Zpět do pravěku!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Zpět do pravěku!

Zpět do pravěku! | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 1. 2016 18:00 49

Seznam kapitol

1. Mobilní nepřipojení 2. Lovcem signálu 3. Jako na dial-upu (jen to trochu padá) 4. Upíří život a noční nasávání 5. No jo, když to nesype...

Chcete si užít minulost? Zjistit, jak se žilo bez rozumného internetového připojení? Jak se pracuje s webovými aplikacemi, když se vám spojení co chvíli rozpadá? Nemusíte jezdit do zemí třetího světa, tenhle zážitek vám nabídnou i naši mobilní operátoři. A nemusíte ani na samotu či do hor, tenhle zážitek vám zprostředkují přímo uprostřed patnáctitisícového města. Vítejte v roce 2016!

Reklama

Jenže jak je sakra možné, že mobilní operátor pokrývá střed menšího města třináct let starou technologií? Zákazník, kterého jsem v prodejně O2 potkal, jen pokrčil rameny: „Co se divíte? Tady to je úplná p*del.“ Dovolím si nesouhlasit v tom smyslu, že by patnáctitisícové město ve středu Evropy a navíc v členském státu EU byla taková p*del. A i kdyby: Dnes představuje rychlé internetové připojení zásadní prvek infrastruktury a je pro ekonomiku tak důležitý, jako byla v 19. století železnice. Města, kam železnice přišla, se stala trochu ošklivější, ale ekonomicky vzkvétala. Města, kam se železnice nedostala, si zachovala svoji malebnost, ale také „zmizela z mapy“.

Město, ve kterém není dobré internetové připojení, je nevhodné pro moderní podnikání. Těžko si tam založíte softwarehouse, těžko z něj budete pracovat na dálku, těžko budete pracovat s videem, v podstatě v něm nemůžete používat ani běžné moderní technologie, jako je videostreaming anebo digitální distribuce obsahu. Pokud chcete pracovat s moderními technologiemi, musíte se z takového města odstěhovat. Mladé a technologicky gramotné v takovém místě neudrží ani cyklostezka postavená z peněz EU.

Domorodci si na tragický mobilní internet zvykli. Ten, kdo internet opravdu potřebuje, si pořídil nějakou alternativu. Ten, kdo ho nepotřebuje, ho prostě nemá. Další využívají služeb mobilní jakžtakžkonektivity v duchu poloviny 90. let a ani jim nepřijde, že zamrzli u klasického webu a k videu a dalším datově náročným službám se prostě nedostanou.

Ale tohle je strašně špatně. Datová infrastruktura je pro moderní země klíčová a význam mobilní datové infrastruktury stále roste. Je bezvadné, že operátoři primárně pokrývají velká města, kde to je asi nejvýhodnější a nejvýnosnější, jenomže tam obvykle nemáte žádný problém s dostupností internetu – free wifi mají v podstatě na každém rohu. Když se z místa s dobrým pokrytím dostanete do místa se špatným pokrytím, najednou si uvědomíte, kolik služeb vám nefunguje, co všechno nemůžete dělat a o co všechno přicházíte. Synchronizace, cloudové služby, zpravodajství, přístup k digitálnímu obsahu, práce na dálku... Bez mobilních dat nemůžete dnes, propána, ani hrát řadu mobilních her zdarma!

Bez dat to prostě dnes už nejde. A když už na pokrytí operátoři kašlou, tak by na to neměli kašlat politici. Ať se nediví, že město bez slušného připojení je mrtvé, že z něj odcházejí mladé talenty – protože bez rychlých dat prostě dnes fungovat nemůžou. Místo vyhazování peněz za cyklostezky a turistické atrakce by se v takových místech měla stavět alespoň místní wifi síť zdarma. Pak i konzervativci, kteří internet znají zatím jenom z televize, mohli začít aktivně používat internetové služby. Všechna chytrá zařízení jsou bez konektivity k ničemu, všechny služby a veškerý digitální obsah je k ničemu. Bez kvalitního a rychlého internetu jsme na cestě do pravěku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama