amd-ohlasuje-podporu-opencl-1-0
Novinka AMD ohlašuje podporu OpenCL 1.0

AMD ohlašuje podporu OpenCL 1.0

Michal Kleman

Michal Kleman

11. 12. 2008 00:00 16

Společnost AMD dnes oznámila podporu programovatelného rozhraní OpneCL (Open Computing Language). Integrace kompilátoru a runtime rozhraní do SDK Stream by měla proběhnout rychle.

Reklama

Společnost AMD chce rychle "najet" na API OpenCL, aby umožnila širší sortě populace (a hlavně té nezávislé, popř. open source komunitě) programování pro grafická jádra, OpenCL má totiž být integrováno do SDK ATI Stream v nové verz 1,4. "Potenciální výhody programu, který může běžet na GPU nebo CPU, a to v jakémkoliv systému jsou ohromné," řekl Rick Bergman, senior vicepresident a generální manažer ATI. "Bohužel, doteď byli programátoři omezeni užíváním placených rozhraní, takže byli omezeni na psaní pouze pro organizace těžící zisk ze své tvorby. S dnešní ratifikací OpenCL 1,0 musím radostně říct, že tyto dny skončily. Vývojáři mají lepší, opravdu volné možnosti."

AMD ohlašuje podporu OpenCL 1.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Podpora nové verze OpenCL 1.0 byla ratifikována dnes skupinou nesoucí název "The Khronos Group." Jde o sdružení několika na sobě nezávislých institucí podnikajících a tvořících v oblastech s výpočetní technikou. Tato skupina také stojí za relativně známým API OpenGL.

Podle slov AMD se "ATI Stream přesouvá do mainstreamu." Podpora tohoto rozhraní nebude vlastní jen profesionálním grafickým kartám FirePro, ale i klasickým moelům řady Radeon, ze začátku však pouze HD4800 a HD4600. Catalysty 8.12, "odemykající" právě tyto schopnosti, jsou oficiálně na internetu od včerejška. AMD také zadarmo poskytuje utilitu ATI Avivo Video Converter, která zvládá využívat GPU ke konverzi videa (pro neznalé diskutéry: ne, minulé verze opravdu nepoužívaly GPU, ale pouze CPU pro výpočty!). SDK Stream 1,4, tedy verze s podporou OpenCL 1,0, by měla být dostupná na začátku roku 2009.

Podle Tech Power UP

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama