energie-na-cestach
Novinka Energie na cestách

Energie na cestách

Václav Vlček

Václav Vlček

7. 8. 2008 01:00 6

Bez elektřiny dneska nedáme ani ránu a denně používáme hromadu mašinek na akumulátory, které je třeba pravidelně nakrmit energií. Když jste doma nebo v kanceláři, není co řešit, ale stačí vyrazit na pár dní ven a problém se rýsuje...

Reklama

Den dva to ještě všechny ty mobilní telefony, mp3 přehrávače, PDA nebo jiné hračky vydrží, ale jak jim začne docházet šťáva, začne přituhovat. Musím přiznat, že cestuji celkem rád a tak často, jak jen to jde. Čím dál od civilizace, tím lépe. Jenže doby, kdy jsem byl ochotný vyrazit se dvěma zásobními tričky, konzervou a spacákem na měsíc jsou už nenávratně pryč, dneska chci mít na cestách alespoň pár elektronických hraček. Bez nich by ty dlouhé lety letadlem, trmácení vlakem nebo busem byly nepředstavitelně nudné.



Například taková klasická knížka je dneska přežitek, velký, těžký a analogový. Zvlášť když můžu mít v kapse mnohem menší PDA, do kterého se vejde celá moje domácí sci-fi/fantasy knihovnička a ještě můžu přihodit pár titulů navíc. Samozřejmě vedle několika desítek hodin muziky, GPS navigace s posledními mapami daného regionu a spoustou dalších počítačových serepetiček. K tomu samozřejmě je nutný alespoň jeden mobil, abych mohl otravovat kamarády výsměšnými esemeskami z idylicky zapadlého ostrůvku u moře. A pak digitální foťák. Databanku na skladování fotek. Nintendo DS pro síťovou zábavu s dalšími účastníky zájezdu. GPS modul k PDA. MP3 přehrávač pro případ, že vybiju PDA, co vydrží na baterky jen slabých 5 hodin. A to jsem určitě na jednu či dvě mašinky zapomněl.


Dobíjím, dobíjíš, dobíjí...

Všechno to jsou malé hračky, které nezaberou moc místa. Výrobci se přeci jen snažili, zaplatili milióny nejrůznějším Starckum, Porschum a dalším expertům na módní a líbivý design miniaturizovaný k hranicím použitelnosti. Jenže samozřejmě i když samotné zařízení je malé, skladné a lehké, bez vlastní nabíječky celkem pochopitelně pracovat odmítá. Takže ke každému miniaturnímu přístroji musíte chtě nechtě vzít ještě adaptér a ideálně jednu či dvě zásobní baterky. Nezdá se to, ale pytlíček s elektronikou velice rychle nabobtná a najednou zabírá dvakrát nebo i třikrát tolik prostoru, nemluvě o váze navíc. Zvlášť, když potom musíte tahat batoh na vlastních zádech, mrzí opravdu každý gram. Takže nakonec jedete se dvěma tričky a jedněmi kraťasy na měsíc, ale zato vezete kilo či dvě nabíječek.

Energie na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz

Už několik let si marně říkám, jestli by to nešlo náhodou nějak řešit. Vždyť skoro všechny tyhle technická udělátka mají podobné akumulátory a nabíječky taky většinou sypou nějakých těch 5V. Jen mají každá jiný konektor. Ouha. Ještě teď si pamatuji, jak před nějakým rokem se přední výrobci mobilů holedbali, jak přechází jednotně na Micro USB. Sice jsem na oko nadával, protože v té době bylo a dodnes je podstatně používanější Mini USB, ale i tak by to bylo skvělé. Výrobci mobilů mají sílu prosadit standardy a ostatní by se prostě přizpůsobili. Jenže ouha, rok se s rokem sešel a po mobilech nabíjených přes Micro USB jakoby se slehla zem. Některé nejvyšší modely mají klasické Mini USB, ale naprostá většina těch levnějších nadále používá nějaký ten proprietární konektor. Který se pokud možno alespoň jednou za dva roky mění, takže nemůžu dále používat starou nabíječku od Nokie či Sony Ericssona, prostě nepasuje na nové modely.

USB přichází ... nebo ne?

Alespoň, že většina různých MP3 přehrávačů, PDA a dalších novějších zařízení se nabíjí jednoduše přes USB. A hádejte jaké? No jistě, Mini USB. Představa masově rozšířeného Micro USB, jak ho chtěli prosadit mobiláři, kamsi záhadně zapadla. Ale zpátky k tomu co jsem chtěl původně. Eliminovat nejrůznější nabíječky a nahradit je pokud možno jednou univerzální. Protože většina zařízení si opravdu vystačí s oněmi 5V z USB, nejelegantnější řešení bude právě nějaký ten adaptér, který ze zásuvky vyvede klasické USB porty pro nabíjení.

Takových samozřejmě koupíte hromady, jenže se mnou to není jednoduché. Základní požadavek na to, aby adaptér zvládl plný rozsah 120-240V a 50 i 60Hz, takže půjde používat kdekoliv na světě, splňuje asi naprostá většina i těch nejlevnějších. Kámen úrazu je druhý požadavek - víc portů. Když už se na cestách dostanu k zásuvce a nemusí to zrovna být nějaká zapadlá víska, kde pouští elektřinu od osmi do desíti večer, většinou chci nabíjet rovnou víc mašinek. Přeci jenom bůh ví, kdy se k tomu zase dostanu a sedět u zásuvky s budíkem, abych si vzpomněl a vyměnil postupně všechny ty zařízení - no hezká představa. Takže by takové trafo mělo mít nejméně dva porty a samozřejmě ideálně i příslušný výkon, aby je to utáhlo několik zařízení najednou. Dále by výrobce měl dodávat sadu nejrozšířenějších konektorů pro mobilní telefony, klasické koncovky pro mašinky vybavené běžnými kolíčky a co dál? No raději nic, protože už teď jsme pomalu v říši snů.

Vyberte si...

Energie na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz
Energie na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz

Podobných univerzálních a praktických zařízení je jak šafránu. Asi nejblíž se mojí představě blíží řada vychytaných adaptérů Philips Power4Life. Power2Charge SCM4480/12 na první pohled vypadá výborně a není až tak drahý. Sice má jen jeden USB konektor, ale zároveň je skladný (zásuvková vidlice se dá sklopit) a výrobce dodává nejrůznější konektory. Bohužel už se nikde pořádně nedozvíte (ani z manuálu), jaké že to vlastně koncovky dostanete - pouze, že jsou univerzální (!). Z fotek na internetu toho moc vidět není, až teprve po návštěvě kamenného obchodu, kde adaptér náhodou měli, jsem zjistil co a jak. V balení samozřejmě není nový konektor pro Sony Ericsson (používá se už přes dva roky, grrr) a také, že adaptér je dimenzovaný na odběr 500mA. Tedy žádné nabíjení více zařízení přes rozdvojku, prostě to neutáhne. Asi, každopádně zkoušet se mi to nechce. Ale i tak si Philips zaslouží poklonu, za nápad a solidní provedení.

 

Po dalším googlování jsem objevil hned dva další zajímavé kandidáty, každý s jinými výhodami. První je DeLock 2v1, který nabízí dva klasické USB, solidní výkon 1A a navíc jako bonus i autoadaptér. Ten sice trošku zbytečně zvětší rozměry, ale to by se dalo přežít. Alternativně lze ještě pořídit adaptér od Celly, ten má dokonce tři USB porty a to dva normální a jeden Micro. Výkon 700 mA je sice na hraně, ale asi by to šlo. Bohužel k ani jednomu z adaptérů nedostanete sadu konektorů, narozdíl od spousty dalších - které mají zase ale vždy adaptér pouze na jeden port. Život je pes. Navíc sady, ve kterých bude i nabíječka pro nové SE by se taky nedohledal. Pokud víte o nějakém podobném a vyhovujícím zařízení, rad si o tom přečtu v diskuzi. Toho hnusného balíku nabíječek bych se totiž vážně rád zbavil.


Energie na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz

Při hledání jsem mimochodem narazil na celkem zajímavou hračku od Varty. Jedná se o nabíječku tužkových akumulátorů Varta Digital USB charger, která se ale od konkurence liší hned několika drobnostmi. Vedle toho, že nabíjí klasické i minitužkové baterie, disponuje i USB portem. Ten poslouží právě pro nabíjení příslušných zařízení (škoda, že je jen jeden), takže vedle tužkovek půjde došťavit i MP3 přehrávač nebo PDA. Super kombinace a navíc to má ještě jednu vychytávku. Když zrovna nemáte k dispozici zásuvku, můžete použít vložené akumulátory jako zdroj energie pro USB! Nemůžu si pomoct, prostě se mi líbí ta prokombinovanost celého řešení. Každopádně kdybyste věděli o dalších podobných hračkách, dejte taky vědět v diskuzi. Někomu se to třeba může hodit...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama