

  • Materiál měď (jádro), hliník (obal)

  • Použití pro Socket A, 478 i 754 případně 940 či 939

Aquacool Master

Další blok je opět vyroben v České republice firmou Aquacool. Kvalita zpracování a způsob jakým je blok vyroben jen potvrzuje, že se stále najdou lidé, kteří opravdu umí.


Na obrázku je dobře vidět stopy po frézování v drážkách bloku.

Na stránkách výrobce je možné si vybrat také další doplňky a poskládat si tak kompletní sadu se vším všudy. Tělísko, vyrobené z mědi s vybráním ve tvaru kříže je zakryto plexisklem, do kterého je následně vyfrézován závit. Nezbytné těsnění je dobře dotlačeno pomocí plexi. Speciální tvar labyrintu podle výrobce pomůže turbulentnímu proudění, které má přinést účinnější přenos tepla do kapaliny.

Spodní plocha bloku je perfektně vyleštěna, její rovina je také na jedničku. Montáž tohoto bloku nevyžaduje demontáž základní desky, upínání je řešeno pomocí spon, které jsou přitaženy jedním šroubkem ve středu bloku. Je třeba si dát pozor na dotažení šroubku, nesmíte to přehnat. Použití není limitováno, umístění a dodání spon je na přání podle Vašeho procesoru.

  • Rozměry 52 x 52 x 22 mm

  • Váha

  • Materiál měď

  • Použití pro Socket A, 478 i 754 případně 940 či 939

Galaxi

Blok z domácí produkce, vyrábí jej jednotlivec z Prahy. Jeho web lze nalézt na adrese Galaxi. Dnes testovaný blok je velice kvalitně vyroben, i samotná technologie výroby nebude podle prvního pohledu na blok jednoduchá.


Niklovaný povrch jen dokazuje jak profesionálně lze vyrábět.

Kromě kompletní sady je výrobce schopen dodat také expanzní nádobu a vodní bloky na HDD.
Blok je vyroben jak také jinak opět z mědi, která je niklována. Na měděné základně je umístěno plexi, které je frézováno z jediného kusu. To proto aby byla zachována maximální bezpečnost.
Tento model je možno také dodat v kombinaci mědi a hliníku, kdy hliník nahradí původní plexisklo. Hliníkové pouzdro se dále eloxuje. Pět žeber vevnitř bloku má zajistit maximální kontakt s vodou a tím předat co nejvíce tepla do protékající kapaliny.

Spodní plocha má znatelné mírné stopy po frézce. Není to ale nic tak hrozného. Podle výrobce se v poslední době všechny bloky pískují, díky tomu by měl být povrch ještě hladší. Stopy u našeho bloku jsou opravdu minimální a nebude problém je zaleštit. Stejně tak rovina celé dosedací plochy je vynikající. Upínání je možno řešit dvěmi způsoby. Buď jednodušší sponou na socket nebo pak sponou do základní desky. Ve druhém případě už bude nutné demontovat základní desku. Podle mých informací je zatím dostupná pouze spona pro socket A a socket 478. Majitelé Athlonů 64 si budou muset ještě chvíli počkat.

  • Rozměry 60 x 50 x 35

  • Váha 220g

  • Materiál měď

  • Použití pro socket A a socket 478

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama