greta-a-vanoce-tematy-spamovych-kampani-znovu-uradoval-malware-emotet
Novinka Greta a Vánoce tématy spamových kampaní. Znovu úřadoval malware Emotet

Greta a Vánoce tématy spamových kampaní. Znovu úřadoval malware Emotet

Mirek Kočí

Mirek Kočí

4. 2. 2020 11:30

Společnost Check Point Research zveřejnila celosvětový index dopadu hrozeb. Výzkumný tým upozorňuje, že Emotet byl třetí měsíc za sebou hlavní malwarovou hrozbou a šířil se pomocí celé řady spamových kampaní, včetně e-mailů zaměřených na Gretu Thunberg a vánoční tématiku.

Reklama

V prosinci došlo také k významnému nárůstu pokusů o zneužití zranitelnosti „Command Injection Over HTTP“, která měla dopad na 33 % organizací po celém světě. Zranitelnost se posunula z listopadové 5. pozice až na čelo nejčastěji zneužívaných zranitelností. V případě úspěšného zneužití bylo možné zařízení využít jako součást DDoS botnetu. Škodlivý soubor používaný při útoku obsahoval řadu odkazů na zneužitelné zranitelnosti v IoT zařízeních od různých výrobců, včetně D-Link, Huawei a RealTek, s cílem využít tato zařízení jako součást botnetů. Následovala zranitelnost MVPower DVR Remote Code Execution, která měla na dopad na 32 % společností. Zranitelnost Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure na třetím místě ovlivnila 29 % organizací.

Škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podniková mobilní zařízení vévodil v prosinci znovu xHelper. Na druhé příčce zůstal malware Guerrilla a na třetí místo vystoupal malware Hiddad.

Greta a Vánoce tématy spamových kampaní. Znovu úřadoval malware Emotet
i Zdroj: PCTuning.cz

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Dominoval trojan Ursnif, který se šířil ve spamové kampani zaměřené na Českou republiku a měl dopad na téměř 18 % tuzemských společností. Spam obsahoval i částečně lokalizovaný předmět e-mailu a šířil škodlivý soubor „Dôvodová správa c.1 (####-####).doc“ (místo znaků # byly číslice). Výrazně útočil na české organizace opět Emotet, který ovlivnil více než 16 % společností, o jeho nebezpečnosti jsme se mohli přesvědčit při útocích například na nemocnici v Benešově nebo na OKD.

Vydán byl zároveň i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se posunula mezi méně bezpečné země a patřila jí 69. příčka, což je posun o 18 míst oproti listopadové 87. pozici. Slovensko se naopak posunulo opačným směrem a poskočilo z 59. pozice na 75. příčku. Na první místo se v Indexu hrozeb posunula Čína.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama