Bývalý zaměstnanec Google je obviněn z krádeže dat a jejich převodu do Číny
i Zdroj: Alex Dudar / Unsplash
Novinka Bývalý zaměstnanec Google je obviněn z krádeže dat a jejich převodu do Číny

Bývalý zaměstnanec Google je obviněn z krádeže dat a jejich převodu do Číny

David Švrček

David Švrček

9. 3. 2024 10:53

Čínský inženýr, který byl zaměstnán v Google nyní čelí obžalobě z krádeže dat a jejich prodeji a převodu do čínských společností. Za jeho činy mu hrozí až 10 let vězení.

Reklama

Google přišel o podstatné detaily o vývoji svých procesorů TPU a GPU. Tyto údaje dlouhodobě kopíroval jejich vlastní zaměstnanec čínského občanství, Linwei Ding a odesílal je společnostem sídlícím v Číně. Ding byl zaměstnán společností Google jako softwarový inženýr od května 2019 do ledna 2024.

 Předpokládá se však, že během svého krátkého působení v této společnosti Ding ukradl více než 500 důvěrných souborů. Ty následně posílal do pekingského startupu Rongshu, zabývající se umělou inteligencí. V květnu 2023 navíc založil vlastní společnost pro AI v Šanghaji a stal se generálním ředitelem společnosti Zhisuan. Nyní Dinga zatkla americká FBI a vyšetřuje ho pro obvinění z vědomého a neoprávněného kopírování, krádeže a předávání obchodního tajemství.

Bývalý zaměstnanec Google je obviněn z krádeže dat a jejich převodu do Číny
i Zdroj: Google

Ding ve svém prohlášení odmítá jakoukoliv vinu či spolupráci nebo působení v čínských společnostech. Po prohlídce jeho majetku však FBI zjistila opak a bude předvolán před soud. Krádež těchto obchodních tajemství má mnohem širší potenciální dopady na národní bezpečnost, uvedlo americké ministerstvo obrany. Dingovi za jeho počiny, pokud bude shledán vinným, hrozí až 10 let vězení a pokuta ve výši 1 mil. amerických dolarů.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama