Zpět do pravěku!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Zpět do pravěku!

Zpět do pravěku! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 1. 2016 18:00 49

Seznam kapitol

1. Mobilní nepřipojení 2. Lovcem signálu 3. Jako na dial-upu (jen to trochu padá) 4. Upíří život a noční nasávání 5. No jo, když to nesype...

Chcete si užít minulost? Zjistit, jak se žilo bez rozumného internetového připojení? Jak se pracuje s webovými aplikacemi, když se vám spojení co chvíli rozpadá? Nemusíte jezdit do zemí třetího světa, tenhle zážitek vám nabídnou i naši mobilní operátoři. A nemusíte ani na samotu či do hor, tenhle zážitek vám zprostředkují přímo uprostřed patnáctitisícového města. Vítejte v roce 2016!

Reklama

I já marně hledal svou lásku, své rychlé datové připojení, ale také jsem ho nenašel. Ať už mapa pokrytí tvrdila o existenci rychlého internetu cokoliv, můj iPhone tvrdošíjně setrvával na tom, že jsme se přesunuli do roku 2003 a všude je jen EDGE. EDGE kam se podíváš! V tu chvíli mě napadlo, že s EDGE je datový limit 5GB v podstatě ekvivalentem neomezeného připojení, protože spotřebovat 5GB na něčem tak pomalém vyžaduje značné úsilí.

Zpět do pravěku!
i Zdroj: PCTuning.cz

Pak se iPhone na chvíli zamyslel a zobrazil něco, co jsem neviděl už fakt dlouho. Bylo to tak divné, že jsem si musel udělat screenshot, protože jsem byl přesvědčen, že něco takového už vůbec neexistuje a o tento screenshot se s vámi podělím. Objevila se na něm indikace datového přenosu GPRS!

Zpět do pravěku!
i Zdroj: PCTuning.cz

GPRS je technologie přenosu dat z roku 2000 a její rychlosti jsou takové, že budete rádi, když vám přes to projde textový mail bez příloh. Každý odesílaný mail je malé dobrodružství, zda se mu podaří projít anebo ne, je to fakt napínavé. Podle stavu sítě a nálady dává tahle technologie rychlosti něco mezi 35 kbps a 170 kbps, ale spíš se to drží u nižších hodnot. Je to technologie tak strašně retro, že když jsem tuhle historku popisoval mladším kolegům, udiveně na to reagovali slovy „Ono je něco pomalejšího než EDGE?“

Ano, je. Pod GPRS by teoreticky mohlo být ještě GSM s 9,6 kbps, ale popravdě mě udivilo už jenom to, že iPhone šesté řady má ještě samostatnou indikaci GPRS. Kdo ví, možná by indikoval i to GSM. A možná, kdyby se to ještě zhoršilo, by zobrazil indikaci TLG (TELEGRAPH - přenášíme data morseovkou) a dokonce možná i SMK (SMOKE  přenášíme datakouřovými signály).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama