Vychází herní monitor s obnovovací frekvencí 540 Hz!
i Zdroj: BenQ
Monitory Novinka Vychází herní monitor s obnovovací frekvencí 540 Hz!

Vychází herní monitor s obnovovací frekvencí 540 Hz!

Ondřej Malík

Ondřej Malík

8. 5. 2024 14:00 18

Nový herní monitor, který je stavěný hlavně pro profesionální hráče e-sportových her, nabídne obnovovací frekvenci 540 Hz! Ta bude ale vykoupena kvalitou obrazu monitoru.

Reklama

Nový herní monitor s obnovovací frekvencí 540 Hz! V čem je háček?

Společnost BenQ již nějaký čas vyrábí herní monitory určené primárně profesionálním hráčům e-sportových her. Brzy uvede do prodeje nový monitor Zowie XL2586X – ten měl vycházet již v průběhu března (jak jsme informovali zde), ale nakonec přijde až v druhé půlce května a změnila se i cena, za kterou se bude prodávat. Nejprve se ale ohlédněme za tím, čím je tento monitor zajímavý.

Zowie XL2586X hráčům nabídne rychlou obnovovací frekvenci 540 Hz a bude vybaven vyšší verzí technologie DyAc 2, která by měla zvýšit přehlednost toho, co se na monitoru děje.

Funkce DyAc (z ang. Dynamic Accuracy) redukuje rozmazání pohybu nebo tzv. "ghosting”. Ghosting se projevuje tak, že obraz se zdá být rozdvojený nebo roztrojený – to je způsobeno nesouladem video signálu a zpracováním obrazu samotným monitorem. Funkce DyAc tento problém eliminuje ovládáním podsvícení monitoru – v určených intervalech jej zhasíná a rozsvěcí, čímž redukuje množství artefaktů, které by v obraze jinak zůstaly. Pro obyčejného člověka, navíc při takto vysoké obnovovací frekvenci, by pravděpodobně byl rozdíl sotva rozpoznatelný.

Další zajímavou funkcí monitoru je automatické přispůsobení barevného profilu obrazovky podle obsahu, který právě zobrazuje. Barevné profily se tak mění podle toho zda koukáte na film, brouzdáte internetem nebo hrajete hru – dokonce si můžete nastavit i různé barevné profily pro jednotlivé hry a monitor je bude automaticky přepínat. K využití této funkce budete potřebovat oficiální software XL Settings to Share™ určený pro kompatibilní monitory Zowie. Mimo automatického přepínání barevných profilů vám umožní sdílet vaše barevné profily s ostatními uživateli nebo si vyzkoušet, v jakém barevném profilu hraje váš oblíbený profík – za předpokladu, že se jej rozhodl veřejně sdílet.

Zowie XL2586X ale rozhodně není monitor, který ocení všichni uživatelé. Vysoká obnovovací frekvence monitoru si vybírá daň v jeho jiných aspektech. Rozlišení monitoru bude 1920×1080, zároveň také půjde o TN (z ang. Twisted Nematic) panel. Monitory využívající tuto technologii mají vynikající obnovovací frekvenci, která je ale vykoupená horšími pozorovacími úhly i horším podáním barev. Neduh TN panelů v horším podání barev řeší Zowie XL2586X přidáním "živého barevného filmu" – ten by měl zobrazovat barvy až o 35 % přesněji oproti běžným TN panelům. Zde jsou některé další specifikace monitoru:

Značka, řada, modelBenQ Zowie XL2586X
Úhlopříčka24,1”
RozlišeníFullHD (1920×1080), 91 PPI
Technologie paneluFast TN (Twisted Nematic)
Odezva0,5 ms (G2G)
Porty3 × HDMI 2.1, 1 × DisplayPort 1.4, 1 × 3,5mm jack
Další funkceVRR (Variable Refresh Rate, pouze bez DyAc), DyAc 2 (Dynamic Accuracy)

 

Monitor by měl být dostupný od 20. května. V předprodeji je možné jej objednat za 999,99 $, což odpovídá přibližně 23 500 Kč. Je samozřejmě zajímavé, že monitor dosahuje takto vysoké obnovovací frekvence, nejspíš jej ale naplno ocení hlavně hráči kompetitivních her a profesionálové. Více informací se můžete dočíst na officálních stránkách BenQ.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama