ASUS ROG STRIX SCAR 18: Absolutní herní špička, výkonnější mašinu budete těžko hledat!
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze ASUS ROG STRIX SCAR 18: Absolutní herní špička, výkonnější mašinu budete těžko hledat!

ASUS ROG STRIX SCAR 18: Absolutní herní špička, výkonnější mašinu budete těžko hledat! | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 2. 2023 10:00 66

Seznam kapitol

1. Opravdu extrémní výkon! 2. Představení, balení a specifikace 3. ASUS ROG Strix SCAR 18 – hardware I. (CPU, GPU) 4. ASUS ROG Strix SCAR 18 – Hardware II. (disky, paměť) 5. Zpracování, konektory a repro
6. Klávesnice, chlazení a teploty 7. Baterie, výdrž a spotřeba 8. Výkon procesoru (Intel Core i9-13980HX) 9. Testy herního výkonu (RTX 4090) 10. Závěr

Letošní herní notebooky postavené na Intel Raptor Lake a mobilní GeForce RTX 4090 budou bezesporu nejvýkonnější herní konfigurací laptopů v historii. Do konce roku nevyjde už nic výkonnějšího, náskok proti mobilním procesorům AMD je extrémně vysoký.

Reklama
ASUS ROG STRIX SCAR 18: Absolutní herní špička, výkonnější mašinu budete těžko hledat!
i Zdroj: PCTuning.cz

Z výsledků měření je jasné, že průměrný nárůst výkonu CPU a GPU je 25 procent, a to je hodně. V minulosti se výkon lišil ob generaci v rámci deseti procent, poslední dva roky ale výkon stoupá mnohem více. Škoda, že zároveň neklesá spotřeba, to u Intelu zatím možné není. AMD v tomto směru nabízí lepší poměr výkonu ke spotřebě, pokud ale hledáte maximální výkon v mobilním balení za každou cenu, Intel je jistota. Podívejme se na hlavní aspekty počítače detailněji:

Výbava, spotřeba, baterie

Výbava počítače ROG Strix Scar 18 je skvělá, což se ale dá v této třídě očekávat. Máme k dispozici dva výstupy na další monitory, několik portů USB a USB-C a nechybí ani Thunderbolt 4. Chybět by někomu mohla čtečka paměťových karet a možná ještě třetí výstup na monitor. Spotřeba odpovídá výkonu a osazeným komponentám; 24jádrové CPU a výkonná grafika si řeknou o svou porci energie, přesto je v zátěži spotřeba na tuto třídu obvyklá. Baterie s kapacitou 90 Wh není už dnes žádná sláva. Počítač má horší výdrž než vloni testovaný model. Při běžné práci můžete počítat s 5 hodinami výdrže, náročná hra se dá hrát maximálně hodinu.

Komponenty

Displej má velice pěkný a jasný obraz, 240Hz panel je ale trochu zbytečný. K běžnému hraní není k ničemu a osazená grafika nemá až na pár výjimek dost výkonu utáhnout hry v těchto fps, pokud notebook nepotřebujete zrovna na nějaká turnajová klání při nízkých detailech. Bohatě by stačil nějaký 144 Hz panel, který s DLSS máte šanci naplno využít. 

Výkon procesoru je nejvyšší v mobilní sféře. Navíc to dokázal při stejné spotřebě, takže je značně efektivnější než Alder Lake. Grafická karta také díky vyššímu IPC procesoru a MUX čipu nabídne velmi vysoký výkon, bez problémů dohání desktopovou RTX 3090. V laptopu dlouho nic výkonnějšího nebude.

Rozumná je také kapacita pamětí 32 GB, přičemž oba DDR5 moduly mají svou patici. Nejedná se tak o pájené paměťové čipy na základní desce. Propustnost je vysoká a latence také nejsou nijak špatné. Výrobce osadil 2TB (2× NVMe disk od Samsung v RAID). Kapacita je dobrá, rychlost díky rozhraní PCIe 4.0 vysoká. Zápis je sice slabší, na notebook jde stále o značný nadprůměr. Škoda jen, že jsou obsazené oba sloty, rozšíření už není možné.

Osobní názor

Co se týká výkonu, nemůže počítači nic závažného vytknout. Hlučnost je samozřejmě vyšší, s tím se ale musí počítat. Spotřeba rozhodně není nízká, ovšem zcela obvyklá v této třídě. Celkem mne zaráží velikost displeje, která není na laptop zrovna obvyklá. 18" panel je velký a mobilita tím klesá, i hmotnost 3 kg už je vyšší, než bývá standard. Jde zkrátka o velký a výkonný notebook bez zásadních problémů a kompromisů. Příjemná je zejména cena, jelikož vlajková loď minulé generace byla o desítky tisíc dražší. Asus se dokázal i s tímto monstrem držet pod magickou hranicí 100 000 korun. To je dobrá zpráva, nic výkonnějšího v tuto chvíli na trhu není.

ASUS ROG STRIX SCAR 18 – extrémně nadupaný herní stroj

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Nejvyšší mobilní procesorový výkon na trhu (+25 procent nad loňský highend)
Bezkonkurenční herní výkon i bez DLSS, nic výkonnějšího letos nekoupíte
MUX čip a manuální přepínání
Kapacita paměti 32 GB v klasických DDR5 modulech
V režimu Silent a performance, celkem přijatelná hlučnost
Dobrá cena v této třídě
240Hz panel stále nenajde využití
Horší výdrž baterie než u loňského modelu

Udělené ocenění

PCTuning gold

Skvělý, herní notebook s 18" displejem a nejvyšším herním a procesorovým výkonem na trhu. Navíc je cena proti loňsku pod magickou hranicí sta tisíc.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama