geforce-380-uz-brzy
Novinka Geforce 380 už brzy?

Geforce 380 už brzy?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 11. 2009 05:31 48

Už nějakou chvilku se na webu spekuluje, zdali uniklá fotografie DX11 GeForce je pravá, ano je pravá a jde o funkční vzorek.

Reklama

V den uvedení duálního Radeonu HD 5970 se na webu objevila fotografie grafické karty GeForce nové generace. Několik zaslepeným paranoiků ji ihned označilo za podvrh a dílo Photoshopu, bohužel se tito jedincí opět mýlili. Na obrázku je skutečná GeForce 300.

Geforce 380 už brzy?
i Zdroj: PCTuning.cz

Úplně nahoře je uniknuvší obrázek karty, který znamenal všude po světě větší rozruch než testy Radeonu HD 5970, jehož výsledky se očekávaly a nebyly překvapením. Pokud se podíváte na významná zahraniční fóra, vlákna o Radeonu HD 5970 mají několik stran, ovšem vlákna diskusí nad touto fotografií jsou dvakrát delší. NVIDIA chtěla vzbudit pozornost a povedlo se, o tom marketing je. Karta uprostřed je "slavný" upilovaný model z GPU konference, který ale přímo dokonale pasuje na nově zveřejněné obrázky. Až teď totiž vychází najevo, že ředitel NVIDIA na GDC neukazoval doopravdy kartu řady TESLA ale GeForce! jež je krapet delší a chladič TESLA karet na ní neseděl, bylo tedy PCB upilované aby se pod TESLA chladič vešlo. První dvě fotografie karet doplňuje třetí z prezentace Fermi na serveru Vizworld. V počítači je opět osazena řada GeForce nikoli TESLA, srovnejte si PCB s průvodními znaky (barevně označené) s předešlými PCB. O tom, že karta veprostřed je neosazená součástkami není možné pochybovat, chybí například i napěťový regulátor. PCB je ale stejné s tou funkční na prezentaci Fermi, ta už regulátor má.

Pokud vás zajímá dostupnost, nejste sami. Já předpokládám následující scénář na několik příštích týdnů: Za pár dní bude v USA tradiční Editors Day, kde bude řada DX11 kompletně představena vybraným novinářům z celého světa, od toho okamžiku budou také putovat do významných médií samply na Preview. S velkou pravděpodobností se články s předběžným pohledem na výkon (tradičních několik her jež výrobce vybere) objeví už za necelý měsíc, tedy ještě před vánoci. To aby zákaznící věděli co od nových karet čekat a případně si počkali na uvedení (nebo také ne). Karty budou oficiálně přestaveny první týden v lednu na výstavě CES 2010, kdy bude také snad i jasný přesnější odhad dostupnosti v obchodech. I kdyby se launch karet odbyl jen s několika tisíci kusy nevadí, bylo by to stejné jako s Radeonem HD 5970 jichž také bylo zatím vyrobeno jen několik tisíc (a jsou všechny pryč). Scénář bude zřejmě stejný jako byl vloni s GeForce GTX 295. Před vánoci krátké preview v několika hrách, v lednu oficiální uvedení a dostupnost někdy později, přesně nikdo neví. A co výkon?

No upřímně nevím, nějaké informace mám ale teď ve stínu výkonu Radeonu HD 5970 o nich krapet pochybuji. Osobně si myslím, že výkon GeForce 300 bude +/- stejný jako současný "zelený" High-End, na výkon duálního Radeonu ale bude stačit pouze pod podmínkou, že bude významně zapracováno na režimu s 8xAA. Já spíše předokládám, že na duální Radeon HD 5900 bude NVIDIA muset vytáhnout také duální model, jsou to ale jen mé pocity. Jaký výkon opravdu bude se ale dozvíme snad za pár týdnů, což není zase tak dlouhá doba. Jsem přesvědčen, že nyní se budeme informace o Fermi dozvídat častěji, značka musí být veřejně vidět, když má konkurence takový náskok.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama