Apple: Už jenom lifestyle?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Apple: Už jenom lifestyle?

Apple: Už jenom lifestyle? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 9. 2017 03:00 152

Seznam kapitol

1. Apple je jiný 2. Hodinky potřetí 3. iPhone a TV: jenom evoluce 4. X
5. Vylepšená realita 6. Až příliš čisté 7. Apple lifestyle

Poslední keynote Apple byla pozoruhodná v tom, v jakém pořadí vyjevila inovace: Nový kampus, nové obchody, které už nejsou jen obchody, ale mění se v magická a kreativní místa setkávání a výuky, hodinky a až na konci se objevil technologicky nejrevolučnější iPhone X. Je vážně důležitější vzled obchodů než technologické koncepty a inovace?

Reklama

Asi nejvíce mě potěšilo představení třetí generace Apple Watch. Jako jejich každodenní uživatel chápu to, co nechápe řada mých známých, kteří neustále troubí do éteru to, že smartwatch jsou zbytečnost, nikdo to nenosí a neví o nikom, kdo by to nezahodil do šuplíku. Opakovaně je upozorňuji na to, že znají minimálně mě a že to ví minimálně rok, tak ať své bonmoty patřičně upraví.

Ve skutečnosti jsou Watch fantasticky praktické, ovšem zatím tomu bylo pouze v tandemu s telefonem, což značně omezuje jejich užitečnost například při sportu. Bez konektivity zprostředkované telefonem přijdete o spoustu v terénu užitečných funkcí, jako jsou notifikace, předpověď počasí anebo třeba mapy. Tohle řeší třetí generace Watch, která přidává verzi Cellular s podporou LTE a digitální SIMkou (Apple nespecifikoval, jak přesně to má fungovat ve spolupráci s telefonem, předpokládám, že si ji asi hodinky oklonují z telefonu).

Nová generace Watch vám dovolí telefonovat, používat aplikace i navigaci a to se při venčení v terénu setsakra hodí. Data vám dovolí rovněž streaming, čímž se nám uzavírá velký komplot Apple na likvidaci drátových sluchátek a vlastnění vašeho obsahu: Nebudete používat levná sluchátka různých výrobců, ale dražší bezdrátová a hudbu si nebudete kupovat, ale platit předplatné, což, paradoxně, činí přechod od Apple na jiné platformy jednodušší.

Ale je to tak, černý vtip, který mi podsouval prodejce, když jsem urychleně kupoval výběhový iPod Shuffle, není černý vtip: Přehrávač za 1500 Kč a sluchátka za litr nahrazují hodinky za deset tisíc a AirPody za pět litrů, yay! Když odhlédnu od ceny, vidím dva další problémy – a to naši lokální mobilní datovou bídu, operátory popisovanou jako soubor našich národních datových zvyků a tradic – a potom otázku baterie, pro kterou představují datové přenosy podstatně větší nálož než přenos přes Bluetooth, který se při streamování do bezdrátových sluchátek stejně musí provádět.

Apple tvrdí, že nová generace hodinek vydrží stejně jako stará, z čehož nemám úplně radost, protože s Watch jednak musíte na výlety vozit jejich nabíječku a potom je docela neodhadnutelné, kdy vám vydrží hodně a kdy málo. Měl jsem dny, kdy jsem skončil na 80 % a dny, kdy mi hodinky přešly do Power Reserve už v osm večer a opravdu netuším, co jsem dělal ten druhý den jinak. Když do rovnice přihodím streaming přes LTE a bezdrátové přehrávání, nevidím to úplně ideálně.

Nárůst užitné hodnoty je ale neoddiskutovatelný. Klasické ranní cvičení či jogging je přesně ten případ, kdy s sebou nechcete tahat mobil, ale může se vám hodit možnost například zavolat pomoc, pokud se vám něco stane. Plus předpověď počasí, mapy a tak podobně – samé praktické věci, když vyrazíte do lesa a neočekávaně se v něm zdržíte. Když ještě vezmeme v úvahu zvýšenou odolnost hodinek proti vodě, je to ideální kombinace. Stále mě ale mrzí baterie, kdyby Apple oznámil ztrojnásobení výdrže, viděl bych to jako velké plus. Apple Watch tak zůstávají hodinkami pro „měšťáky“, i když docela aktivní „měšťáky“.

Velmi se mi líbí tipy, které uživatelé Watch posílají jako zpětnou vazbu do Apple – například žádosti o to, aby hodinky uměly měřit hladinu krevního cukru a varovat před jeho výrazným poklesem. To nová generace neumí, ale měla by mít vylepšenou analýzu srdečního rytmu a měla by dokázat odhalovat arytmii anebo neočekávané výkyvy v srdečním rytmu, například prudké zvýšení tepové frekvence, které neodpovídá momentální aktivitě. Takže se možná dočkáme aplikace, kdy vám hodinky zavolají záchranku, když to s vámi při cvičení sekne (a to se bohužel opravdu může stát).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama