dve-petiny-cechu-si-berou-mobil-ci-tablet-do-koupelny
Novinka Dvě pětiny Čechů si berou mobil či tablet do koupelny

Dvě pětiny Čechů si berou mobil či tablet do koupelny

Mirek Kočí

Mirek Kočí

24. 3. 2016 07:00 1

Z nového průzkumu společnosti Kaspersky Lab vyplývá, že někteří čeští uživatelé mají se svým telefonem bližší vztah, než mívají nejlepší přátelé. Zpráva navíc také ukazuje, že naprostá většina tuzemské populace uchovává ve svých zařízeních tajné a někdy i nenahraditelné informace.

Reklama

Mobilní zařízení doprovázejí své majitele na každém kroku – do práce (55 %), v autě (40 %), při cestování veřejnou dopravou (46 %), v posteli (72 %) a dokonce jim dělají společnost i v koupelně (40 %). Smartphony čelí mimo domov potenciálním rizikům, a to nejen poškození nebo ztrátě, ale i útoku hackerů. Ti dokáží ze zařízení ukrást data a dokonce i sledovat jejich majitele.

Nebezpečí se vystavují zejména uživatelé, kteří používají svá zařízení na otevřených WiFi sítích. Díky nim se útočníci dostanou snadno k datům a heslům. I přes rizika, která Čechům hrozí, jen 15 % z nich podle průzkumu přizpůsobuje veřejnému připojení svou aktivitu na internetu. Pouze 34 % dotázaných uživatelů dokáže využít doplňky, které nabízí samotná zařízení, jako je vzdálené zablokování přístroje nebo jeho vyhledání. Nedostatečné zabezpečení mobilních zařízení přitom může mít dalekosáhlé následky. Čtvrtina lidí, kteří ztratili, nebo jim někdo ukradl telefon, následně zjistili, že byly zneužity jejich osobní nebo tajné informace.

Mohlo by se zdát, že doma jsou uživatelé a jejich zařízení v bezpečí. Opak je ale pravdou. Čelí zde jiným a mnohdy větším nebezpečím než venku. Pokud se kybernetickým zločincům už dříve podařilo nabourat do jejich zařízení, není pro ně problém vzdáleně zapnout webkameru a sledovat uživatele v soukromí, například v ložnici nebo koupelně.

Kaspersky Lab uživatelům doporučuje nastavit si dostatečně silné heslo pro přístup do jejich zařízení a všech online účtů. V neposlední řadě je důležitá obezřetnost při návštěvě jakýchkoliv webových stránek a při stahování aplikací. Hlavně pokud se tak děje přes nezabezpečené WiFi připojení.

Zdroj: Kaspersky LabTZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama