amd-lhalo-o-boostu-a-tdp-ryzenu-3000-snazi-se-to-napravit
Novinka AMD lhalo o boostu a TDP Ryzenů 3000, snaží se to napravit!

AMD lhalo o boostu a TDP Ryzenů 3000, snaží se to napravit!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 8. 2019 09:23 124

CPU nedosahují svého taktu, spotřeba je vyšší. AMD narychlo upravuje svůj web, bojí se žaloby.

Reklama

Mnoho lidí si všimlo, že jejich nové Ryzeny nedosahují Boost taktů, které AMD avizuje na svém webu a v reklamách. Nejde sice o nic dramatického, ale zákaznící (zejména v USA) jsou na jakékoliv odchylky od specifikací, které si zaplatili, velice citliví. U nás většina mávne rukou, jelikož dosažený takt 4,375 GHz a udávaný 4,4 GHz nejsou žádný rozdíl, ale v USA se to už řeší. Místní kult peněz, znamená podání žaloby a možnost něco z někoho "vytřískat" za nic, běžnou praxi.

A to se také děje, z mnoha stran se ozývá, že na AMD se valí několik žalob. Zaprvé za klamavé specifikace, protože jejich CPU nedosahují takty, které mají a také za TDP. U procesorů s například TDP 65W totiž v praxi znamená 88W. Mám na toto téma rozdělaný článek, jak se chová výkon Ryzenů 3000 když snížíme TDP na jejich papírové specifikace. Snad stihne vyjít do konce prázdnin. A i když se mnoho "AMD friendly" webů snažilo tuto kauzu bagatelizovat, AMD ví svoje. Změnilo přes víkend na webu definici Boost clocků.

AMD lhalo o boostu a TDP Ryzenů 3000, snaží se to napravit!
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD nyní uvádí, že max clock není frekvence vše jader, což si zřejmě mnozí američtí BFU mysleli z vágního předchozího popisu, ale single core frekvence, dosažitelná za danných podmínek, ty podmínky ale AMD nespecifikuje. Takže zatím je popis na půli cesty (čti narychlo spíchnutý). Očividně se chystá ještě vylepšené znění, včetně detailního popisu TDP a PCIe 4.0. Jelikož když si na web AMD kliknete teď, je u těchto položek nesmyslná poznámka patřící EPYCům. Očividně na tom AMD dělá ... a brzy se objeví finální popis.

Obecně je platforma X570 s novými procesory významně zabugovaná. V jedné verzi BIOSu fungují max takty, nefunguje PBO. V druhé zase naopak funguje PBO a čipy nedosahují daných taktů. Objevují se problémy s PCIe zařízeními, nestabilitou i v základním nastavení, problémy s teplotou i s výkonnými chladiči. Ukázalo se, že některá jádra v CPU sotva dají základní frekvenci a nikdy nejsou schopná max Boostu. Je toho zkrátka hodně.

Jak už jsem zmínil v úvodu, mám rozdělaný článek o Boostu jako takovém, jelikož AMD pracuje na jiném principu než Intel, také jinak pracuje s TDP. Výsledky s omezením PPT (TDP) na danou základní hodnotu jsou zajímavé, pokles výkonu je měřitelný, hlavně třeba ve hrách. Změřil jsem výkon třech procersorů Ryzen 3000 na default (vyšší TDP = PPT) a poté na na PPT = TDP, tedy na hodnotě dané specifikací. Výsledky jsou zajímavé. Také si v článku detailně probere jak pracuje Boost u Intelu a AMD a čím jsou takty nejvíc ovlivněné. Článek dodělám a publikuji po ukončení dovolené, doufám do konce srpna, tak se těšte.

Zdroj: AMD

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama