DLSS 3 přinese až pětinásobné zlepšení výkonu, ukazují první testy
i Zdroj: depositphotos.com
Novinka DLSS 3 přinese až pětinásobné zlepšení výkonu, ukazují první testy

DLSS 3 přinese až pětinásobné zlepšení výkonu, ukazují první testy

David Jiránek

David Jiránek

29. 9. 2022 19:30 8

Nová verze DLSS, tedy strojového učení, které dopomáhá se super samplingem, se ukazuje v plné síly díky testu od Digital Fundry. Vlastníci nových grafik v určitých hrách získají násobně větší počet snímků za sekundu.

Reklama

Mezi hlavní body prezentace Nvidie při představení grafik GeForce RTX 40 patřila nová verze DLSS 3. V pořadí již třetí generace Deep Learning Super Sampling bude exkluzivní pro nové grafiky série RTX 40. Zároveň se podpora DLSS 3 bude teprve rozrůstat napříč herními tituly. Jde tak zatím o technologii, kterou si vychutná jen pár zákazníků v několika případech. O to lepší zážitek to ovšem bude, naznačují testy.

Nové DLSS 3 nejenom dopočítává části snímků z předlohy s nižším rozlišením, ale také generuje úplně nové snímky. Jak ukázalo video od Digital Foundry, nárůst FPS je v některých případech enormní.

V případě remasteru Spider-Mana dokáže DLSS 3 v režimu performance zvýšit počet snímků oproti nativnímu rozlišení o přibližně 180 % až 230 %. V případě Cyberpunku 2077 šlo o zvýšení FPS až na trojnásobek. Portal RTX, který je vytvořený speciálně pro nové grafiky, pak nabízí až pětinásobný nárůst snímkové frekvence.

Video od Digital Foundry ukazuje rozbor vygenerovaných snímků u Spider-Mana. Jednotlivé snímky vygenerované umělou inteligencí velmi přesně zapadají mezi zbytek a zjemňují pohyby a animace nejen hlavní postavy, ale také okolí. Ačkoliv se u těchto snímků stále ještě objevují artefakty v místech, kde došlo k pohybu překrývajících se objektů, jde o velký posun oproti generování nových snímků například skrze Adobe After Effects. Při vysokých snímkových frekvencích a správné optimalizaci by si hráč neměl ničeho všimnout.

Nutno podotknout, že se technologie uplatní zejména u singleplayer her. Kompetitivní tituly z uměle vytvořených snímků profitovat nebudou zejména kvůli principu těchto her.

Kromě exkluzivity na aktuální řadu karet a podpoře v pár hrách má DLSS 3 ještě jeden háček. Při zapnutí této technologie vzrůstá odezva kvůli tomu, že se mezisnímek generuje až z posledního vyrenderovaného snímku, který se následně odkládá do fronty. 

V Portal RTX jde o 3 ms, nicméně v této hře přináší DLSS 3 nadstandardní nárůst snímkové frekvence. V případě Cyberpunku už jde o zvýšení z 31 ms (DLSS 2) na 53 ms. I přesto zůstává odezva kratší než v nativním rozlišení se 62 ms, nemluvě o 108 ms bez reflexu. 

DLSS 3 přinese až pětinásobné zlepšení výkonu, ukazují první testy
i Zdroj: PCTuning.cz

Právě integrace reflexu spolu s DLSS 3 má prodloužení odezvy kompenzovat, proto je například u Spider-Mana zapnutá technologie Nvidia Reflex už v základu po aktivaci DLSS 3.

Je zajímavé sledovat, jak na sebe jednotlivé technologie Nvidie nejen navazují, ale zároveň se jedna bez druhé v určitých případech neobejde.

Nvidia GeForce RTX 4090 a RTX 4080: Ada Lovelace a jiný přístup k renderingu
i Zdroj: nvidia.com

Nvidia GeForce RTX 4090 a RTX 4080: Ada Lovelace a jiný přístup k renderingu

Nvida představila první tři modely z nové generace GeForce. Uvedení RTX 4090 na trh je plánováno na říjen, RTX 4080 nás čeká…

21. 9. 2022 17:30
68

DLSS 3 už má přislíbenou podporu ve více jak 35 titulech zahrnujících hry a aplikace (herní enginy). Následně se seznam bude postupně rozšiřovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama