facebook-v-usa-dostal-rekordni-pokutu-5-miliard-dolaru
Novinka Facebook v USA dostal rekordní pokutu 5 miliard dolarů

Facebook v USA dostal rekordní pokutu 5 miliard dolarů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 7. 2019 12:30 3

Internetová společnost Facebook zaplatí Ve Spojených státech rekordní pokutu ve výši 5 miliard dolarů (115 miliard korun) za porušení ochrany soukromí. Firma zároveň bude muset svá pravidla v této oblasti upravit. Uvedla to ve středu americká Federální komise pro obchod (FTC). Potvrdila tak předběžné informace, které se objevily v médiích před zhruba dvěma týdny.

Reklama

FTC spustila vyšetřování loni poté, co se ukázalo, že detailní informace o přibližně 87 milionech uživatelů Facebooku sbírala bez jejich vědomí společnost Cambridge Analytica. Ta pracovala pro prezidentskou kampaň Donalda Trumpa.

Vyšetřování FTC se zaměřilo na to, zda Facebook porušil dohodu s FTC z roku 2011, která se týkala ochrany soukromí uživatelů. Hlasování ve Federální komisi pro obchod (FTC) proběhlo stranicky: tři členové komise nominováni republikány hlasovali za pokutu a dvojice demokratů byla proti.

Facebook v USA dostal rekordní pokutu 5 miliard dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz

Demokraté Rohit Chopra a Rebecca Slaughterová své hlasování odůvodnili tím, že nařízení, které mají dalšímu porušování pravidel v oblasti ochrany soukromí zabránit, jsou nedostatečná a samotná pokuta je pro společnost Facebook příliš nízká, protože jen v minulém roce firma zaznamenala tržby ve výši téměř 56 miliard dolarů.

Konzultační firma Cambridge Analytica pracovala před americkými volbami v roce 2016 pro předvolební tým Donalda Trumpa. Neoprávněně získané osobní údaje uživatelů Facebooku se pokoušela využít k ovlivnění volebních výsledků.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama