greta-a-vanoce-tematy-spamovych-kampani-znovu-uradoval-malware-emotet
Novinka Greta a Vánoce tématy spamových kampaní. Znovu úřadoval malware Emotet

Greta a Vánoce tématy spamových kampaní. Znovu úřadoval malware Emotet

Mirek Kočí

Mirek Kočí

Společnost Check Point Research zveřejnila celosvětový index dopadu hrozeb. Výzkumný tým upozorňuje, že Emotet byl třetí měsíc za sebou hlavní malwarovou hrozbou a šířil se pomocí celé řady spamových kampaní, včetně e-mailů zaměřených na Gretu Thunberg a vánoční tématiku.

Reklama

V prosinci došlo také k významnému nárůstu pokusů o zneužití zranitelnosti „Command Injection Over HTTP“, která měla dopad na 33 % organizací po celém světě. Zranitelnost se posunula z listopadové 5. pozice až na čelo nejčastěji zneužívaných zranitelností. V případě úspěšného zneužití bylo možné zařízení využít jako součást DDoS botnetu. Škodlivý soubor používaný při útoku obsahoval řadu odkazů na zneužitelné zranitelnosti v IoT zařízeních od různých výrobců, včetně D-Link, Huawei a RealTek, s cílem využít tato zařízení jako součást botnetů. Následovala zranitelnost MVPower DVR Remote Code Execution, která měla na dopad na 32 % společností. Zranitelnost Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure na třetím místě ovlivnila 29 % organizací.

Škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podniková mobilní zařízení vévodil v prosinci znovu xHelper. Na druhé příčce zůstal malware Guerrilla a na třetí místo vystoupal malware Hiddad.

Greta a Vánoce tématy spamových kampaní. Znovu úřadoval malware Emotet
i Zdroj: PCTuning.cz

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Dominoval trojan Ursnif, který se šířil ve spamové kampani zaměřené na Českou republiku a měl dopad na téměř 18 % tuzemských společností. Spam obsahoval i částečně lokalizovaný předmět e-mailu a šířil škodlivý soubor „Dôvodová správa c.1 (####-####).doc“ (místo znaků # byly číslice). Výrazně útočil na české organizace opět Emotet, který ovlivnil více než 16 % společností, o jeho nebezpečnosti jsme se mohli přesvědčit při útocích například na nemocnici v Benešově nebo na OKD.

Vydán byl zároveň i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se posunula mezi méně bezpečné země a patřila jí 69. příčka, což je posun o 18 míst oproti listopadové 87. pozici. Slovensko se naopak posunulo opačným směrem a poskočilo z 59. pozice na 75. příčku. Na první místo se v Indexu hrozeb posunula Čína.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama