EDSM: Proč to nepotřebujeme? A jak se nám to stalo?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek EDSM: Proč to nepotřebujeme? A jak se nám to stalo?

EDSM: Proč to nepotřebujeme? A jak se nám to stalo? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 3. 2019 16:00 33

Seznam kapitol

1. Chránit... korporace 2. Co z toho má autor? 3. Umělý nedostatek 4. Tři strany 5. Zpátky, kupředu ni krok

Česká Wikipedia vypnula svoji hlavní stránku. Ulož.to je v černobílé. Hlasování o směrnici o autorském právu na jednotném digitálním trhu 2016/0280 (COD) se blíží, čas se krátí. A nejde jenom o svobodu internetu, jde o další krok, kterým svobodný svět okrajuje svoje svobody – k prospěchu mála, k neprospěchu všech!

Reklama

Žádný upload filtr není potřeba, pokud někdo obsah krade, prostě se claimuje podobně jako na YouTube. Ano, tyhle problémy digitální služby už v podstatě vyřešily. Zatímco autorské organizace kopou zákopy a snaží se přesvědčit europoslance, že jsou ve válce, digitální služby vymyslely spoustu řešení, která jsou moderní a dávají smysl. Představa, že se vrátí fyzická distribuce, je iluze. Vždy je jednodušší řešit problém s nastupující technologií, než se domáhat jejího návratu a cesty zpět ke staré. Speciální edice her s fyzickým nosičem a panáčkem jsou sice pěkné, ale je to retro asi jako jízda koněspřežkou – pro fanoušky.

Může se to vyřešit jednoduše a pohodlně pro uživatele? Myslím si, že nemůže – organizace držící práva jsou zabetonované ve svých pozicích a rozhodně je neopustí. Je v tom příliš mnoho peněz. Radši si vymyslí vlastní platformy, vlastní DRM, vlastní přehrávače, budou žádat filtry, blokování obsahu a další věci, které chtějí už od časů, kdy se vůbec objevily možnosti šířit díla v digitální podobě.

Když se díváte do dějin, na historii jednorázových médií DivX, na alternativní hudební kodeky, alternativní hudební služby podporující pouze vlastní přehrávače, instalování rootkitů na počítač uživatelů, CPSA, APS, CSS, CGMS, DTCP, CPRM, CPPM, SDMI, HDCP – všechny tyto hrůzy, tak pochopíte, že ti „lidé uprostřed“ rozhodně nemají zájem obsah zpřístupňovat, ale spíš znepřístupňovat. Za každou cenu, za každou, i kdyby se ty internety měly zrušit. Nikdy jim nešlo o uživatele, nešlo jim o jejich pohodlí, rychlost a jednoduchost služby, nízkou cenu anebo jejich práva.

A o tom v zásadě je EDSM. Další čtyřpísmenná zkratka mezi mnoha jinými. Hlasovat se bude již brzy, takže neváhejte a protestujte, dokud ještě můžete.

Protože pokud to neuděláte, budeme se – podobně jako u GDPR – jenom divit, jakou destrukci našich svobod tato snaha o otočení kolem dějin zpět přinese.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama