ati-radeon-x1600-je-nyni-mobilni
Novinka ATi Radeon X1600 je nyní mobilní

ATi Radeon X1600 je nyní mobilní

Novák Radek

Novák Radek

6. 12. 2005 00:00 1

Protože společnost ATi se zaměřuje i na produkty určené pro mobilní zařízení, představila svůj první mobilní grafický čip s technologií AVIVO – tedy Radeon Mobility X1600. Ten by měl uživatelům notebookům umožnit práci s videem ve vysoké kvalitě a také hraní her her na solidní úrovni.

Reklama

Již podle názvu je patrné, že Radeon Mobility X1600 je založen na desktopovém čipu Radeon X1600 a tudíž se podle toho dá odvodit jeho předpokládaný grafický výkon. Bohužel samotné Radeony X1600 ještě pořád nejsou na trhu běžně k dostání v dostatečných množstvích a je tedy otázkou, kdy bude možno pořídit i jeho mobilní variantu.

ATi Radeon X1600 je nyní mobilní
i Zdroj: PCTuning.cz

Radeon Mobility X1600 je GPU vyrobený 90nm technologií, má dvanáct pixel a pět vertex pipelines a podporuje technologii AVIVO, která kromě jiného zajišťuje kvalitní způsob zpracování a přehrávání videa. Solidní by měl být i výkon ve hrách, ve kterých může nabídnout plnou podporu standardu DirectX 9.0c a Shader Model 3.0.

ATi Radeon X1600 je nyní mobilní
i Zdroj: PCTuning.cz

Protože se jedná o mobilní procesor, je kromě jeho výkonu i velmi důležitý další parametr – a tím je spotřeba. Ta by měla být samozřejmě co nejnižší a tak výrobci grafických karet používají rozličné technologie pro její snížení. V případě ATi se tato technologie nazývá PowerPlay a je přítomna již ve své šesté verzi. Ve spojení s 90nm výrobním procesem by měla zajistit dostatečně nízkou spotřebu a vysokou výdrž.

V budoucnu se s tímto grafickým čipem budeme setkávat v zařízeních od mnoha výrobců, například Acer, ASUS, MSI, Targa, Samsung a mnohých dalších.

Zdroj: ATi, Digit-Life

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama