Apple: Už jenom lifestyle?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Apple: Už jenom lifestyle?

Apple: Už jenom lifestyle? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 9. 2017 03:00 152

Seznam kapitol

1. Apple je jiný 2. Hodinky potřetí 3. iPhone a TV: jenom evoluce 4. X
5. Vylepšená realita 6. Až příliš čisté 7. Apple lifestyle

Poslední keynote Apple byla pozoruhodná v tom, v jakém pořadí vyjevila inovace: Nový kampus, nové obchody, které už nejsou jen obchody, ale mění se v magická a kreativní místa setkávání a výuky, hodinky a až na konci se objevil technologicky nejrevolučnější iPhone X. Je vážně důležitější vzled obchodů než technologické koncepty a inovace?

Reklama

Keynote byla klasicky propracovaná a zábavná, s fantastickými reklamami. Smysl pro design a skvěle pojaté reklamy nelze Applu upřít, myslí opravdu na každý detail a neváhají nahradit realitu renderem pokaždé, když render bude vypadat lépe. Je to elegantní a čisté, až sterilně čisté. Purismus, se kterým Apple buduje svoji představu „změněného světa“, je ale až nelidský, to, co buduje, není přirozený respekt, ale kult. Je to fikce, že jenom designér ví všechno nejlépe a vše, co se postaví designové myšlence, musí jít z cesty. A že to jediné, co tomu smí nevědomý dav dělat, je tleskat.

Idejím o designu byl už obětován fantasticky praktický konektor Magsafe, excelentní Apple verze 3,5 mm jacku s digitálním dálkovým ovládáním, ethernetový konektor, většina metalických konektorů, možnost jednoduchého rozšíření úložiště, výměnné disky a baterie. To všechno byly praktické věci, které nešly přes palubu proto, že by byly hloupé či zastaralé, ale proto, že to designoví veleknězové řekli.

Mobius assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Volné dílo, Odkaz
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobius assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Volné dílo, Odkaz

Poslední záchvěv rozumu pamatuji ve chvíli, kdy designoví ideologové změnili funkci tlačítka Rotation Lock na Mute – a na Apple pršely miliony stížností. Ano, je hezké, že změnili ovládání u tabletů stejně, jako to bylo u telefonu, ale tablet jednak není telefon, vypínání rotace se tam používáte každou chvíli – a navíc shortcut pro mute už existoval, stačilo podržet Volume Down. Po jistém váhání Apple dovolil změnit chování přepínače zpět na Rotation Lock. Volitelně, prostřednictvím menu.

A dnes, co dnes? Co když vás bude trápit, že chcete zpět tu či onu funkci?

Dnes si, vážení přátelé, můžete zajít do rekonstruovaných prodejen a na agorách se setkávat s dalšími věřícími a nechat si od géniů vysvětlovat, že všechny změny, které musíte strpět, jsou ve skutečnosti super.

Apple: Už jenom lifestyle?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama