Zpět do pravěku!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Zpět do pravěku!

Zpět do pravěku! | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 1. 2016 18:00 49

Seznam kapitol

1. Mobilní nepřipojení 2. Lovcem signálu 3. Jako na dial-upu (jen to trochu padá) 4. Upíří život a noční nasávání 5. No jo, když to nesype...

Chcete si užít minulost? Zjistit, jak se žilo bez rozumného internetového připojení? Jak se pracuje s webovými aplikacemi, když se vám spojení co chvíli rozpadá? Nemusíte jezdit do zemí třetího světa, tenhle zážitek vám nabídnou i naši mobilní operátoři. A nemusíte ani na samotu či do hor, tenhle zážitek vám zprostředkují přímo uprostřed patnáctitisícového města. Vítejte v roce 2016!

Reklama

Další problém s poddimenzovanou mobilní sítí je v tom, že v ní zcela zřetelně pozorujete velké oscilace v zátěži. O víkendu vám mobilní data možná jakž takž jedou. Když však přijde všední den, do města přijedou lidé z okolí, síť se zatíží, rychlost klesne, spojení se začne rozpadat a místy nejede vůbec. Vůbec. Máte pracovní den, ale nemůžete pracovat. Pro cokoliv náročnějšího musíte počkat na noc. Ano, budete nuceni žít jako upír. A opravdu, opravdu často si budete vybavovat epizodu South Parku „Over Logging“  tu, ve které „dojde internet“. Budete mít taky chuť nacpat si svoje věci do auta a „jet na západ, protože tam prý trocha internetu ještě je“. A ani vám to nepřijde moc vtipné.

Jak je vůbec možné, že na přelomu let 2015 / 2016 najdeme ve středu Evropy města, kde mobilní internet funguje tak zoufale? Je to jednoduché – operátoři tu nejsou od toho, aby poskytovali veřejnou službu, ale aby vydělávali pro akcionáře. Dokud síť „stačí“ a vyšší moc je netlačí do zlepšení služeb, nemají žádný důvod služby zlepšovat.

Na místní pobočce O2 mi vyhověli v tom smyslu, že vyslechli sprchu mých kleteb a stížností, konstatovali že ano, pokrytí města je mizerné a funguje to jenom někde a že opravdu nemají nejmenší tušení o tom kdy se to zlepší a zda vůbec se to zlepší. A nabídli mi, že si alespoň můžu zajít v pracovní dny k nim a používat jejich wifi hotspot. A tak jsem si sedl do dětského koutku a mezi pastelkami a dětskými obrázky řešil své pracovní úkoly.

To můj problém částečně řešilo, tedy alespoň v okamžiku, kdy měli otevřeno. Zbytek problému vyřešil wifibinge, tedy oblézání hospod s konektivitou a chlemtání piva během stahování a uploadování pomocí hospodské wifiny.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama