Diskuzní fórum Reddit zahalila temnota, uživatelé protestují proti vysoké ceně za API, některé aplikace brzy skončí
i Zdroj: Reddit
Novinka Diskuzní fórum Reddit zahalila temnota, uživatelé protestují proti vysoké ceně za API, některé aplikace brzy skončí

Diskuzní fórum Reddit zahalila temnota, uživatelé protestují proti vysoké ceně za API, některé aplikace brzy skončí

David Jiránek

David Jiránek

14. 6. 2023 16:20 1

Pokud jste hledali na internetu řešení problému, nejspíše jste na Reddit narazili. Jde v podstatě o internetová fóra rozdělená na řadu podstránek (subredditů) podle tématu. Právě tyto stránky zamezily přístup ke svému obsahu při mohutném protestu proti zvyšování cen za API.

Reklama

Na Reddit se kromě webové stránky dá přistupovat skrze řadu aplikací. Oficiální verzi ovšem využívá jen část uživatelů a velké množství si oblíbilo alternativní verze jako Apollo pro iOS nebo Relay for Reddit pro Android. Alternativ jsou desítky a některé z nich nabízejí lepší přístupnost například pro nevidomé. Díky tomu se Reddit stal velmi populární stránkou se stovkami milionů uživatelů.

Dne 18. dubna oznámil Reddit změnu cenové politiky ohledně přístupu k API, což představuje klíčovou složku pro aplikace třetích stran. Tato změna má vejít v platnost už 1. července, a ačkoliv provozovatelům aplikací nedorazí první faktura do začátku srpna (a na zaplacení mají měsíc), stále jde o extrémně krátkou dobu k jakýmkoliv úpravám kódu, které by snížily počet API dotazů a náklady. Alespoň tak popisuje situaci Christian Seling, tvůrce aplikace Apollo.

Kanadský vývojář, který v minulosti pracoval pro Apple, zmínil ve svém příspěvku, že nová cena činí 12 tisíc dolarů za 50 milionů API požadavků. Aplikace Apollo jen za minulý měsíc potřebovala 7 miliard API callů, náklady by tedy byly okolo 1,7 milionu dolarů za měsíc. Průměrný uživatel aplikace vygeneruje 344 API dotazů za den.

Ačkoliv je Apollo a řada dalších aplikací zdarma a premium verze přináší tvůrcům dostatek peněz, rychlá změna podmínek a výše cen je pro ně stejně likvidační. Chris se navíc odvolává na fakt, že pokud by úplně každý uživatel za používání redditu platil 2,5 dolaru, šlo by o dvacetinásobek toho, co ve skutečnosti vygeneruje stránce klasickým procházením přes web.

Oficiální aplikaci pro Reddit navíc nevytvořili vývojáři pracující pro fórum. Společnost místo toho v roce 2014 koupila aplikaci Alien Blue, která využívala právě API redditu.

Důvod změny ceníku Redditu je jednoduchý - peníze. V nedávném AMA (ask me anything) na Redditu odpověděl CEO společnosti na otázku ohledně zaměření na profit a komunitu. Fórum podle něj nevydělává peníze na rozdíl od jiných aplikací třetích stran. Aplikace třetích stran totiž nezobrazují reklamy na Redditu a původní API bylo původně zdarma. Cena za přístup k API je ale tak vysoká, že ani zobrazování reklam a vyšší tier předplatného v aplikacích třetích stran nebude stačit.

Reddit udělil jen jednotky výjimek u cen za API. Konkrétně u aplikací přinášejících snadnější přístup k obsahu pro osoby s postižením.

V návaznosti na konec řady Reddit aplikací se moderátoři tisíce subredditů (kteří často dělají svoji práci dobrovolně bez nároku na finanční odměnu) rozhodli k privatizaci jednotlivých fór. Jejich obsah je tak nedostupný pro uživatele, ale nikoliv smazaný. Tato akce měla původně trvat od 12. do 14. června. Podle monitoringu Reddark se zapojilo okolo 8 tisíc subredditů, včetně řady největších jako r/funny, r/gaming nebo r/Music. Ty mají i přes 20 milionů odběratelů.

Krátce po začátku stávky se CEO Redditu vyjádřil v dopise pro zaměstnance, že pozastavení fór přejde a dopady na výdělek služby nejsou signifikantní. Zároveň doporučil, aby zaměstnanci nenosili na veřejnosti oblečení s Reddit znaky, což by mohlo vzhledem k okolnostem pobouřit okolí.

Po zveřejnění tohoto dopisu jednotlivá fóra informovala na Twitteru, Discordu a dalších platformách o prodloužení stávky na dobu neurčitou. Aktuálně zůstává mimo provoz přes 6500 suberdditů se stovkami milionů odběratelů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama