Asus Crosshair X670E Extreme: Ta nejlepší deska pro AM5 Ryzen
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesory, Paměti, Desky Recenze Asus Crosshair X670E Extreme: Ta nejlepší deska pro AM5 Ryzen

Asus Crosshair X670E Extreme: Ta nejlepší deska pro AM5 Ryzen | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 10. 2022 06:00 23

Seznam kapitol

1. Luxusní deska za extrémní cenu 2. Výbava desky v detailech 3. Testovací sestava 4. Představení desky (balení) 5. Základní deska – layout 6. Specifikace desky
7. Bližší pohled na desku a teploty 8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování Ryzen 7 7700X 11. Ryzen Core Flex 12. Hodnocení

Testy základních desek už neděláme často, všechny jsou si dnes podobné. Dnes ale otestuji desku, která je jasně nejzajímavější deskou pro Ryzeny 7000. Má totiž funkci Dynamic OC Switch, která umožňuje taktovat a přitom neztratit vysoké PBO. A také novinku Core Flex.

Reklama
Asus Crosshair X670E Extreme: Ta nejlepší deska pro AM5 Ryzen
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Asus je roky prověřený výrobce highend základních desek a ani tentokrát nezklamal. Zpracování je výborné, stejně tak základní výbava desky. Porty i rozmístění konektorů nemá chybu, možnosti nastavení jsou široké a plně funkční. Během dvou týdnů testování všech možných CPU jsem nezaznamenal jediný problém. Platforma AM5 je perfektně zvládnutá a odladěná. To je dobrá zpráva. Také přibalené příslušenství je extrémní, stejně jako cena této desky.

Přetaktování

Manuální taktování vám nabídne nekonečné možnosti ladění, principy jsou stále stejné, deska vám umí pomoci s nastavením. Pokud ale v této době nemáte náladu nic ladit nebo řešit, je tu skvělá možnost pro vás. Ai Overclocking je zcela bezchybně fungující featura, která OC provede za vás. Stačí si ručně nastavit takt pamětí a pouze povolit Ai Overclocking v BIOSu. Měření potvrzují, že výkon je vyšší než při manuálním OC.

Speciální funkce

K běžnému provozu Ryzenů 7000 není potřeba nejvyšší model desky za 26 000 Kč. Pro nadšence ale tato deska nabízí mnoho funkcí, které jiní výrobci esek nemají. Core Flex vám nabídne svobodu v nastavení vašeho CPU, můžete změnit úplně všechny parametry. Napětí, spotřebu, limity teplot, BLCK frekvenci a přiřadit hodnoty k určitému chování CPU. Další funkce je už mnohokrát zmíněný Dynamic OC Switcher (D.O.C.S). Tato funkce dokáže dynamicky přepínat mezi vaším manuálním přetaktováním všech jader a maximálním Turbem v nižší zátěži. Async BLCK se jistě může k nejvyššímu levelu taktování také hodit.  Ai Overclocking jsem už také zmínil dřív a otestoval i v testu. Celkově je deska nabušená super funkcemi, bez kterých maximální nadšenec nemůže být.

Hodnocení

Vše podstatné bylo řečeno výše, testovaná deska je exklusivní produkt s velkým množstvím vychytávek k ladění a taktování. Pokud akceptujete její vysokou cenu, zcela jistě nebudete zklamaní ani z výbavy, ani z přibaleného příslušenství a možností BIOSu a ladění.

Verdikt

Perfektně zpracovaná a vybavená deska pro maximální nadšence. Spousta nových funkcí usnadňující ladění a taktování. Škoda jen té extrémní ceny.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Špičkové zpracování
Bohatá výbava porty (USB, 2.5G a 10G LAN, WiFi 6E)
Maximálně vybavený BIOS
Unikátní funkce: Ryzen Core Flex, Asynchronní BCLK, Dynamic OC Switcher, ROG Voltician
Odladěný chod, bezproblémová funkčnost všech featur
Velmi vysoká cena
Disky PCIe 4.0 NVMe fungují jen ve slotech přímo od CPU

Udělené ocenění

PCTuning gold
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama