vodni-chlazeni-test
Skříně, zdroje, chladiče Článek Vodní chlazení: test ...

Vodní chlazení: test ... | Kapitola 3

Petr Válek

Petr Válek

17. 6. 2004 00:00 106

Seznam kapitol

1. Vodní chlazení: klady a zápory 2. Testované bloky 3. Další testované bloky 4. Testy a závěr

Problematika chlazení procesorů je stále aktuálnějším tématem. Vzhledem k tomu, že klasické chladiče odvádějí v horkém počasí svůj výkon pouze tehdy, pohnou-li pořádně vrtulí (a takových 5000ot/min je docela slyšet), narůstá počet těch, kteří pokukují po něčem, co by chladilo lépe a přitom tiše. První volbou je pak většinou věc, která funguje v autech už století - vodní chlazení. I když se nejedná o řešení pro každého, nebude od věci podívat se na některé tzv. "water blocky" a jejich chladící výkony zblízka.

Reklama

AQcool CPU

I když firma AQcool dodává své řešení většinou jako komplet, lze koupit i samostatné bloky. Myslím, že výrobní portfolio firmy AQcool není třeba nijak představovat. Firma je na trhu se svým řešením již nějaký ten pátek a i na našich stránkách jste mohli zahlédnout test setu firmy AQcool.
Nejmenší blok v dnešním testu je právě od firmy AQcool. Při rozměrech 40x40x10mm jsme měli trochu obavy, zda bude mít vůbec tento blok šanci a nezůstane daleko vzadu. Jak to dopadlo se dozvíme dále.

Vodní chlazení: test ...
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes testovaný blok je vyroben z mědi, která je na dosedací ploše leštěna a zbytek bloku je vypískován a následně niklován. Trubičky dovolují nasadit hadičky o průměru 5-7 mm. Jak to vypadá uvnitř tělíska se nám bohužel nepodařilo zjistit. Výrobce uvádí, že při montáži a demontáži je schopno tělísko i z hadičkami projít otvorem PCI bez demontáže hadiček. Zkoušeli jsme to a opravdu tomu tak je. Je otázkou jak často budete své vodní chlazení demontovat.

Vodní chlazení: test ...
i Zdroj: PCTuning.cz

Nenechte se zmást tím co vidíte, protože máme tento blok v redakci na testy již nějakou dobu, je docela poškrábaný. Jinak je velice hezky vyleštěn a i rovina je "jak když střelí". Montuje se pomocí spony na socket a jeho dotažení je zajištěno jedním šroubkem ve středu chladiče. Pokud si nedáte pozor, můžete poškodit u těchto řešení procesor. K dotažení je třeba mít trochu citu. Stejně jsou v tomto ohledu na tom i bloky Aquacool a Galaxi. Výhodou je však to, že nemusíte vyndávat základní desku s case. Umístit lze tento blok na všechny sockety.

  • Rozměry 40 x 40 x 10 mm

  • Váha

  • Materiál měď

  • Použití pro Socket A, 478 i 754 případně 940 či 939

Cascade

Další z českých výrobků, na který lze narazit na fóru overclocking.cz. Jednotlivec, který má tento blok na svědomí je schopen vyrobit jakýkoli blok na přání.

Hlavní část bloku, jádro je vyrobena z mědi se speciálními kanálky (je jich 58). Jsou dobře viditelné na následujícím obrázku. Průtok vody těmito kanálky má zajistit "přímé bombardování" jádra CPU a docílit tak maximálního chladícího účinku.

Na měděnou základnu bloku jsou pak našroubovány dvě plexi části, přičemž jedna slouží jako mezikus s vybráním pro lepší využití a usměrnění proudu vody a druhá jako kryt s fitinkami.


Pohled shora.

Montáž je bezproblémová, stejně jako je kvalitně vyleštěna spodní dosedací plocha. U procesorů AMD je nutná demontáž desky. Blok se pak montuje na čtyři šroubky. Je určen pouze pro procesory AMD.

  • Rozměry 80 x 50 x 22 mm

  • Váha

  • Materiál měď

  • Použití pro socket A

Erty

Další z českých zástupců,  Vladimír Felcman, jehož stránky naleznete zde dodal do testu hned dva bloky na CPU. My jsme se nakonec rozhodli otestovat pouze jeden z nich a to ten novější. Kromě výroby bloků je schopen Vláďa vyrobit i celoměděný výměník. Dokonce je možno si objednat i chlazení HDD.

Konstrukce tohoto bloku vychází s osvědčeného principu, který je částečně upravený použit i u bloku Zalman nebo KPcool.

Čtveřice žeber je provrtána přímo pod nátrubky což by mělo docílit maximálního kontaktu chladící kapaliny a jádrem. Jednak se tím zvýší styková plocha chladiče a také proudění. Samotné tělo bloku je měděné stejně jako jádro. Jsou spolu pečlivě spájeny.

Spodní plocha chladiče je po vysoustružení a spájení s krytem zřejmě ručně lapována. Rovinnost a jemnost povrchu je slušná. I když to na fotografii vypadá jinak, opravdu tomu tak je. Celkově je blok vyroben velice čistě. Jeho montáž však skrývá jedno úskalí. Díky menšímu průměru dosedací plochy je nutné si dát pozor na vychýlení bloku. Jeho průměr totiž tak tak vychází na gumičky na AMD procesoru a při neopatrné montáži se může stát, že Vám blok dosedne křivě a tím pádem poškodíte CPU, jak se to podařilo nám.
Montáž je možná zatím pouze na procesory socket A a socket 478.

  • Rozměry 46 x 22 mm

  • Váha 155g

  • Materiál měď

  • Použití pro socket A a socket 478

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama