botnet-emotet-v-listopadu-oslabil-ale-rychle-se-siri-nova-mobilni-hrozba-tvrdi-studie
Novinka Botnet Emotet v listopadu oslabil, ale rychle se šíří nová mobilní hrozba, tvrdí studie

Botnet Emotet v listopadu oslabil, ale rychle se šíří nová mobilní hrozba, tvrdí studie

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 12. 2019 14:00

Výzkumný tým společnosti Check Point zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb. Ze zprávy vyplývá, že poprvé po více než třech letech se do první desítky škodlivých kódů dostal mobilní trojan. xHelper byl poprvé detekován v březnu 2019 a jedná se o víceúčelový vir zaměřený na uživatele systému Android, který může stáhnout další škodlivé aplikace a zobrazovat škodlivé reklamy.

Reklama

xHelper je přitom schopný se sám přeinstalovat, i když jej uživatel odinstaluje. Během posledních šesti měsíců byl kód malwaru neustále aktualizován, takže se dokáže vyhnout mobilním antivirovým řešením. V celkovém žebříčku škodlivých kódů vyskočil xHelper až na 8. místo.

Botnet Emotet udržel první příčku a byl nejčastěji použitým škodlivým kódem k útokům na podnikové sítě. V listopadu ovšem ovlivnil pouze 9 % organizací po celém světě, zatímco v říjnu to bylo 14 %. XMRig na druhém místě ovlivnil 7 % společností a Trickbot na třetím místě měl dopad na 6 % organizací.

„Emotet i xHelper jsou všestranné, víceúčelové škodlivé kódy, které lze přizpůsobit potřebám zločinců a mohou být použité pro distribuci ransomwaru, šíření spamových kampaní nebo šíření malvertisingu. Ukazuje se, že se zločinci snaží využívat nejrůznější taktiky pro finanční zisk a nesledují jediný trend, jako je kryptomining, který dominoval v roce 2018,“ řekl Peter Kovalčík, Regional Director, Security Engineering EE ve společnosti Check Point.

Botnet Emotet v listopadu oslabil, ale rychle se šíří nová mobilní hrozba, tvrdí studie
i Zdroj: PCTuning.cz

Check Point analyzoval také nejčastěji zneužívané zranitelnosti. Kyberzločinci se pro útoky na podnikové sítě snažili znovu zneužívat především techniky SQL Injection s dopadem na 39 % organizací. Následovala zranitelnost OpenSSL TLS DTLS Heartbeat Information Disclosure, která měla na dopad na 34 % společností. Zranitelnost MVPower DVR Remote Code Execution na třetím místě ovlivnila 33 % organizací.

V neposlední řadě Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Ze 6. příčky se na vrcholek žebříčku vyhoupl bankovní malware Trickbot. I když v říjnu nebyl ani v Top 10, poskočil na druhou příčku FormBook, který se zaměřuje na krádeže přihlašovacích údajů a dalších dat. A celosvětový vzestup potvrdil mobilní malware xHelper i v České republice, když obsadil třetí místo s výrazným dopadem na tuzemské organizace.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama